AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuwsWedstrijd

Halve finalisten IVC bekend gemaakt

Na de wereldwijde voorrondes ging op zaterdag 28 september j.l. de 57ste editie van de IVC  ’s Hertogenbosch van start. Van de bijna 600 aanmeldingen werden 70 zangers uit heel de wereld uitgenodigd om deel te nemen aan het concours.  57 van hen streken uiteindelijk neer in Den Bosch en werden in vele gevallen, volgens de jarenlange traditie van de zangwedstrijd, door hun gastgezinnen welkom geheten.

IVC eerste rondes in Theater aan de Parade in s’ Hertogenbosch.

In de eerste ronde op zaterdag en zondag werden er zangers beoordeeld door de jury en de 15 halvefinalisten die op dinsdag 1 oktober om de finaleplaatsen van de 57 IVC gaan strijden zijn bekend.

De kandidaten werden begeleid door drie  pianisten:Markus Zugehör, Fran Hills en Ian Tindale, waarbij het mij toch van hart moet dat ik niet begrijp waarom er geen van de geweldige Nederlandse pianisten die voorhanden zijn aan het concours meewerken.  Ook in de halve finale worden de zangers door deze drie pianisten begeleid en in finale zal David Perry de muzikale leiding hebben en speelt PhilZuid.

Nederlanders

Vanzelfsprekend zijn er teleurgestelde zangers die de halve finale niet gehaald hebben en helaas zijn dat ook zeven van de negen Nederlandse zangers. Laat ik beginnen met de twee die wel door zijn naar de halve finale en dat zijn mezzosopraan Liza Lozica en sopraan Elisa Maayeshi.

Liza Lozicka en Elisa Maayeshi

Twee zangers die in de halve finale staan zijn lid van de Studio van De Nationale Opera: tenor Salvador Villanueva Zuzuarregui en bas-bariton Jasurbek Khaydarov.

Fabian Homburg, Irene Hoogveld, Eleonora Hu, Esther Kouwenhoven, Leonie Van Rheden, Jessica Stakenburg en Gerben van der Werf, konden de jury helaas niet genoeg bekoren.

De jury dit jaar bestaat uit sopranen Dame Gwyneth Jones, Roberta Alexander, Eva Maria Westbroek, Rosemary Joshua, counter tenor Michael Chance, regisseur Monique Wagemakers, casting adviseur Pål Christian Moe, directeur van Opera Europa Karen Stone en het hoofd artistieke zaken van de Nationale Opera, Damià Carbonell Nicolau. Hopelijk krijgen zijn waardevolle feedback van de juryleden of zelfs worden uitgenodigd voor een masterclass van enkele juryleden.

Masterclasses

Op 3 oktober om 15.00 en 2-15 uur geven Rosemary Joshua en Roberta Alexander een masterclass, op 4 oktoberom  delen Michael chance enDame Gwyneth Jones op diezelfde tijden hun kennis en ervaring met enkele jonge zangers en op 5 oktober om 13.00 uur is het de beurt aan Evan Maria Westbroek. Op de website van de IVC vindt u alle informatie over deze masterclasses en het volledige programma.

 

Dame Gwyneth Jones als Herodias (foto: Aline Paley).

Op alfabetische volgorde zijn dit de halve finalisten:

Yisae Choi, bas-bariton uit Zuid Korea
Elene Gvritishvili, sopraan uit Rusland
Madison Horman, sopraan uit Nieuw Zeeland
John Ji, bariton uit Zuid Korea
Martin Karu, countertenor uit Estland
Annabel Kennedy, mezzo-sopraan uit het Verenigd Koninkrijk
Jasurbek Khaydarov, bas-bariton uit Oezbekistan
Oleh Lebedyev, bariton uit Oekraïne

Screenshot IVC Finale Lied Duo 2023. Mezzo-sopraan Annabel Kennedy en pianist Ana Manastireanu

Yoojin Lee, sopraan uit Zuid Korea
Liza Lozica, mezzo-sopraan uit Nederland
Elisa Maayeshi, sopraan uit Nederland
Michael Mensah, bas uit Ghana
Cláudia Ribass, mezzo-sopraan uit Portugal
Ella Taylor, sopraan uit het Verenigd Koninkrijk
Salvador Villanueva Zuzuarregui, tenor uit Mexico
Alexandra Yangel, mezzo-sopraan uit Rusland

In de halve finale zullen zij niet alleen hun eigen gekozen repertoire uit opera en oratorium zingen, maar ook het verplichte werk, ‘Het Groen van Veronese’ van Bart  Visman op tekst van Marc Pantus.

Na de halve finale worden er al drie prijzen uitgereikt, te weten de Vrienden prijs, de Persprijs en de Junior jury prijs.

Via het eigen Yoube kanaal zijn de halve finales en de finale te zien.

Place de l’Opera zal in de komende dagen verslag doen van de competitie.

Verder lezen

Een korte geschiedenis van de IVC

Vorig jaar werd de IVC Lied Duo besproken door Place de l’Opera

Vorig artikel

Issachah Savage's debuut als Peter Grimes

Volgend artikel

Dit is het meest recente artikel.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen