AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Luik

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Opéra Royal de Wallonie in Luik.

Het koor en het orkest van de Opéra Royal de Wallonie met in het midden directeur Stefano Mazzonis di Pralafera en chef-dirigent Speranza Scappucci. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

De Opéra Royal is één van de weinige operahuizen in de wereld die zijn plannen voor seizoen 2020/2021 níet heeft omgegooid. Het Luikse theater heeft een nauwkeurig protocol opgesteld voor de voorstellingen en denkt daarmee al zijn negen operaproducties gewoon te kunnen opvoeren. Het seizoen markeert het tweehonderdjarige jubileum van het operahuis.

Het veiligheidsprotocol in Luik bestaat onder meer uit een temperatuurmeting bij de ingang, vaste looproutes door het het theater en het verplicht dragen van een mondkapje, ook tijdens de voorstelling. Op die manier hoeft het theater slechts één stoel vrij te houden tussen elke ‘bubbel’, elke groep toeschouwers. Bij De Nationale Opera zijn het er drie. De Opéra Royal denkt ongeveer 600 van de 1.000 stoelen in het theater te kunnen gebruiken.

Het programma

De Opéra Royal wil dit seizoen op ‘waardige wijze’ een ‘exceptionele verjaardag’ vieren. Het feestelijke seizoen opent op 20 september met La bohème met niemand minder dan Angela Gheorghiu als Mimì in een deel van de voorstellingen.

Naast Puccini’s klassieker zijn meer titels uit het ijzeren repertoire geprogrammeerd: La traviata (in een mise-en-espace, met een gala-uitvoering op 16 november waarbij ook de Belgische koning en koningin aanwezig hopen te zijn), Les contes d’Hoffmann, Così fan tutte en La fille du régiment.

Minder gangbaar zijn Hamlet van Ambroise Thomas, La belle Hélène van Offenbach, Il turco in Italia van Rossini en I Lombardi van Verdi. Het seizoen besluit met een eenmalige, grootschalige uitvoering van Carmina Burana, waaraan meerdere koren en vele jonge dansers en acteurs zullen meewerken.

Naast de operaprogrammering is er een concertserie, waarvoor het Luikse operahuis dit seizoen kosten noch moeite gespaard heeft. De grootste operanamen komen voorbij: Jonas Kaufmann, Juan Diego Flórez, Jessica Pratt en Lawrence Brownlee (een gezamenlijk optreden) en Nadine Sierra.

Ook in de casts van de operaproducties ontbreken de grote namen niet. Zo zingt Leo Nucci papa Germont in La traviata en vertolkt Nino Machaidze een hoofdrol in Il turco in Italia. Erwin Schrott zingt de slechteriken in Les contes d’Hoffmann, Ramón Vargas soleert in I Lombardi en Lawrence Brownlee is Tonio in La fille du régiment.

Lees meer details over de producties in onze eerdere bijdrage over het seizoen in Luik. Zie voor meer informatie ook de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Opera in de media: week 39 van 2020

Volgend artikel

ZaterdagMatinee brengt Purcells King Arthur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.