Opera Zuid kan overweg met bezuinigingen
De cultuurbezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra hoeven voor Opera Zuid niet de nekslag te betekenen. ,,Opera Zuid functioneert al sinds de oprichting als de productiekern die de staatssecretaris voor ogen heeft”, aldus zakelijk leider Richard Loomans.
Halbe Zijlstra presenteerde vorige week vrijdag zijn pakket cultuurbezuinigingen. De staatssecretaris wil vanaf 2013 nog één groot, internationaal operagezelschap subsidiëren (De Nederlandse Opera) en verder één ‘operaproductiekern met een beperkte reistaak’. Deze productiekern zou met € 3,5 miljoen subsidie vier producties moeten maken voor zes tot acht grote steden.
Guus Mostart, intendant van de Nationale Reisopera, liet vorige week al aan Place de l’Opera weten dat deze subsidiekorting voor zijn gezelschap einde verhaal betekent. ,,Zelfs als ik ervanuit ga dat die 3,5 miljoen voor ons is, dan nog kunnen we met dat budget wel ophouden. Er zullen ontslagen vallen. En wie gaat dan de 15 à 20 miljoen euro ontslagkosten betalen?”
Opera Zuid, het andere reizende gezelschap dat in Zijlstra’s functieomschrijving past, ziet wel kansen om haar werk voort te zetten. Zakelijk leider Richard Loomans stelt voorop dat de toekomst van het culturele veld in Nederland en in het bijzonder in de regio Zuid er ‘belabberd’ uitziet, maar meent tegelijkertijd dat zijn gezelschap in staat is de nieuwe rol van kleine, reizende productiekern in te vullen.
,,Opera Zuid kan voor € 3,5 miljoen vier volwaardige operaproducties produceren en kan daarbij ook een deel van de extra kosten voor orkestbegeleiding medefinancieren”, schrijft hij in een brief aan beleidsmakers en belanghebbenden. ,,Opera Zuid heeft de afgelopen tweeëntwintig jaar bewezen dat het met een kleine flexibele productiekern vier kwalitatief hoogwaardige professionele producties kan brengen. Deze opgebouwde expertise wil Opera Zuid graag voortzetten in een nieuwe invulling van de operasector voor de regio.”
Volgens Loomans functioneert Opera Zuid al sinds de oprichting op een manier die de staatssecretaris voor ogen heeft, ,,met een eigen inkomstenpercentage van 35 procent”. De zakelijk leider wijst bijvoorbeeld op de inzet van Opera Zuid voor talentontwikkeling (het gezelschap werkt vooral met jonge Nederlandse artiesten), de publieksverjonging van de afgelopen jaren en de efficiënte bedrijfsvoering. Subsidies worden volledig aan producties besteed, de overheadkosten worden uit eigen inkomsten gefinancierd.
,,Deze kernpunten onderstrepen dat Opera Zuid deel moet uitmaken van het nieuwe operabestel, omdat het gezelschap volledig voldoet aan de uitgangspunten die de staatssecretaris formuleert”, zegt Loomans. Daarbij erkent hij wel dat er door de subsidiekorting een ‘sobere, zeer effectieve en efficiënte bedrijfsvoering’ nodig is.
Maandagochtend 20 juni bieden verschillende cultuurinstellingen een petitie aan in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Die middag vindt er een rondetafelgesprek plaats over het nieuwe cultuurbeleid. Op maandag 27 juni staat er een notaoverleg gepland over Zijlstra’s bezuinigingsplannen.
3Reacties
Onverstandig en kortzichtig om in dit stadium zo instemmend naar buiten te treden. Je fietst hiermee wel erg snel voorbij aan het feit dat de verdeling tussen geld voor de rest van Nederland en de hoofdstad-opera een op tien is. Dat doet geen recht aan de belastingbetaler, zelfs als die in Zuid Limburg woont. Die strijd is in het geheel nog niet gestreden.
Dat ben je eigenlijk je subsidie niet waard want dan heb je eerder aan jezelf gedacht dan aan je publiek. Als ik de staatssecretaris was zou ik hierin aanleiding zien om Opera Zuid op te heffen. Is nog goedkoper ook.
Het is jammer dat Opera Zuid, maar ook theatergroep Oostpool (wil jeugdtheater in de regio voor zich opeisen) zich laten verleiden tot lijkenpikkerij. De kunstenwereld is snel te verdelen, maar enige solidariteit zou op zn plaats zijn. Alle operagezelschappen, inclusief de nederlandse opera zouden er beter aan doen om te vechten voor juist MEER opera in Nederland.
hierbij ook het persbericht van Kunsten 92:
In deze turbulente en onzekere tijden is het van het grootste belang om als kunstsector gezamenlijk op te trekken tegen de plannen van het kabinet. Uiteraard verschilt ieders situatie. Er zijn verschillen tussen meer of minder getroffen door geplande bezuinigingen, tussen grote en kleine instellingen, tussen makers en producerende organisaties, tussen stad en regio enzovoort. Kunsten ’92 roept iedereen op om voor het gezamenlijke belang, namelijk een bloeiende kunstsector, op te komen. Gun de politiek niet de kans u tegen elkaar uit te laten spelen. Kom op voor elkaar en help elkaar!
Ik vind het niet echt netjes van opera Zuid. De boodschap is luid en duidelijk: “de Reisopera kan het niet met 3,5 miljoen, wij wel, dus schaf de Reisopera af en geef ons maar die plek in de basisinfrastructuur!”
Ik misgun het Opera Zuid niet, verre van, en snap ergens ook wel dat het een kwestie van leven en dood is voor het gezelschap, maar tóch – ergens wringt het. Het is jammer, want een bundeling van krachten had misschien meer kunnen opleveren.