De operazomer in: Bregenz
Het is bijna zomer. Tijd om vooruit te blikken naar de grote operafestivals die de komende tijd hun deuren openen. In deel twee: de Bregenzer Festspiele, het bekendste operafestival op Oostenrijkse bodem. Of beter gezegd: op Oostenrijks water.
Het festival
Al sinds de allereerste editie in 1946 trekt de Bregenzer Festspiele internationale aandacht. In die zomer kort na de Tweede Wereldoorlog bezochten mensen uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk een productie van Bastien et Bastienne. Inmiddels komen mensen uit de hele wereld naar de Oostenrijkse plaats om opera te genieten.
Wat de Bregenzer Festspiele uniek en beroemd maakt, is de Seebühne, een groots podium op de Bodensee, met maar liefst 7.000 zitplaatsen. Hier presenteert het festival iedere zomer zijn pièce de résistance, vaak een bekende titel uit het repertoire. Het podium kreeg extra bekendheid door de James Bondfilm Quantum of Solace, die een scène rond de Seebühne bevat.
Naast het grote toneel op het meer heeft de Bregenzer Festspiele nog meer speellocaties. In het Festspielhaus ligt het accent op onbekende opera’s en op de Werkstattbühne wordt hedendaags werk gebracht. Verder zijn er voorstellingen in het Theater am Kornmarkt en randactiviteiten in de Seestudio en het Kunsthaus Bregenz.
De programmering
Op de Seebühne speelt deze en volgende zomer Carmen. Georges Bizets populaire opera is te zien in een productie van Kasper Holten, een Deense regisseur die dit voorjaar afscheid nam van het Royal Opera House, waar hij operadirecteur was. Holten werkt samen met Es Devlin, de eerste vrouw die een decor voor de Seebühne mag ontwerpen.
De enscenering van Holten en Devlin draait om het lot en bezetenheid, aldus de toelichting. Gezien de inzet van stuntmannen van het Wired Aerial Theatre, dansers, figuranten en meerdere koren belooft het een groot spektakel te worden.
Vanwege het grote aantal voorstellingen zijn de meeste rollen in de opera driedubbel bezet. De muzikale leiding is in handen van afwisselend Paolo Carignani en Jordan de Souza. Zij staan voor de Wiener Symphoniker.
In het Festspielhaus wordt Rossini’s niet vaak uitgevoerde opera Mose in Egitto gebracht met een grotendeels Nederlands team. Lotte de Beer regisseert in samenwerking met theatergroep Hotel Modern, Alex Brok doet het licht. Hotel Modern is ook betrokken bij een andere productie: De Ring in 90 minuten, een samenwerking met het Nederlands Blazersensemble.
Op de Werkstattbühne staat de wereldpremière geprogrammeerd van To the Lighthouse, een nieuw werk van de Griekse componist Zesses Seglias en regisseur/schrijver Ernst Marianne Binder, gebaseerd op de gelijknamige roman van Virginia Woolf.
In het Theater am Kornmarkt zijn twee voorstelling van het theaterwerk The Situation te beleven, evenals een korte speelreeks van Le nozze di Figaro, uitgevoerd door jonge zangers van de operastudio van de Bregenzer Festspiele.
In vogelvlucht
Carmen (G. Bizet)
19 juli t/m 20 augustus 2017
Dirigent: Paolo Carignani en Jordan de Souza
Regisseur: Kasper Holten
Solisten: Gaëlle Arquez, Lena Belkina, Annalisa Stroppa, Daniel Johansson, Martin Muehle, Arnold Rawls, Andrew Foster-Williams, Scott Hendricks, Kostas Smoriginas e.a.
Mose in Egitto (G. Rossini)
20 t/m 31 juli 2017
Dirigent: Enrique Mazzola
Regisseur: Lotte de Beer
Solisten: Andrew Foster-Williams, Mandy Fredrich, Goran Juric, Matteo Macchioni e.a.
De Ring in 90 minuten
29 en 30 juli 2017
Uitvoering: Hotel Modern en Nederlands Blazersensemble.
The Situation
26 en 27 juli 2017
Regisseur: Yael Ronen
Le nozze di Figaro (W.A. Mozart)
14 t/m 19 augustus 2017
Dirigent: Hartmut Keil
Regisseur: Jörg Lichtenstein
Solisten: Vincenzo Neri, Mojca Bitenc, Anat Edri, Adam Kutny e.a.
To the Lighthouse (Z. Seglias)
16 en 18 augustus 2017
Dirigent: Claire Levacher
Regisseur: Olivier Tambosi
Solisten: Christie Finn, Jean-Marc Salzmann, Sophia Burgos, Alexander York e.a.
Zie voor meer informatie over het festival de website van de Bregenzer Festspiele.