Cité de l’Opera: Thomas, Jonas en Olga
Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 20.
Owen floreert in Duitsland
Nederland kon tijdens twee series voorstellingen al kennismaken met de kwaliteit van Opera Trionfo’s productie van Owen Wingrave en nu is Duitsland aan de beurt. Floris Visser bracht zijn regie van de opera van Benjamin Britten naar Osnabrück. Daar viel men net als in Nederland voor zijn enscenering. Volgens een recensent was de opera “außerordentlich gelungen” en klonk er na afloop “langer Jubel”. Een ander sprak van een “extreem hoog niveau” in spel en zang. De cast is grotendeels nieuw, maar ook in Duitsland zingt Francis van Broekhuizen haar glansrol als de statige Miss Wingrave. Nog tot en met 4 april zijn er voorstellingen in het Theater Osnabrück.
Also the NDR gives high praise to Owen Wingrave: "Highly contemporary theater, profound images & perfectly directed!"https://t.co/KwtXIsJdbg
— Floris Visser (@_florisvisser) January 18, 2016
Joseph leest
Joseph Calleja moest weer eens op reis, deze keer naar Berlijn voor een rol in La bohème. Gisteren bracht Place de l’Opera een recensie van dat optreden. Een bezoek voor vertrek aan de boekenwinkel op de luchthaven leidde tot twee aankopen: het nieuwe boek van sterrenkundige/journalist Stuart Clark en een werkje van de beroemde managementgoeroe Stephen Covey, The 7 habits of highly effective people. Op Facebook reageerde één van Calleja’s volgsters met een wat vileine reactie: “Would you please inform your followers of your personal change when you finish reading about those seven habits?”
On my way back to Berlin and randomly bought these hard covers. Anyone read them? https://t.co/nLuqjlwYTf
— Joseph Calleja (@MalteseTenor) January 15, 2016
Intriges rond macht en liefde in Washington
Als het om opera in Amerika gaat, zijn de ogen al snel gericht op de New Yorkse Metropolitan Opera. Maar er is meer. De Washington National Opera bijvoorbeeld. Daar regisseert Francesca Zambello dit voorjaar een complete Ring des Nibelungen. Al ruim voor de première op 30 april meldt de regisseur zich met een speciale weblog. Daar is nu al van alles te lezen over de Ring. U vindt er ook een poster met alle rollen, ingedeeld in categorieën als ‘de goden’ en ‘de stervelingen’. Handig!
.@FZambello takes you inside #RingDC in a new blog! We can't wait to share more >> https://t.co/u1meMhrGxf pic.twitter.com/dC3FDdrkpC
— WashingtonNatlOpera (@dcopera) January 12, 2016
Cd met Thomas en Paolo
Een nieuwe cd van bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti draagt de intrigerende titel Schumann: Dr Jekyll & Mr Hyde. Over de opnamen in het Muziekcentrum van de omroep twitterde de bariton een making-of-filmpje.
De nieuwe CD is nu in de winkel verkrijgbaar! Schumann: Dr Jekyll & Mr Hyde – Album behind the scenes https://t.co/SxfIn2oOsp via @YouTube
— Thomas Oliemans (@thomas_oliemans) January 13, 2016
Zuinig binnen de grachtengordel
Op hele grote namen na is het voor veel mensen in de muziek en de opera niet makkelijk om een redelijk inkomen te verdienen. Sommige zangers gaan van het ene matig betaalde project naar het andere. Voor de mensen achter de schermen is het niet veel anders. De communicatiemedewerker uit onderstaande tweet krijgt de “unieke kans kennis te maken met alle communicatie en marketing ten behoeve van een festivaleditie”, maar dan wel op eigen kosten, want de ‘baan’ betaalt 150 euro per maand voor drie dagen per week. En die andere functie van assistent-programmeur blijkt een stageplaats. Vangt 100 euro per maand. Maar dat paste niet in het Twitterbericht.
Kom werken bij het Grachtenfestival. We zoeken: medewerker communicatie en een assistent-programmeur. Info op https://t.co/Kv5KO4Dohg #gfa16
— Grachtenfestival (@grchtnfstvl) January 15, 2016
Luca met Ferrari?
Luca Pisaroni werkt in Berlijn aan een cd, vermoedelijk zijn eerste lied-cd. Place de l’Opera sprak hem, samen met zijn schoonvader Thomas Hampson, vorig jaar voor het boek Libretto over een liedrecital en een mogelijke cd. In dat gesprek gaven zanger en schoonvader wat mogelijke namen van componisten. Luca dacht onder meer aan Tre sonetti di Petrarca van Liszt en werk van Beethoven in het Italiaans. Hampson stelde meer echt Italiaans repertoire voor van bijvoorbeeld Rhespigi, Wolf-Ferrari en Pizzeti. Wat het geworden is, zal blijken als de cd, met Maciej Pikulski als begeleider, verschijnt.
At the recording studio with fantastic pianist MACIEJ PIKULSKI https://t.co/3MAkolzrUD
— Luca Pisaroni (@lucapisaroni) January 17, 2016
Sarah acts
Is het een eerbetoon aan de acteerkunst van mezzosopraan Sarah Connolly of is het satire? We weten het niet. Hoe dan ook, Jane Cadenza verzamelde fragmenten uit video’s van Connolly waarin ze verschillende emoties speelt, zoals liefde, woede en geluk. Ze noemde haar plak- en knipwerk de Sarah Connolly GIF Guide to Acting. Bekijk het op janecadenza.tumblr.com. Er zijn al twee delen. Leerzaam.
Jonas onzichtbaar in Nederland
“Boehoe!!! Sniff sniff. Why not in the Netherlands??” Vertwijfeld richt een fan zich in uiterste eloquentie tot haar idool, tenor Jonas Kaufmann, onder de aankondiging van de film Jonas Kaufmann: An Evening with Puccini, die op 11 februari de bioscopen ingaat. Volgens een kaartje op de website is de film in veel Europese landen te zien. Nederland en België staan echter niét op de kaart.
"Jonas Kaufmann: An Evening with Puccini" hits cinemas internationally from Feb 11: https://t.co/72tRXq0Ppz pic.twitter.com/pibrZ0HTtU
— Jonas Kaufmann (@tenorkaufmann) January 15, 2016
Run for your life
Alvorens ze de dood vindt, althans op het podium van de Wiener Staatsoper als Gilda in Rigoletto, rent sopraan Olga Peretyatko een rondje.
Guten Morrrrrgen! Lovely Jogging route before the rehearsal in Vienna! https://t.co/s0fG0PflwA
— OLGA PERETYATKO (@Olgaperetyatko) January 18, 2016
Feestje in de Komische Oper
Nu de bierdouche bij de uitreiking van de Buma Popprijs is verboden, achtte de redactie van Place de l’Opera het niet opportuun die bij de huldiging van Peter Bording wel toe te staan. Geen bier dus, maar na de uitreiking in de catacomben van de Komische Oper in Berlijn was het toch heel gezellig.
After KISS ME, KATE @Komische_Oper reception of SCHAUNARD AWARD 2015 @placedelopera amongst friends. Happy boy 🙂 pic.twitter.com/1i37a7HWsq
— Peter Bording (@PeBoCoNL) January 17, 2016