Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Londen

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 34 het Royal Opera House.

Vanuit Glasgow zakken we een 'klein stukje' af naar Londen, op bezoek bij het beroemde Royal Opera House.

Het gebouw
Het Royal Opera House staat midden in Londen, in de wijk Covent Garden. Het telt bijna 2300 stoelen en is in de jaren negentig grondig gerenoveerd. Meer dan de helft van het complex dateert uit die periode.

Het huidige theater is het derde dat aan Bow Street werd gebouwd. Het eerste theater, Theatre Royal, werd gebouwd door John Rich in de achttiende eeuw en zette vele werken van Händel op het toneel, die als componist en organist nauwe banden met het theater had.

Net na een uitgebreide renovatie aan het einde van de achttiende eeuw werd het gebouw spijtig genoeg in 1808 volledig verwoest door een brand. Bij het instorten van het gebouw kwamen 23 brandweermannen om het leven.

Direct na die onfortuinlijke gebeurtenis werd een nieuw theater gebouwd, dat al in 1809 opende. Maar in 1856 sloeg het noodlot weer toe en werd het theater voor de tweede keer volledig verwoest door een brand.

Het derde, huidige operahuis opende in mei 1858 met een voorstelling van Les Huguenots van Meyerbeer en kreeg in 1892 de naam Royal Opera House, wat gepaard ging aan een verbreding van het repertoire.

Het gezelschap
Het Royal Opera House biedt onderdak aan The Royal Opera, The Royal Ballet en het Orchestra of the Royal Opera House. Het operagezelschap is relatief jong. Het werd na de Tweede Wereldoorlog op poten gezet door David Webster en Karl Rankl. In 1968 werd het gezelschap beloond met het voorvoegsel ‘Royal’.

The Royal Opera groeide al snel uit tot één van de meest vooraanstaande operagezelschappen ter wereld. De grootste zangers van de tweede helft van de twintigste eeuw zongen er en het lijstje muzikaal directeurs telt louter geroemde namen: George Solti, Sir Colin Davis, Bernard Haitink en Antonio Pappano, de huidige directeur.

Seizoen 2010/2011
In het resterende deel van seizoen 2010/2011 staan er nog zeven grote operaproducties geprogrammeerd bij The Royal Opera: de wereldpremière van Anna Nicole, Die Zauberflöte, Aida, Fidelio, De tsarenbruid, Werther en Macbeth.

De casts van de meeste producties worden gesierd door internationale sterren. Eva-Maria Westbroek zingt de titelrol in Anna Nicole, Kate Royal zingt Pamina in Die Zauberflöte, Roberto Alagna, Anna Smirnova en Michael Volle zingen in Aida, Nina Stemme treedt op in Fidelio, Marina Poplavskaya zingt in De tsarenbruid, Rolando Villazón zingt samen met Sophie Koch in Werther en Simon Keenlyside vertolkt de titelrol in Macbeth. Om er een paar te noemen.

Zie voor meer informatie: www.roh.org.uk.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York
Toronto
Reykjavik
Glasgow

Vorig artikel

De harde wereld achter de coulissen (1)

Volgend artikel

Matinee voert 'bijna-opera' Vivaldi uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.