Concertgebouw brengt herontdekte Steffani
Dankzij Cecilia Bartoli kwam het oeuvre van componist Agostino Steffani weer volop in de belangstelling te staan. Het Boston Early Music Festival Orchestra borduurt daarop voort met een uitvoering van zijn opera Niobe, regina di Tebe, op dinsdag 27 januari in het Concertgebouw in Amsterdam.
Agostino Steffani (1654-1728) was een koorknaap, een hofmusicus in München, een priester, een hofcomponist in Hannover, een diplomaat, een politicus, een bisschop en een sleutelfiguur aan de top van de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn leven is met vele vraagtekens omgeven, om niet te spreken van zijn mysterieuze dood.
In het najaar van 2012 viel het oog van de beroemde mezzosopraan Cecilia Bartoli op deze componist, wat leidde tot het veelomvattende project Mission. Bartoli bracht een cd uit met grotendeels nooit eerder opgenomen muziek van Steffani. Ook liet ze apps en webisodes maken om de componist bekender te maken. En daarbovenop verscheen een game voor de iPad en een roman van Donna Leon, gebaseerd op het leven van Steffani.
Dankzij haar inspanningen en de gelikte marketingmachine van Decca werd Steffani in één klap op de kaart van de klassiekemuziekwereld gezet. Al snel volgde een tweede cd van Bartoli, met geestelijk werk van Steffani, en sloegen andere musici de partituren van de Italiaanse componist open.
Het Boston Early Music Festival Orchestra raakte al voor Bartoli’s project geïnteresseerd in het werk van Steffani. Dit Amerikaanse orkest werd in 1980 opgericht om de historische uitvoeringspraktijk te promoten. Het geeft concertseries in Boston en New York City, maakt opnamen en organiseert elke twee jaar een eigen festival. Speerpunt van het orkest is het onder de aandacht brengen van onbekende barokopera’s.
Het orkest, dat geleid wordt door de luitisten Paul O’Dette en Stephen Stubbs, voerde tijdens zijn festival van 2011 Steffani’s opera Niobe, regina di Tebe op, met als ster in de cast coutertenor Philippe Jaroussky. Die geënsceneerde productie krijgt deze maand een follow-up in de vorm van een Europese tournee langs steden als Madrid, Parijs en op 27 januari dus Amsterdam. Volgende maand volgt er een volledige opname van de opera.
Niobe, regina di Tebe gaat over de tragische geschiedenis van Niobe, de koningin van Thebe, en haar man, koning Anfione. Door haar trots roept Niobe de toorn van de goden over haar en haar familie af. De opera ging in 1688 in première in München en was een belangrijke gebeurtenis in het Duitse operaleven van toen.
Net als in 2011 in Boston is countertenor Philippe Jaroussky van de partij bij de uitvoering in het Concertgebouw. Hij zingt de rol van koning Anfione. Zijn echtgenote, titelkarakter Niobe, wordt vertolkt door de Canadese sopraan Karina Gauvin. Zij was net als Jaroussky al verschillende keren te gast in het Concertgebouw, onder meer als Ginevra in Händels opera Ariodante.
De rest van de cast bestaat uit Teresa Wakim (Manto), Christian Immler (Tiresia), Aaron Sheehan (Clearte), Colin Balzer (Tiberino), Maarten Engeltjes (Creonte), Jesse Blumberg (Poliferno) en José Lemos (Nerea).
Het concert begint om 19.30 uur. Na afloop van het concert signeren Jaroussky, Gauvin, O’Dette en Stubbs in de Spiegelzaal. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.
2Reacties
De cd waarop Cecilia Bartoli werken van componist Agostini Steffani heeft opgenomen in 2013 wordt voorafgegaan door de eerdere ontdekkers van deze barokcomponist en wel de musici van het Boston Early Music Festival, die Steffani’s complete opera Niobe al in 2011 op de planken bracht! Een cd van dit werk verschijnt komende maand februari op de markt; de uitvoerenden zijn gelijk aan de bezetting op 27 januari in het Concertgebouw.
Er zijn nog wat plaatsen a.s. dinsdag. Wees snel!