Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Kaapstad

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 24 hét theater in Kaapstad.

Van Cairo in het topje van Afrika gaat het naar Kaapstad, aan de onderkant van Afrika, voor een bezoek aan het bijna 40-jarige Artscape Theatre Centre.

Het gebouw
Het Artscape Theatre Centre in Kaapstad is de belangrijkste plek voor de podiumkunsten in de Zuid-Afrikaanse stad. Het gebouw werd geopend op 19 mei 1971 onder de naam Nico Malan Theatre Centre. In maart 2011 kreeg het de huidige naam.

Het centrum werd uit de grond gestampt om de podiumkunsten in Zuid-Afrika te promoten. De leidinggevende Cape Performing Arts Board (CAPAB) kreeg het nodige geld van de overheid om daar gestalte aan te geven en leidde het theater lange tijd als een productiehuis, waar opera-, ballet- en theatervoorstellingen werden gecreëerd.

In 1994 veranderde de overheid haar beleid drastisch, waardoor het theater geen eigen voorstellingen meer ging produceren, maar onderdak ging bieden aan onafhankelijke gezelschappen.

Het Artscape Theatre Centre ligt in het centrum van Kaapstad en beslaat zo’n 14.000 vierkante meter. Onder haar dak bevinden zich een operahuis (1487 stoelen), een theater (540 stoelen) en nog een klein theater (140 stoelen).

Het gezelschap
Het gezelschap dat in het Artscape Theatre Centre opera’s opvoert, is de Cape Town Opera. Dat gezelschap werd opgericht in 1999, nadat de overheid haar subsidiebeleid grondig veranderd had. Zelfs nu de Cape Town Opera haar naam stevig gevestigd heeft, ontvangt het amper steun van de overheid (5 procent van haar totale budget bestaat uit subsidie).

De Cape Town Opera treedt naast Kaapstad in nog zo’n vijftien andere theaters in Zuid-Afrika op. Ieder seizoen produceert het zes producties. Daarnaast maakt het gezelschap regelmatig tournees in het buitenland. Zo deed het eerder landen als Wales en Zweden aan.

Het operagezelschap werkt met een zangersensemble, genaamd The Voice of the Nation Vocal Ensemble. Verder heeft het gezelschap een operastudio (The Voice of the Nation Opera Studio) waarin jonge Zuid-Afrikaanse artiesten opgeleid worden.

Seizoen 2010/2011
Het seizoen van de Cape Town Opera loopt van mei tot en met november. De plannen van het gezelschap voor 2011 zijn nog niet op haar website te vinden.

In 2010 voerde het zes titels op: Il Viaggio a Reims, Der Rosenkavalier, African Songbook (een drieakter over het leven van Nelson Mandelo), Lucia di Lammermoor en een programma van vijf nieuwe opera’s van twintig minuten van Zuid-Afrikaanse componisten.

Zie voor meer informatie www.capetownopera.co.za.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo

Vorig artikel

Amsterdamse Fanciulla in gelikte dvd-uitgave

Volgend artikel

Mooie kerels imponeren in Don Carlo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.