Achtergrond

samen/uit/thuis verbindt publiek met artiesten

‘samen/uit/thuis is opgericht om het publiek een live-ervaring aan te bieden en de artiesten een podium te geven.’ Zo simpel is het onbaatzuchtige initiatief van Cora Burggraaf. De boekingssite samen/uit/thuis biedt een groot aanbod aan gerenommeerde artiesten, onder wie Cora zelf, die in huis, in de tuin of in een kantoortuin kunnen optreden.

samen/uit/thuis is een initiatief van Cora Burggraaf (foto), Ludian Schaling en Herman Rienstra. (© Merlijn Doomernik)

Mezzosopraan Cora Burggraaf keek om zich heen en zag hoe zangers en andere podiumkunstenaars klaarstonden om, nu er weer meer kan, op te treden, om hun werk te doen en een inkomen te verdienen. Ze begon met twee anderen samen/uit/thuis, dat ze nu al voorzichtig een succes kan noemen. En de pilot is nog maar net gestart.

Burggraaf zat, zoals veel collega’s, met een lege agenda thuis door de coronacrisis en bedacht dat de zalen weliswaar niet of alleen met grote beperkingen en nauwelijks rendabel open konden, maar dat artiesten op allerlei plekken op een veilige manier hun zang, muziek of voorstelling kunnen presenteren. ‘Ik ben zelf de laatste jaren steeds meer kleine, intieme voorstellingen gaan geven. Daarin heb ik direct contact met het publiek’, aldus de zangeres. Ze bracht onder meer op veel plaatsen de voorstelling The Music is Present, waarin ze liederen als presentjes weggeeft aan de persoon die tegenover haar komt zitten.

Cora Burggraaf kwam Ludian Schaling tegen, die met een plan rondliep om freelance artiesten, die zwaar getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis, te helpen. Ze kwamen met het idee om een boekingswebsite te starten voor huisconcerten, waar iedereen met een grote tuin, een ruim huis, een kantoortuin of een binnenhof rechtstreeks goede artiesten kan boeken. Zoiets was er nog niet.

Als je normaal gewend bent in zalen te spelen, zo realiseerde Cora zich, heb je geen directe toegang tot het publiek. ‘Toch wel gek, dat ik zo weinig direct contact heb met de mensen die mij zouden willen horen. Dat contact kan nu gemaakt worden dankzij samen/uit/thuis.’

Als derde initiatiefnemer kwam Herman Rienstra erbij. ‘Hij is als een gek gaan werken en heeft het platform gebouwd waarop artiesten nu voor iedereen te boeken zijn’, vertelt Cora.

Niets aan de strijkstok

Cora Burggraaf: ‘Toch wel gek, dat ik zo weinig direct contact heb met de mensen die mij zouden willen horen. Dat contact kan nu gemaakt worden dankzij samen/uit/thuis.’ (© Alban Wesly)

Al enkele duizenden bezoekers kreeg de website sinds hij online ging. Dat het idee blijkt aan te slaan, illustreert Cora met wat voorbeelden. ‘Het zijn niet per definitie de rijken die nu reageren. Ik heb al in de achtertuin gezongen voor een jarige oma. En één van de artiesten op de site, Ekaterina Levental, gaat optreden voor iemand met een prachtige locatie in Friesland, die zijn vrienden en bekenden graag op Ekaterina’s solovoorstelling De Weg wil trakteren. Er is iemand met een leegstaand kerkje die een serie wil organiseren en een ggz-instelling vroeg om een optreden voor de patiënten, die al zo lang niets konden doen.’

De prijzen en voorwaarden op de website van samen/uit/thuis zijn transparant. Een solo-optreden van iemand uit het ‘middensegment’ kost 250 euro en als de artiest in je eigen woonplaats woont, kun je voor een veel kleiner bedrag een flitsoptreden boeken. In het hoogste segment zit een optreden van een kwartet of een muziektheatervoorstelling.

Op de website wordt voorgerekend hoe een gezamenlijk gefinancierd privéoptreden met vijftien deelnemers al gunstiger kan zijn dan het kopen van losse kaartjes. Cora benadrukt: ‘Er worden geen boekingskosten berekend, de artiesten betalen slechts eenmalig 25 euro inschrijfgeld. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.’

Aanbod

De kunstenaars op samen/uit/thuis zijn momenteel nog veelal uit het klassieke segment, met een grote verscheidenheid aan stijlen en vormen. Het zijn allemaal artiesten die hun sporen in de zalen verdiend hebben en bewezen kwaliteit in huis hebben.

Er wordt bij de selectie ook gekeken of de podiumkunstenaars in een intieme setting iets bijzonders kunnen neerzetten. Hertaalde liederen van Schubert? Kleinkunstenaar Max Douw en gitarist Martin Kaaij brengen ze thuis.

Cora Burggraaf is zelf ook te vinden in het aanbod. Ze brengt voor een optreden desgewenst liederen van Brahms, Wolf, Ives, Weill of Berio mee en heeft ook vele cabaretliedjes paraat. Er zijn ook acteurs en mimespelers te vinden in het aanbod, dat de komende weken en maanden nog verder zal groeien.

Hulp bieden aan artiesten die graag willen werken, en die als tegenprestatie voor de honorering het beste geven wat ze te bieden hebben. Dat is voor heel veel meer mensen nu een reële optie in de lastige tijden die, gezien de mogelijkheden in de zalen, nog wel even zullen duren.

Zie voor meer informatie de website van samen/uit/thuis.

Vorig artikel

Lilian Farahani: in Aix voor Innocence

Volgend artikel

Opera in de media: week 30 van 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.