Muuse zingt Onegin bij 60-jarig GOOG
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap bestaat 60 jaar en viert dat met een geënsceneerde productie van Tsjaikovski’s Eugen Onegin. Bariton Robbert Muuse zingt de titelpartij. “Het is een behoorlijk heftige rol, maar ik ben er klaar voor”, vertelt hij.
Sinds 1954 zet het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) regelmatig operaproducties op het toneel, vaak met inbreng van professionele solisten. De afgelopen jaren voerde het gezelschap onder meer Mignon, Faust, Cavalleria rusticana en Carmen uit.
Met Tsjaikovski’s opera Eugen Onegin wordt het 60-jarig jubileum van GOOG gemarkeerd. “Een intiem maar krachtig drama over conflicten die ikzelf heb beleefd en die mij diep geraakt hebben”, zo zei de Russische componist over zijn eigen werk.
Centraal in het emotionele verhaal, gebaseerd op een roman van Aleksander Poesjkin, staat Onegin, een adellijke dandy die tamelijk opportunistisch in het leven staat, maar een groeiende, gepassioneerde liefde voor Tatjana ontwikkelt.
“Onegin is een beetje zoals Poesjkin zelf”, meent Robbert Muuse. “Het verhaal begint voor hem rustig. Hij draait mee met zijn vrienden en flirt met iedereen, maar voor hem hoeft het allemaal niet zo. Dan ontmoet hij Tatjana en begint er een passie in hem te groeien. Eerst heeft hij dat echter niet zo door. En als hij het zich wel bewust wordt, is het al jaren later en is Tatjana getrouwd. Hij blijft verscheurd achter.”
Muuse werd een jaar geleden gevraagd om de hoofdrol in Tsjaikovski’s werk te zingen. “Het is een behoorlijk heftige rol, dus ik moest me wel even afvragen: kan ik dit aan? Aan het begin van mijn carrière kon ik wel opkijken tegen dit soort grootse, romantische rollen. Maar nu merk ik dat ik er echt aan toe ben.”
Moeder Muuse
De hoofdrollen naast Robbert Muuse worden vertolkt door tenor Pascal Pittie (de dichter Lenski), Véronique Lamers (Olga) en Lisette Bolle (Olga’s zus Tatjana). “Lisette is fenomenaal”, zegt Muuse. “Je zou bijna denken: waarom heet de opera Onegin? Tatjana is het sterke karakter. Ondanks alle emoties wijst ze Onegin standvastig af.”
Bijzonder is dat de kleine rol van de gouvernante Filipjevna gezongen wordt door Marijke Muuse, de moeder van Robbert. “Mijn moeder zong vroeger altijd in huis, en ik probeerde haar aria’s te imiteren. Daarop nam ze me mee naar zangles. We hebben toen veel samen gezongen. Inmiddels is ze 69 jaar en nu staan we voor het eerst weer samen te zingen.”
De solisten worden begeleid door het Symfonieorkest Nijmegen onder leiding van Hans Lamers en Wouter Padberg en het GOOG vult de koorrol in. Die rol is bepaald niet klein en aangezien het koor slechts één keer per week repeteert, is het instuderen geen sinecure.
Mede daarom werd ervoor gekozen om de opera niet in het Russisch uit te voeren, vertelt Muuse. “Dat is in zo’n situatie een vertragingsfactor. Geen van de amateurs spreekt Russisch en ook voor de professionele zangers is het een vreemde taal. Maar de Duitse vertaling waarvoor gekozen is, is helemaal niet hinderlijk. Alles valt op zo’n plek.”
Tekst en noten
De regie van Eugen Onegin wordt gevoerd door Marc Krone. “Wat me bij hem aanspreekt, is dat hij veel doet met de intensiteit van het dramatische spel tussen de spelers, wat de dialogen en de muziek versterkt”, zegt Muuse.
Het wordt geen productie met “toeters en bellen”, meent de bariton. “Er zijn wel prachtige kostuums, maar het decor is vrij sober. Krone focust heel erg op de relaties tussen de personages en hun spel. We worden heel intens tegenover elkaar gezet. Het is dus zeker niet de bedoeling dat we op de rand van het podium onze aria’s de zaal in zingen.”
De grote uitdaging voor Muuse zelf is zijn energie goed verdelen. “Waar kun je uitpakken? En waar gas terugnemen? Er zit veel passie en onstuimigheid in de opera, maar zo kun je er als zanger niet de hele avond in staan. Je moet ook rust creëren. Wat dat betreft heeft Tsjaikovski het werkelijk briljant geschreven. De opera is prachtig in balans.”
Eugen Onegin wordt driemaal opgevoerd: op 22 november in de Schouwburg Arnhem, op 1 december in Theater de Lampegiet in Veenendaal en op 2 december in Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Zie voor meer informatie de website van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap. Zie ook de persoonlijke website van Robbert Muuse.