Nieuws

DNO en Reisopera krijgen nieuwe naam

Vanaf 17 februari 2014 gaat De Nederlandse Opera verder als De Nationale Opera, onderdeel van Nationale Opera & Ballet, de nieuwe, gezamenlijke naam van DNO, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater. De Nationale Reisopera wordt omgedoopt tot Nederlandse Reisopera. Dat werd vandaag in Amsterdam bekendgemaakt.

Het Muziektheater in Amsterdam heet vanaf 17 februari 2014 Nationale Opera & Ballet (foto: Edwin Walvis).
Het Muziektheater in Amsterdam heet vanaf 17 februari 2014 Nationale Opera & Ballet (foto: Edwin Walvis).

De nieuwe namen zullen vanaf 17 februari 2014 gehanteerd worden, als vormgevingsbureau Lesley Moore een nieuwe ‘visuele identiteit en vormgeving’ heeft ontworpen voor Nationale Opera & Ballet. Ook de Nationale Reisopera wacht tot die tijd met het aanpassen van zijn naam. Aanleiding voor de nieuwe namen is de fusie van De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater op 1 januari 2013.

Tijdens een persbijeenkomst in wat nu nog Het Muziektheater heet, maakte algemeen directeur Els van der Plas de nieuwe naamgeving bekend. “Met deze naam willen we duidelijk maken wat er bij ons op het podium staat en positioneren we ons als (inter)nationaal topinstituut. Ons verhaal over topkwaliteit en vakmanschap willen we onder deze naam nog beter voor het voetlicht brengen.”

DNO-intendant Pierre Audi zei dat de stap naar een nieuwe naam – na meer dan 25 jaar DNO te hebben geheten – een grote maar logische is. “We profileren ons zo nog sterker als hét operahuis voor Nederland en daarbuiten. Omdat we ons in het buitenland als Dutch National Opera presenteren, blijft de afkorting DNO bestaan.”

De toevoeging Nationaal bestaat al, in de naam van de Nationale Reisopera, en daarom werd door Els van der Plas contact opgenomen met intendant Nicolas Mansfield. Hij benadrukte tijdens de presentatie dat de naam in samenwerking tot stand is gekomen en dat hij zich ook zeer verheugt op samenwerking op ander gebied: talentontwikkeling. Nog belangrijker dan hoe je heet, is wie je bent en wat je doet, stelde Mansfield. Zijn Nederlandse Reisopera zal op dat vlak samenwerken met De Nationale Opera, een verband waarin ook Opera Zuid betrokken is.

Na de presentatie legde Mansfield uit hoe de ‘ruil’ van namen is gegaan. “Wij hebben met de Nationale Reisopera een sterk merk, dus toen Els met haar wens kwam, moest ik nadenken en overleggen met mijn Raad van Bestuur. Maar ik kon me er goed in vinden. Ik word in het buitenland nogal eens aangekondigd als iemand van de Dutch National Touring Opera, en dat is eigenlijk dubbelop. Nu we Nederlandse Reisopera gaan heten, is dat eenvoudiger. Nederlandse Reisopera, denk aan het Nederlands elftal… Dat bevalt me wel als label.”

Els van de Plas nam na de persconferentie de felicitaties van de aanwezigen in ontvangst. De buzz was dat het een simpele, goede keuze is om de naam zo aan te passen. “Deze operatie loopt al langer. Toen ik aantrad in 2012 heb ik in elk geval gesteld dat ik geen dure, externe bureaus wilde voor deze operatie. Er is uiteraard wel met merkenbureaus overlegd en onze partners als OCW en de gemeente Amsterdam zijn betrokken in deze verandering.”

Van der Plas vervolgt: “Ik durf te stellen dat deze operatie een investering is die geen geld kost, maar geld zal opbrengen. Om te beginnen vanwege de efficiency. Er komt één huisstijl, met bijvoorbeeld één website. Die wordt door één bureau ontwikkeld voor alle onderdelen van onze organisatie. Dat is nu anders. En ik voorzie bijvoorbeeld ook winst in de grotere kansen voor kruisbestuiving tussen de publieksgroepen van opera en ballet. Nu is er een uitwisseling van die publieksgroepen van 4 procent. Dat getal kan veel hoger worden.”

Op 17 februari 2014, als de gezelschappen het nieuwe seizoen presenteren, zal de nieuwe naam op de gevel van Het Muziektheater onthuld worden. Alle betrokkenen zijn blij dat daarmee voor mensen die opera of ballet zoeken nu echt duidelijk wordt in welk gebouw dat te vinden is. Geen foute adressering meer aan het Muziekgebouw aan ’t IJ dus, en elke voorbijganger zal kunnen zien wat er huist achter de witte gevel aan de Amstel.

Vorig artikel

Opera in de media: week 43

Volgend artikel

Caccini en Huygens ontmoeten elkaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.