Uitmarkt-tips voor het nieuwe seizoen
Pittige zonnige opklaringen, de regen die grote plassen op het Museumplein maakt en lauwe hamburgers. Het culturele seizoen is geopend, afgelopen weekend tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Place de l’Opera liet voor deze keer de stands van de grote opera-instellingen links liggen en zocht opera en klassieke zang bij andere aanbieders. De vraag was steeds: wat bieden jullie aan en wat is een tip voor het komende seizoen?
Op en rond het Museumplein, waar de verbouwmaterialen voor de musea langzaam uit het zicht verdwijnen, staan de boeken- en informatiemarkt en tientallen podia, waar veel culturele instellingen zich presenteren. In de stands en kramen rond de vijver van het plein doen de culturele instellingen hun best het publiek warm te maken voor het nieuwe seizoen, met enthousiaste standhouders en bijzondere aanbiedingen. Een kaartje voor Der Schatzgräber met meer dan 40 euro korting bijvoorbeeld, goedkope abonnementen en afgeprijsde cd’s en dvd’s.
Het is zaterdagmiddag. Voor De Nederlandse Opera delen engelen met grote witte vleugels, zo weggelopen uit de opera Legende, tasjes met folders uit. De Nationale Reisopera biedt het publiek de kans op de foto te gaan als operaster en Opera Zuid presenteert in de Kleine Zaal zijn jonge talent. Tussen het aanbod zoeken we naar de parels van opera en klassiek vocale muziek en laten ons adviseren door de standhouders.
Mahler aan ’t IJ
In de stand van het Muziekgebouw is, net als in zaal aan het IJ, veel te beleven. De mensen van communicatie en marketing, waaronder Hilde en Jop, delen de folders uit. Er zijn kaarten te koop met vette kortingen voor enkele komende concerten en een prominente poster maakt reclame voor het Berio-weekend, eind september. Aan dat festival werken ook Helena Rasker en Karin Strobos mee. Op de vraag naar haar tip voor dit seizoen kiest Hilde meteen voor Mahlers Das Lied von der Erde. ,,De productie werd vorig jaar gemaakt voor de Operadagen Rotterdam en gaat in reprise, waarbij hij ook twee dagen bij ons staat, op 21 en 22 september. Dat wordt echt prachtig.”
Meer informatie: www.muziekgebouw.nl.
Het pluche van Carré
De stand van Theater Carré, dat dit jaar zijn 125-jarig jubileum viert, ademt pluche. In de stand vertelt één van de pr-mensen: ,,We hebben heel veel, op allerlei gebied komend seizoen, en daar is ook opera bij. Bij ons in Carré staat in februari 2013 de Stanislavski Opera met een groot opgezette Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Het ensemble is er van 1 tot 3 februari, met als extra een operaconcert op zondagochtend met duetten en aria’s uit bekende opera’s.” We zijn het snel eens over hoe je die opera tegen de achtergrond van het jarige Carré in beeld brengt; de foto is snel gemaakt.
Meer informatie: www.carre.nl.
NBE op de toverfluit
,,Het Nederlands Blazers Ensemble is van alle markten thuis, dus we staan ook op de Uitmarkt”, zegt de pr-dame gedecideerd in de NBE-stand. ,,We hebben volgens de traditie elk seizoen een opera. Dit jaar is dat Die Zauberflöte van Mozart. Van 11 april tot 21 april zijn we ermee op tournee door Nederland. Johanette Zomer, Frans Fiselier en Bernard Loonen spelen samen alle rollen. Bart Schneemann, onze artistiek leider, kan het niet zelf zeggen, want hij is even weg, maar namens hem zeg ik: het wordt een prachtige voorstelling, én we spelen op historische instrumenten!”
Meer informatie: www.nbe.nl.
Musicus in levende lijve
Al die folders, posters en flyers, het is mooi, maar hoe leuk is het om een echte musicus te horen vertellen over het nieuwe seizoen. Dat kan in de stand van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar we hoboïst Rob Bouwmeester treffen. Hij zit midden in de repetities voor Der Schatzgräber van Schreker bij De Nederlandse Opera. Zijn hobo zal vaak klinken in de orkestbak van Het Muziektheater, want onder meer de drie Wagner-opera’s en ook Die Zauberflöte worden door het NPHO begeleid.
Gevraagd naar zijn tip in het aanbod van het orkest, waar hij al enkele tientallen jaren deel van uitmaakt, pakt hij de folder en wijst op het programma ‘Romantische nacht’ dat zijn orkest op 24 en 25 september speelt in het Concertgebouw. ,,We doen dan Bruckner 4 en van Alphons Diepenbrock voeren we Die Nacht uit. Diepenbrock is één van die hele goede Nederlandse componisten, die soms meer aandacht krijgt in het buitenland dan in Nederland. Daar breek ik graag een lans voor.”
Meer informatie: www.orkest.nl.
Vocale Barok in de muziektempel
Concertorganisator Fred Luiten programmeert al meer dan 15 jaar concerten. Hij heeft als zelfstandig ondernemer een eigen serie Barok Vocaal in het Concertgebouw. ,,Het seizoensaffiche van mijn serie hangt op de beste plaats op het gebouw, op de linkerhoek, en het blijft daar het hele seizoen hangen”, meldt Luiten tevreden. Hij brengt komende maanden Koopman, Herreweghe en het Freiburger Barockorchester met veel grote vocale solisten.
Gevraagd naar zijn tip: ,,Dat is wat mij betreft het concert dat ik het thema ‘Catastrofe’ heb meegegeven, op 7 maart 2013. Er gaan dan twee lamentaties van Telemann in wereldpremière en Die Donnerode wordt uitgevoerd. Het was vermoedelijk het allereerste benefietconcert ooit, in 1756, want Telemann schreef het voor de vele tienduizenden slachtoffers van de aardbeving in Lissabon, een jaar eerder.
Meer informatie: www.fredluiten.nl.
Honneger in Utrecht
Voor Vredenburg in Utrecht zou komend seizoen wel eens het laatste volledige kunnen zijn in de ‘Rode Doos’ bij Leidsche Rijn. Voorzichtige planning gaat uit van het ingebruiknemen van de herbouwde zaal naast Hoog Catharijne in de loop van het seizoen 2013/2014. De komende maanden is het vooral de serie De Vrijdag van Vredenburg – ook live te volgen op Radio 4 – die de aandacht vraagt.
Manon Breumelhof staat in de stand van Vredeburg en tipt het concert op 29 maart 2013, als het een Goede Vrijdag van Vredenburg wordt. Judith, een oratorium van Arthur Honneger, wordt dan uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie, met als vocale solisten de mezzosopranen Paula Murrihy en Olivia Vermeulen en sopraan Marie-Eve Munger. Bijzonder is de rol van de ‘récitante’, die wordt vervuld door zangeres Liesbeth List.
Meer informatie: www.vredenburg.nl.
Bach gezappt
In de stand van het Amsterdams Bach Consort is de folder voor een nieuw seizoen vol Bach te krijgen. Het programma voor 2012/2013 vermeldt een uitvoering van het Weihnachtsoratorium, half december, maar ook een bijzonder concert op Eerste Paasdag. In de stand staat zangeres Marineke Thissen. Het bruggetje tussen de vraag van Place de l’Opera en het aanbod dit seizoen van het Consort is snel gemaakt: ,,Onze dirigent is Niek Idelenburg, die is ook artistiek leider van Holland Opera. Wat heel bijzonder wordt, is de Zapp Mattheus die we in De Duif gaan brengen. Een familievoorstelling met de Mattheus Passion van Bach in het kort, maar met het grootste respect voor de muziek van Bach.”
Meer informatie: www.amsterdamsbachconsort.nl.
Koor in het Concertgebouw
In de stand van het Concertgebouw treffen we Hante Rogaar, werkzaam op de afdeling Klantcontact. Haar keuze uit het eigen programma voor het komend seizoen is snel gemaakt: Beethovens Missa Solemnis, in een uitvoering door het Monteverdi Choir onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. ,,Ik hou erg van koormuziek, zing zelf ook in een koor, dus uit dat enorme aanbod van komend seizoen kies ik dat concert als mijn tip.” Het Concertgebouw brengt – ook in de Eigen Programmering – op 8 november de opera Iolanta van Tsaikovski met in de hoofdrol Anna Netrebko.
Meer informatie: www.concertgebouw.nl.
Muziek in de Hermitage
De Hermitage Amsterdam staat met zijn stand in de wijk die de Uitmarkt voor de musea heeft gereserveerd, maar toch valt ook daar wat te halen voor de Place de l’Opera-verslaggever. Het museum biedt niet alleen eye-candy met een verzameling impressionistische schilderijen (nog tot 13 januari) maar ook concerten, die vaak aansluiten op de tentoonstelling. Al op 2 september kan het publiek naar een ‘luisterlezing’ over de zangstukken van Sweelinck, door Henk Verhoef en zijn ensemble Camerata Oude Kerk. De klankwereld van het Franse lied, de Mélodie, wordt op zondag 30 september vertolkt met muziek van onder andere Fauré en Duparc door Yavuz Arman Isleker (bas-bariton) en Liza van der Peijl (alt).
Meer informatie: www.hermitage.nl.
Orgelpark zingt
Het Orgelpark heeft weliswaar geen stand, maar bij een bezoek aan de fraai aangepaste voormalige Parkkerk aan het Vondelpark, blijkt dat ook daar in de programmering vocale muziek te vinden is. Op zondag 28 oktober zingt het Maastrichtse Studium Chorale met organist Jan Raas een programma met ‘Mariamuziek’ van onder andere Strategier, Poulenc en Cesar Franck.
Meer informatie: www.orgelpark.nl.