Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: New York

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 30 de Metropolitan Opera.

Van Mexico City gaat de trip naar nog zo'n wereldstad: New York. Dé plek voor operaliefhebbers in Amerika. Of eigenlijk: in de wereld.

Het gebouw
Het eerste Metropolitan Opera House werd eind negentiende eeuw gebouwd en werd in 1883 geopend met een voorstelling van Faust. Negen jaar later werd het operahuis getroffen door een brand, maar ook onmiddellijk weer opgebouwd en in gebruik genomen.

Het gebouw telde ruim 3600 plaatsen, met nog eens 224 staplaatsen. Het stond bekend om haar goede akoestiek en elegante uitstraling en fungeerde decennialang als thuis van de Met. De theatertechniek was echter vanaf het begin af aan gedateerd, waardoor de Met al in een vroeg stadium uitkeek naar een nieuw pand. Dat pand kwam er echter pas in 1966. Het oude operahuis werd toen, na een groots afscheid, afgebroken.

Het huis dat de Met in 1966 in gebruik nam, was het Lincoln Center (het huidige operahuis). Het ligt een twintigtal straten noordelijker in Manhattan dan het oude huis en biedt ruimte aan 3800 zittende gasten en 195 staande gasten. Daarmee is het één van de grootste operahuizen van de wereld.

Het huis opende met de wereldpremière van Antony and Cleopatra van Samuel Barber, op 16 september 1966. Ook dit theater staat bekend om de formidabele akoestiek en de techniek achter de schermen is aanzienlijk beter dan het oude huis. De Met kan nu tegelijkertijd meerdere grote opera’s produceren.

Het gezelschap
De Metropolitan Opera is één van de prominentse operagezelschappen ter wereld. Het wordt geleid door muzikaal directeur James Levine (een monument, al langer dan 40 jaar bij de Met actief) en zakelijk directeur Peter Gelb (die de Met internationaal roem heeft bezorgd met wereldwijd uitgezonden bioscoopproducties).

De Met (zoals het gezelschap vaak genoemd wordt) geeft ieder seizoen zo’n 220 voorstellingen van om en nabij 25 verschillende opera’s. De producties roteren, waardoor er vaak vier verschillende opera’s in één week te zien zijn.

De Met beschikt over een groot orkest, een koor, een kinderkoor, een balletafdeling en een ensemble van vele zangers, waaronder zeer beroemde. Artiesten als Renée Fleming, Roberto Alagna, Anna Netrebko en Plácido Domingo zijn er geregeld te zien.

Het gezelschap, officieel ‘The Metropolitan Opera Association’, werd opgericht in 1880 als tegenwicht tegen de Academy of Music. Het eerste seizoen begon in 1883 met een voorstelling van Faust. In het Italiaans, net als alle andere opera’s dat seizoen.

Onder de directie van Maurice Grau (1892-1903) trok de Met de grootste sterren ter wereld aan. En dat bleef het doen in het vervolg van de geschiedenis. Enrico Caruso, Rosa Ponselle, Titta Ruffo, de dirigenten Arturo Toscanini en Gustav Mahler, later Jussi Björling, Richard Tucker, Kirsten Flagstad, en nog later Joan Sutherland, Renata Tebaldi, Birgit Nilsson, Nicolai Gedda… De lijst van grote namen is haast oneindig.

Onder leiding van Peter Gelb is de Met aan het moderniseren. Vaker zijn er wat minder traditionele producties te zien en ook op technologisch vlak heeft het operahuis een grote slag gemaakt. Radio, tv, internet, bioscoop: via talloze kanalen laat de Met van zich horen.

Seizoen 2010/2011
Het huidige seizoen van de Metropolitan Opera loopt nog tot halverwege mei. In die paar maanden zijn er nog 21 opera’s te horen: Simon Boccanegra, Tosca, Rigoletto, La Traviata, La Bohème, Nixon in China, Don Pasquale, Iphigénie en Tauride, Armida, Lucia di Lammermoor, Roméo et Juliette, Boris Goedonov, Schoppenvrouw, Le Comte Ory, Capriccio, Das Rheingold, Wozzeck, Il Trovatore, Die Walküre, Orfeo ed Euridice en Ariadne auf Naxos.

De producties zijn bezet met de grootste sterren. In de resterende maanden van het seizoen zijn onder andere Joyce DiDonato, Nino Machaidze, ‘onze’ Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, Renée Fleming, Juan Diego Flórez, Angela Gheorghiu, Piotr Beczala, Natalie Dessay, Joseph Calleja en Anna Netrebko te bewonderen.

Zie voor meer informatie www.metropolitanopera.com.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City

Vorig artikel

Wokmuziektheater viert jubilea met gala

Volgend artikel

Toen opera nog populair was

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.