Nederlandse opera-aria’s in Kröller-Müller
401NederlandseOperas.nl organiseert op zondag 29 mei een concert met aria’s uit Nederlandse opera’s in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Het concert is onderdeel van een groter project om Nederlandse en Vlaamse opera’s weer op de kaart te zetten.
401NederlandseOperas.nl is een zusterwebsite van 401dutchdivas.nl en is een initiatief van René Seghers. Het doel van het project is om een overzicht te bieden van de meer dan 400 Nederlandse en Vlaamse opera’s die sinds 1680 werden gecomponeerd. Van die werken bestaan vrijwel geen opnames.
Seghers werkt aan een handboek over dit repertoire. Parallel daaraan organiseert hij met 401NederlandseOperas.nl concerten waarin fragmenten uit Nederlandse opera’s opgevoerd worden. De concerten worden opgenomen en zijn via de website te downloaden. Op die manier moet een overzicht van 335 jaar Nederlandse opera’s gaan ontstaan. Inmiddels zijn al meer dan dertig operatitels voor het voetlicht gebracht.
Op 29 mei vindt het derde concert van 401NederlandseOperas.nl plaats. Als concertlocatie is gekozen voor het Kröller-Müller Museum. Het afstoffen van Nederlandse opera’s is geheel in lijn met het werk dat de kunstverzamelaars Anton Kröller en Helene Müller aan het begin van de twintigste eeuw deden, vindt de organisatie.
Het concert wordt verzorgd door sopraan Jolien De Gendt, tenor Denzil Delaere, pianist Pieter Dhoore en violiste Ann Vancoillie. Op het programma staan onder meer fragmenten van Julius Röntgen (uit De Lachende Cavalier) en Cornelis Dopper (uit De blinde van casteel Cuillé), twee componisten wier namen op de balustrades van het Concertgebouw terug te vinden zijn.
Er klinken ook fragmenten uit Richard Hagemans opera Caponsacchi uit 1932. Dat is de enige opera van een Nederlander die ooit bij de Metropolitan Opera in New York werd opgevoerd. Hageman schreef overigens ook de soundtracks van de westerns van John Wayne, waarvoor hij als eerste Nederlander een Oscar won.
Andere componisten die het viertal musici onder de aandacht zullen brengen, zijn Willem Landré, Daniël de Lange, Jan van Gilse, Gerard von Brucken Fock en Jan Brandts Buys. Hun muziek is, als handschrift, uit de archieven van het Nederlands Muziekinstituut gehaald en is door 401NederlandseOperas.nl gedigitaliseerd.
Zie voor meer informatie over het concert en het project 401NederlandseOperas.nl.
3Reacties
Pracht van een initiatief! Ik zou zeggen: probeer de producenten van CPO ook eens te interesseren. Bij dat Duitse label hebben ze een zwak voor onbekende muzikale parels – ook als ze uit Nederland komen. CPO’s meest recente ‘Nederlandse’ cd is vandaag besproken op dg.nl/luistermee.
Inderdaad een prachtig initiatief.
Het wordt hoog tijd dat Jan van Gilse’s Thijl weer eens wordt uitgevoerd.Als dat te kostbaar is waarom niet de korte Engelstalige bewerking die van de opera gemaakt is, een soort cantate, terug vertalen in het Nederlands om het voor uitvoering geschikt te maken?
fantastisch initiatief, verdient subsidie want wie gaat er effectief naar toe????
Ik woon te ver in het zuiden om af te zakken