Wereldtop in de Wiener Staatsoper
Als er één stad is die dampt van muzikale historie, is het Wenen wel. De stad is het dan ook aan haar stand verplicht om het neusje van de zalm op muziekgebied te leveren. Maar met drie prominente operahuizen en een programma vol operasterren lukt dat wel.
NAV EEN 4-DAAGSE VLIEGREIS NAAR WENEN (MEERDERE VERTREKDATA)
De stad: Wenen
Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Johann Strauss. Het leger vermaarde componisten dat in Wenen hun heil zocht, is immens. Niet verwonderlijk dat de Oostenrijkse hoofdstad al vroeg in de muziekgeschiedenis een prominente plaats in het culturele leven van Europa innam. En inneemt, want nog steeds is Wenen een begrip.
Denk bijvoorbeeld aan het Wiener Philharmoniker, één van de beste orkesten ter wereld. Of aan de Wiener Sängerknaben. Of de drie operahuizen die de stad rijk is: de Volksoper Wien, het Theater an der Wien en de Wiener Staatsoper.
De Wiener Staatsoper is daarvan het grootste en belangrijkste huis – dat ook in internationaal opzicht hoog aangeslagen wordt. Het stamt uit 1869, al werd het grotendeels verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De heropbouw na de oorlog maakte van het operahuis een vrijheidssymbool.
Symbool voor de crème de la crème van opera is het inmiddels ook. Alleen al door het bekwame huisorkest. Dat het Wiener Philharmoniker samengesteld wordt met leden van dat Wiener Staatsoper Orchester zegt genoeg.
De Weense muziekwereld zou echter niet zo romantisch gekleurd zijn als het niet omringd zou worden door de atmosfeer van koetsen en paleizen, van klassieke koffiehuizen en barokke monumenten.
De artiesten: Wereldklasse
De trip van Hannick Reizen biedt tijdens elk van de vier verschillende vertrekdata opera’s van formaat. Lucia di Lammermoor, L’Elisir d’Amore, Tosca of Werther, met optioneel ook nog eens Jevgeni Onegin, Parsifal of Manon. Een klassiek negentiende-eeuws repertoire dus, veelzeggend voor de rijke Weense operaprogrammering.
De cast die al die producties voor zijn rekening neemt, zou in de sportwereld een dreamteam genoemd worden. De Donizetti-opera’s worden gedirigeerd door Marco Armiliato, een Italiaan die regelmatig het stokje zwaait in Wenen en ook in New York bij de Metropolitan Opera. Daar leidde hij bijvoorbeeld het openingsgala van dit seizoen.
De naam Anna Netrebko behoeft geen uitleg. De begin dit jaar teruggekeerde Russische diva neemt de rol van Lucia op zich. Belcanto-tenor Juan Diego Flórez is in april te zien in L’Elisir d’Amore. En een andere Zuid-Amerikaanse tenor, José Cura, zingt later die maand in Tosca. Cura is een geboren acteur (getuige zijn enerverende recitals) en heeft een veel geroemde stem.
En met dat rijtje is nog niet alles gezegd. Giuseppe Filianoti treedt aan in Lucia di Lammermoor als Edgardo – een rol die hij in New York al overnam van Rolando Villazón. Villazón komt overigens ook voorbij, in Werther in mei. En zo kan de lijst nog wel verder aangevuld worden.
Aan de ene kant is het een indrukwekkend affiche. Aan de andere kant: een stad met zo’n statuur zou ook niet met minder genoegen moeten nemen.
De 4-daagse vliegreis van Hannick Reizen is een individuele reis en kan op verschillende data gemaakt worden: 13 maart, 10 en 24 april en 29 mei. Maar als die data niet goed uitkomen, is er iets te regelen via een reis-op-maat. Zie voor meer informatie Hannick Reizen.