AchtergrondBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Sarah, Anna en Lilian

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 26.

Kaartjes voor de zomer
In Glyndebourne kunt u dit jaar, voor en na het savoureren van de pauzehamper op het terrein rond het operahuis, kijken naar een reprise van David McVicars regie van Die Meistersinger von Nürnberg. Er is verder keuze uit onder meer een nieuwe productie van Il barbiere di Siviglia met ‘the lady of the house’ Danielle de Niese. Laurent Pelly maakt een nieuwe enscenering van Berlioz’ Béatrice et Bénédict, gebaseerd op Much Ado About Nothing van Shakespeare. De kaartverkoop is begonnen.

Bo in Düsseldorf
Afgelopen weekend werd in Düsseldorf het zevende gala van de Duitse AIDS-Stiftung gehouden. Het leverde ruim 160.000 euro op, met dank aan de Deutsche Oper am Rhein, dirigent Axel Kober en solisten onder wie Ekaterina Bakanova, Mari Eriksmoen en Adela Zaharia. En met Nederlandse medewerking, want Bo van der Meulen presenteerde de avond.

Opening night
In Hengelo beleefde Il matrimonio segreto zijn eerste voorstelling. Er is door de samenwerkende operahuizen hard gewerkt en uit de eerste recensies valt op te maken dat die inspanning succes heeft gehad.

Wij kunnen het ons ook niet echt voorstellen, maar de foto is het bewijs: Pierre Audi, in Nederland, maar buiten Amsterdam.

Looks
Podium Witteman had afgelopen zondag gasten in het kader van de première van Il matrimonio segreto. Lilian Faharani, Michael Wilmering en Miranda van Kralingen kwamen aan het woord en twitteraar Jeroen was blij verrast.

https://twitter.com/jrnl010/status/706537959793827840

Na de opera
Hoewel de serie voorstellingen van Manon Lescaut in de New Yorkse Metropolitan Opera al even loopt, kregen de bioscoopbezoekers afgelopen zaterdag wereldwijd voor het eerst de kans Roberto Alagna te horen in zijn roldebuut als Des Grieux in de opera van Puccini. Er was na afloop veel applaus en er waren buigingen, maar het satellietsignaal stoorde dat in de bioscopen. En wat deed Alagna meteen ná de voorstelling: hij ging twitteren en retweette een hele lading positieve reacties op zijn optreden. Zoals deze uit Mexico.

En ook in Colmar werd er gekeken.

https://twitter.com/LissyMA/status/706270881039978498

Het wordt tijdens de vertoningen van de Live in HD-opera’s altijd wel een keer gezegd: er is niks mooiers dan een echt opera bijwonen in een theater. En daar dan op Twitter een bewijs van zetten.

Ieder zijn hobby
Cindy heeft een hobby. Ze maakt armbanden geïnspireerd op opera’s. U kunt dankzij haar aandenkens bestellen aan heel veel verschillende producties. De hoofdredacteur, net terug uit Londen, had wel interesse in deze.

Annemarie triomfeert in Schotland
De Nederlandse sopraan Annemarie Kremer is deze maand te zien als Maddalena de Coigny in Andrea Chénier van Giordani. De productie reist nog naar onder meer Nottingham en Salford Quays. Het publiek is enthousiast.

Having a cuppa
Wij zeggen natuurlijk Gerald en Roderick, maar vermaard pianist Julius Drake spreekt heel Brits van Gerry en Roddy, die heel Brits een kopje thee drinken.

Shakespeare is alive and well and living on the stage
De London Philharmonic viert de vierhonderdste sterfdag van William Shakespeare met aan de schrijver gewijde concerten. Er zijn ook podcasts over de betekenis van de toneelschrijver voor muziek en opera.

Rufus doet William
De herdenkingen rond William Shakespeare zijn ook aan zanger/componist Rufus Wainwright niet voorbijgegaan. Zijn cd met op muziek gezette sonnetten van de schrijver uit Stratford-upon-Avon komt eraan. Enkele sonnetten waren al te horen tijdens het optreden van Wainwright met sopraan Sarah Fox bij het Residentie Orkest, enkele jaren geleden. Fox is niet te horen op de cd, waaraan wel Anna Prohaska en Helena Bonham-Carter meewerken.

Sophie krijgt titel
De titel Kammersänger(in) wordt in Duitsland en Oostenrijk verleend op voordracht van de intendanten van de grote operahuizen. De Nederlander Robert Holl kreeg de onderscheiding al in 1990 en onlangs werd mezzosopraan Sophie Koch vereerd met de titel.

Solti, Kempe, Kubelik
Daar is er weer één: een lijst met de meest aan te bevelen opnamen van Wagner-opera’s.

Sarah speaks
Bijna net zo leuk als haar horen zingen, is haar horen spreken. Mezzosopraan Sarah Connolly heeft wat te melden bij de BBC over ‘inspiring women’.

Anna klaar voor de prijsuitreiking
Als Anna Bonitatibus in de categorie ‘best female singer’ een Opera Award 2016 gaat winnen, heeft ze haar – reeds op Twitter gepubliceerde – dankwoord al klaar.

https://twitter.com/AnnaBonitatibus/status/704770250651410432

Vrouwen aan de macht
Het is 8 maart, Internationale Vrouwendag, en daar kunnen we niet omheen. Wereldwijd delen vrouwen via de sociale media hun dromen, ambities, levens en angsten. Zoals Olga.

Vorig artikel

Een onvergetelijke Traviata in Londen

Volgend artikel

Waanzinnige staaltjes zangkunst in Orlando

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.