Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Barcelona

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 36 het Teatre del Liceu in Barcelona.

Vanaf Lissabon doorkruisen we Portugal en Spanje, op weg naar de oostkust van het schiereiland. Daar ligt, zo'n 1200 kilometer later, het Gran Teatre del Liceu. Eén van de groten.

Het gebouw
Het Gran Teatre del Liceu is één van de prominentste operahuizen van Spanje, zo niet de prominentste. Het ligt aan de bekende straat La Ramba in het centrum van Barcelona.

Het gebouw werd op initiatief van de Sociedad Dramática de Aficionados gebouwd en na tien jaar werk geopend in 1847. In de beginperiode was het Liceu één van de grootste operahuizen van Europa, met 3500 stoelen.

Net als veel andere theaters werd het Liceu in haar geschiedenis meerdere malen door brand of oorlogsgeweld beschadigd. Bepalend voor de huidige look van het gebouw was een brand in 1994. Het gebouw werd naar origineel ontwerp herbouwd, met toevoeging van moderne theatertechnieken, een paar nieuwe ruimtes en nieuwe decoraties.

Na de renovatie telde de zaal nog altijd bijna 2300 plaatsen, waarmee het Liceu één van de grotere operahuizen van Europa blijft.

Het gezelschap
Het Teatre del Liceu was vanaf de oprichting tot 1980 in handen van aandeelhouders, die zich verenigden in de Societat del Gran Teatre del Liceu, ook wel Societat de Propietaris (eigenaars) genoemd. Deze aandeelhouders gaven een aantal impresario’s hun fiat om producties te programmeren.

Vanaf 1980 moest de Societat de leiding delen met een nieuw consortium, waar onder meer de Barcelona City Counsel deel van uit ging maken. Na de brand van 1994 volgde een nieuwe herstructurering. Het huis kwam toen volledig in overheidshanden.

Heden ten dage is het operahuis in handen van de Catalaanse overheid, de Barcelona City Counsel, de Barcelona Provincial Council en het Spaanse ministerie van cultuur. De dagelijkse leiding komt voor rekening van het Fundació del Gran Teatre del Liceu, waar onder meer de oude Societat onderdeel van uitmaakt.

Het Liceu behoort ook als gezelschap tot de internationale top.

Seizoen 2010/2011
Het Liceu heeft dit seizoen nog zeven producties op het programma staan, evenals de nodige familievoorstellingen en soloconcerten. De lijst opera’s bevat Parsifal, Cavalleria rusticana/Pagliacci, Der Freischütz, Ariane et Barbe-Bleue, Tamerlano, Daphne en Carmen. Er zijn concerten van Measha Brueggergosman, Rolando Villazón, Andreas Scholl en Diana Damrau.

Bekende artiesten in de casts van de verschillende opera’s zijn onder andere Klaus Florian Vogt, Marcello Giordani, José Cura, Soile Isokoski, Eva-Maria Westbroek (in Ariane et Barbe-Bleue van Dukas), Patricia Bardon, Plácido Domingo, Ricarda Merbeth, Roberto Holl (in Daphne van Strauss), Roberto Alagna, Marina Poplavskaya en Neil Shicoff.

Zie voor meer informatie: www.liceubarcelona.cat/en/.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York
Toronto
Reykjavik
Glasgow
Londen
Lissabon

Vorig artikel

Luca Pisaroni debuteert in Vocale Serie

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam onthult 6e editie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.