AchtergrondHeadline

Youtube-portret: Operacompetities

Voor jonge zangers zijn ze soms van onschatbare waarde: de vele operacompetities die er in de wereld georganiseerd worden. Sommigen danken er zelfs hun doorbraak aan. Een portret in beeld van vier grote concoursen in de wereld. Met dank aan Youtube.

Het Presentatieconcert tijdens de Nationale Voorronden van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

Er worden wereldwijd vele concoursen georganiseerd. Te veel om op te noemen. De World Federation of International Music Competitions telt alleen al 128 muziekcompetities. Dat gaat dan weliswaar om klassieke muziek in de volle breedte, maar toch, het geeft wel een indicatie van de vele podia waar met name jonge artiesten zichzelf kunnen laten zien.

Hieronder vier competities op operagebied, voorzien van een beeldfragment. Om te beginnen het Internationaal Vocalisten Concours (IVC), dat deze week aan haar 48e editie begon in Den Bosch. Het IVC wordt iedere twee jaar georganiseerd en trekt zangers van over de hele wereld. Aan de vorige editie, in 2008, deden bijvoorbeeld 175 kandidaten mee uit meer dan 40 landen.

Het concours geeft aandacht aan het opera-, concert-, lied- en oratoriumrepertoire en organiseert een scala aan activiteiten rondom het concours, zoals masterclasses van grote artiesten. Door de jaren heen hielp het IVC grote namen als Thomas Hampson, Ileana Cotrubas, Nelly Miricioiu en Measha Brueggergosman verder in hun carrière.

Hieronder een filmpje over de voorbereiding op het concours van 2010.

Zeer prestigieus is ook de BBC Cardiff Singer of the World Competition, die sinds 1983 iedere twee jaar georganiseerd wordt in Cardiff, een plaats in Wales. De aandacht voor de competitie is enorm. Tijdens de laatste editie, in 2009, probeerden meer dan 600 zangers via audities op 44 locaties over de hele wereld toegang te krijgen tot de grote finale in Cardiff, waar slechts 25 zangers toegelaten worden.

De hoofdprijs werd in 2009 gewonnen door Ekaterina Shcherbachenko. Zij heeft een aantal illustere voorgangers, zoals Karita Mattila, die de eerste editie in 1983 won, en Bryn Terfel in Dmitri Hvorostovsky, die beide een prijs wonnen in 1989.

Hieronder de finale van 1989. Winnaar Dmitri Hvorostovsky zingt ‘Eri tu che macchiavi’ uit Un ballo in maschera van Verdi.

Overzees zijn de National Council Auditions van de Metropolitan Opera in New York zeer vooraanstaand. De competitie is weliswaar op de Verenigde Staten gericht, maar omdat de Met zo’n prominent instituut in de operawereld is, geeft het de winnaars een megaduw in de rug op weg naar de top. Kijk alleen al naar de winnaars in het verleden: Renée Fleming, Samuel Ramey, Susan Graham, Teresa Stratas, Jessye Norman, en zo gaat de lijst door.

De Council Auditions bestaan sinds 1954 en worden jaarlijks georganiseerd. Eerst worden er in veertien regio’s in het land voorselecties gehouden, waarna de finalisten op het beroemde toneel van de Met in New York hun ding mogen doen. Van de finalisten winnen doorgaans vijf zangers de hoofdprijs van 15.000 dollar.

Enige tijd geleden werd een fraaie documentaire over de competitie gemaakt, The Audition. Hieronder een trailer van die film.

Wat nieuwer is Operalia, The World Opera Competition, in 1993 opgericht door tenor Plácido Domingo. De competitie wordt ieder jaar in een andere stad georganiseerd en is bedoeld voor zangers tussen de 18 en 30 jaar. Zangers doen auditie door een opname in te sturen. Meestal wagen 800 tot 1000 zangers die gok. De beste 40 mogen meedoen aan de daadwerkelijke competitie, waarna vijf zangers uitverkoren worden voor de slotronde.

Onder de prijswinnaars van de afgelopen jaren zitten grote namen als Joseph Calleja, José Cura, Joyce DiDonato, John Osborn, Julia Novikova (winnaar in 2009), Erwin Schrott, Nina Stemme en Rolando Villazón.

Plácido Domingo is niet alleen de oprichter van de competitie, hij is in alle opzichten de dragende kracht. Hij dirigeert, voegt zich bij de zangers in duetten en, het belangrijkste, hij coacht de deelnemers intensief.

Hieronder een (enigszins commercieel) introducerend filmpje over Operalia.

Vorig artikel

Opera Cherubini eindelijk in wereldpremière

Volgend artikel

Opera per Tutti viert honderdste concert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.