Ambitieus Wagner Congres in Amsterdam
Het Wagnergenootschap Nederland, De Nederlandse Opera, het Goethe-Institut en de Universiteit van Amsterdam organiseren van 28 november tot en met 1 december een Wagner Congres in Amsterdam. Coördinator Leo Cornelissen: “We willen hiermee Nederland op de internationale Wagner-kaart zetten.”
De aanleiding voor het congres is uiteraard de 200e geboortedag van Richard Wagner, die al het hele jaar tot producties en evenementen heeft geleid. Zo was er een groot congres in Leipzig en organiseerden diverse instellingen in Amerika een conferentie.
Het idee om in Amsterdam ook een congres aan Wagner te wijden ontstond toen Leo Cornelissen, bestuurslid van het Wagnergenootschap, vorig jaar op gesprek was bij De Nederlandse Opera. Hij en dramaturg Klaus Bertisch kwamen met het plan om niet enkel wat lezingen en activiteiten te organiseren, maar het groots aan te pakken met een meerdaags congres. “Zoiets heeft nog nooit in Nederland plaatsgevonden”, zegt Cornelissen. “Het kan Nederland op de internationale Wagner-kaart zetten.”
Ook de Universiteit van Amsterdam en het Goethe-Institut bleken van plan te zijn aandacht aan het Wagner-jaar te geven. De vier instellingen besloten daarop hun krachten te bundelen. Iedere organisatie heeft vanuit zijn eigen netwerk en expertise sprekers en onderwerpen aangeleverd. Het resultaat is een bomvol programma, dat op zoek gaat naar de betekenis van Wagners muziekdrama’s in de samenleving, de filosofie, de literatuur en uiteraard de operageschiedenis en operawereld.
“Ieder heeft zo zijn eigen doelstellingen”, zegt Cornelissen. “DNO en wij willen vooral een breed publiek trekken, de toegankelijkheid van Wagner vergroten en natuurlijk bekendheid voor onze organisaties krijgen. Het Goethe-Institut heeft vooral aandacht voor het fenomeen ‘Wagner’ en de universiteit kiest voor een meer wetenschappelijke insteek.”
Alle vier de doelstellingen zijn terug te vinden in het programma, maar over het geheel genomen kun je zeggen dat het een toegankelijk congres voor een breed publiek wordt, vindt Cornelissen. “Het wordt een mix van wat zwaardere, academische verhalen en algemene, zeer toegankelijke verhalen. Ik denk dat het voor alle geïnteresseerde Wagner-toeschouwers interessant is.”
Cornelissen geeft zelf op zondagmorgen 1 december een lezing over ‘Wagner & Nederland’. “Dat wordt een verhaal over de ontvangst van Wagner in ons land. Dan zie je dat we tot de Tweede Wereldoorlog een behoorlijk Wagner-land waren. Daarna liep de belangstelling en beleving terug. De laatste jaren is het weer beter aan het worden, bijvoorbeeld door de Ring van Pierre Audi.”
“Ik hoop dat door het congres het beeld van Wagner en zijn werken positiever wordt”, vervolgt Cornelissen. “De opwaardering van zijn muziek is voor mij het belangrijkste doel van dit congres. En ik heb er wel vertrouwen in dat dat gaat lukken.”
Een Wagner-verheerlijking zal het congres echter niet worden, meent de coördinator. “De ‘keynote’ spreker is bijvoorbeeld Nike Wagner, achterkleinkind van Wagner zelf. Haar verhaal is behoorlijk kritisch. De titel is ‘Wagner feiern?’ Moeten we dit jubileum vieren? Valt er wel wat te vieren? Maar los van dat: de man is natuurlijk wel hartstikke belangrijk geweest.”
Het Wagner Congres, getiteld ‘Conflict & Compassie’, gaat op donderdag 28 november van start en vindt plaats in Het Muziektheater in Amsterdam. Op vrijdagavond geeft Nadine Secunde een openbare masterclass aan Deirdre Angenent, Ruth Willemse en Morschi Franz – een soort ‘follow-up’ van de Wagner Academy van het Internationaal Vocalisten Concours in september.
Het volledige programma van het congres ziet er als volgt uit:
Donderdag 28 november
9.30-13.00: Wagner & Samenleving
14.00-17.00: Wagner & Literatuur
Vrijdag 29 november
9.30-12.35: Wagner & Filosofie
13.30-18.00: Wagner & het Gesamtkunstwerk
20.00: Openbare masterclass door Nadine Secunde
Zaterdag 30 november
9.30-12.45: Wagner & Muziektheater
13.45-16.00: Wagner anno 2013
Zondag 1 december
11.00-13.30: Wagner & Nederland
Er zijn op het moment van schrijven nog enkele kaarten beschikbaar (€ 135,00). Geïnteresseerden kunnen het beste het bespreekbureau van DNO bellen: 020-6255655.
Zie voor meer informatie de website van het Wagner Congres.