De wereld in 40 operahuizen: Moskou
Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 12 het Bol’shoy Teatr in Moskou.
Het gebouw
Het Bol’shoy Teatr in Moskou werd tussen 1821 en 1824 gebouwd, als vervanging van het platgebrande Petrovka Theater. Het operahuis opende haar deuren in januari 1825 met een voorstelling van het ballet Cendrillon (Assepoester).
Het theater was jarenlang de trots van Moskou, niet in het minst vanwege de grootse afmetingen van het bouwwerk. In maart 1853 brak er echter brand uit, die 48 uur aanhield. Het interieur van het theater werd verwoest en Apollo en zijn strijdwagen kelderden van het dak. Alleen de stenen muren en de pilaren bleven overeind staan.
In minder dan drie jaar werd het theater echter wederopgebouwd door de architect Cavos, zoon van een operacomponist. Cavos hield zich aan de belangrijkste kenmerken van het gebouw uit 1825 en voegde daar nog wat elementen aan toe. Het resultaat was het theater zoals het vandaag de dag te zien is.
In 1941 werd het theater wederom beschadigd, toen een bom van 500 pond in de lobby belandde. Hoewel de oorlog voortduurde, begon men direct met de reconstructiewerkzaamheden. In 240 dagen was het theater in zijn oude glorie hersteld.
Sinds 2005 is het grootste deel van het theater gesloten voor een nieuwe ronde herstelwerkzaamheden. De voorlopige datum voor heropening is in oktober 2011 geprikt. De restoratie kost honderden miljoenen euro’s. De veiligheid is één van de voorname redenen voor het werk.
Op een nieuw toneel van het theater, dat in 2002 links naast het hoofdgebouw gebouwd werd, worden momenteel de voorstellingen gegeven.
Het gezelschap
Het operagezelschap dat in het Bol’shoy Teatr huist, werd in 1776 opgericht door prins Peter Urusov. Het gaf in eerste instantie voorstellingen op privélocaties, daarna werd het Petrovka Theater betrokken en dus vanaf 1825 het Bol’shoy Teatr.
In de beginfase speelde het gezelschap louter Russische werken, maar vanaf ongeveer 1840 begon het ook buitenlandse componisten in haar repertoire op te nemen. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw begon het gezelschap bovendien internationale tournees te maken, wat niet alleen voor extra inkomsten zorgde, maar ook voor de nodige prestige.
Het gezelschap is één van de oudste en bekendste operagezelschappen ter wereld en beleefde vele historische wereldpremières in de loop van de geschiedenis, zoals Aleka en Francesca da Rimini van Rachmaninoff en Droom op de Volga van Tsjaikovski.
Het Bol’shoy Teatr is een repertoirehuis. Het presenteert ieder seizoen twee tot vier nieuwe ballet- en operaproducties. Financieel is het huis sterk afhankelijk van de subsidies van de overheid. Zo wordt de renovatie die op dit moment bezig is volledig door de overheid bekostigd.
Seizoen 2010/2011
In het komende seizoen presenteert het Bol’shoy Teatr drie nieuwe operaproducties: Don Giovanni, The Cherry Orchard van Philippe Fenelon (een concertante opvoering) en De Gouden Haan van Rimsky-Korsakov.
Verder haalt het operahuis diverse repertoireproducties van stapel, waaronder Boris Godoenov, Yolantha, Tosca, L’enfant et les sortilèges samen met Der Zwerg, Tsarenbruid, Don Giovanni, Macbeth, Wozzeck en Nabucco.
De producties worden doorgaans uitgevoerd door zangers uit het ensemble van het operahuis.
Zie voor meer informatie www.bolshoi.ru/en/.
De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk