De wereld in 40 operahuizen: Glasgow
Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 33 het Theatre Royal in Glasgow.
Het gebouw
Het Theatre Royal is het oudste theater in Glasgow. Het werd geopend in 1867 en heet sinds 1869 Theatre Royal. Het operahuis werd ontworpen door George Bell, de oprichter van het Glasgow Institute of Architects.
Door branden moest het theater in 1879 en 1895 herbouwd worden. Lange tijd bood het theater plaats aan zo’n 3000 mensen. Inmiddels is de capaciteit 1541 stoelen.
In 1957 kocht de Schotse televisie het theater op en richtte het gebouw in met studio’s en kantoren, om live muziek, dans en komedie uit te zenden. In 1974 vertrok de zender weer om ruimte te bieden aan de Scottish Opera, zodat het eerste nationale operahuis een feit werd.
Er volgde een grondige renovatie. Het interieur werd heringericht, de foyer werd vergroot, er kwam een nieuw trappenhuis, de orkestbak werd uitgebreid tot honderd plekken en de kleedkamers werden gemoderniseerd. Bovendien werd de zaal in ‘haar oude glorie’ hersteld. De heropening vond plaats in 1975 met een productie van Die Fledermaus.
In 2005 is het beheer van het theater overgegaan naar de Ambassador Theatre Group, maar het gebouw is nog steeds de thuisbasis van de Scottish Opera en het Scottish Ballet.
Het gezelschap
De Scottish Opera is het nationale operagezelschap van Schotland en werd in 1962 opgericht door Sir Alexander Gibson. Het gezelschap werd gedoopt met een productie van Madama Butterfly in het King’s Theatre in Glasgow. In 1974 nam het intrek in het Theatre Royal.
De Scottish Opera kreeg in 1980 een eigen orkest en werkte zich in de decennia die volgden op tot één van de prominentere operahuizen in Europa. Zo was het huis goed voor de wereldpremière van Ines de Castro van James MacMillan en produceerde het in 2003 de volledige Ring des Nibelungen van Wagner, voor het Edinburgh International Festival. Met die productie won het een prijs.
De Scottish Opera is weliswaar gevestigd in Glasgow, maar treedt ook jaarlijks op in Edinburgh, Aberdeen en Inverness. Het operagezelschap heeft een uitgebreid educatief programma en probeert op vele manieren een nieuw, groot publiek aan te spreken.
Seizoen 2010/2011
In het resterende deel van seizoen 2010/2011 heeft de Scottish Opera nog producties van Orlando en Rigoletto op het programma staan, naast tal van aanpalende programma’s als ‘Opera Highlights’.
In Händels Orlando treden zangers op als Tim Mead, Sally Silver en Andrew Radley. In Rigoletto zijn zangers als Eddie Wade, Nadine Livingston en Edgaras Montvidas te horen.
Zie voor meer informatie: www.scottishopera.org.uk.
De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York
Toronto
Reykjavik