Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Sydney

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 17 het Sydney Opera House.

Gevoelsmatig lijkt de afstand misschien niet groot, maar de trip van Wellington in Nieuw-Zeeland naar Sydney in Australië is toch nog ruim 2000 kilometer. Maar dan zie je ook wat: het iconische Sydney Opera House.

Het gebouw
Het Sydney Opera House is misschien wel het beroemdste operabouwwerk ter wereld. In minder dan een halve eeuw tijd is het operahuis in de haven van de stad hét gezicht van Sydney geworden. Het wordt gezien als één van de belangrijkste twintigste-eeuwse gebouwen en werd in 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Het initiatief voor de bouw van het operahuis kwam van conservatoriumdirecteur Eugene Goossens, die zich in de jaren veertig hard maakte voor een degelijk plek voor grote theaterproducties. Goossens kreeg genoeg steun voor zijn idee en in 1955 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uit de 233 deelnemers werd de Deen Jørn Utzon tot winnaar gekozen. Utzon won later de Pritzker Prize voor zijn ontwerp.

Het operahuis werd in 1973 voltooid en kostte 102 miljoen dollar. Dat terwijl het project in eerste instantie op 7 miljoen dollar was geraamd en in 1963 voltooid had moeten zijn.

Het Sydney Opera House herbergt – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – meerdere podia voor diverse soorten kunstvormen. Er is een concerthal met 2678 plaatsen, een operatheater met 1507 plaatsen, een theater voor drama en nog een aantal kleinere podia.

Samen huizen de podia meer dan 1500 voorstellingen per jaar, die bezocht worden door zo’n 1,2 miljoen mensen. Daarnaast is het operahuis ook een populaire toeristische attractie, wat het totaal aantal bezoekers per jaar op meer dan zeven miljoen brengt.

Het gezelschap
In het Sydney Opera House zijn vele gezelschappen actief. Er zijn echter vier hoofdgezelschappen die van het gebouw gebruikmaken: de Sydney Symphony, de Sydney Theatre Company, The Australian Ballet en Opera Australia.

Opera Australia werd opgericht in 1956 in Sydney. Het begon met een grootschalige viering van Mozarts tweehonderdste geboortedag. Het speelde vier Mozart-opera’s in alle vier de grote steden in Australië: een trip waar meer dan 10.000 kilometer voor gereisd werd. Na die grootse ouverture stond Opera Australia direct op de kaart als nationaal gezelschap.

Het gezelschap kende diverse namen door de jaren heen: Elizabethan Theatre Trust Opera Company, The Australian Opera en vanaf 1996 Opera Australia, toen The Australian Opera fuseerde met de Victoria State Opera.

In de historie van het gezelschap komen diverse grote artiesten voorbij. Zo trad Tito Gobbi op in een tv-productie van Tosca en liet Joan Sutherland zich van 1974 tot 1990 regelmatig zien. Haar man, dirigent Richard Bonynge, was een decennium lang muzikaal directeur. Verder traden grootheden als Luciano Pavarotti en Marilyn Horne op bij het gezelschap.

Vandaag de dag verzorgt Opera Australia acht maanden per jaar voorstellingen in het Sydney Opera House. De overige tijd treedt het gezelschap op in The Arts Centre in Melbourne. Er zijn zo’n 1300 mensen bij het gezelschap in dienst, met een speciale tak (OzOpera) voor educatie.

Seizoen 2010/2011
Opera Australia brengt in 2010 en 2011 in Sydney en Melbourne titels als: Der Rosenkavalier, The Pirates of Penzance, La Sonnambula, Rigoletto, Le nozze di Figaro, Capriccio, Carmen, La Bohème, Madama Butterfly, Il barbiere di Siviglia, Partenope, Die Lustige Witwe, Macbeth, Don Giovanni, The Love of the Nightingale, Les Pecheurs de Perles, La Traviata, Lakmé en The Mikado.

In de producties zijn bekende artiesten te horen als Cheryl Barker, Richard Bonynge (de man van Sutherland dirigeert nog steeds), Rinat Shaham als Carmen en Patricia Racette als Madama Butterfly.

Zie voor meer informatie www.opera-australia.org.au.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington

Vorig artikel

Marilyn Monroe speelt Turandot in Dessau

Volgend artikel

Discografie: Roméo et Juliette

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.