Open huis in het operahuis
Aanstaande zaterdag wordt in heel Europa de European Opera Days gevierd, een initiatief van Opera Europa en Fedora. Tal van operahuizen zetten hun deuren open voor het publiek om hen op een andere wijze kennis te laten maken met opera. In Nederland doen De Nederlandse Opera en Opera Zuid mee.
De derde editie van de European Opera Days staat in het teken van het Europese Jaar voor Creativiteit en Innovatie. In Het Muziektheater in Amsterdam komt dat bij De Nederlandse Opera (DNO) tot uitdrukking doordat bezoekers een kijkje kunnen nemen in ‘de wereld van het operabedrijf’, aldus het operagezelschap.
Tussen 11.30 en 17.00 uur kan iedereen gratis Het Muziektheater bezoeken. Twee keer zal er een modeshow worden gehouden met kostuums uit operaproducties van DNO. Verder worden er rondleidingen gehouden en zijn er diverse lezingen, die inhoudelijk aansluiten op de De zaak Makropulos, een opera van Janacék, die op 18 mei in Amsterdam in première gaat.
Overigens is de modeshow een voorproefje op een grote kostuumverkoop die een week later, op 16 mei, gehouden wordt.
In Eindhoven verenigen het Parktheater en Opera Zuid de krachten om opera onder de aandacht te brengen. Vanaf 11.00 uur is het voor iedereen mogelijk om gratis een repetitie van Falstaff te horen, de opera van Verdi waar Opera Zuid vanaf 17 mei mee door Nederland reist.
Bezoekers krijgen eerst uitleg over de opera en de manier waarop Nicola Glück daar een enscenering van heeft gemaakt. Vervolgens mogen de aanwezigen het tweede deel van een repetitie bijwonen in het theater.
Barcelona
De European Opera Days is een initiatief van Opera Europa en Fedora. Opera Europa is een soort netwerkorganisatie van operahuizen op Europees niveau. Het hoofdkwartier bevindt zich in Brussel. Er zijn 110 operahuizen en -gezelschappen uit 33 verschillende landen lid van de organisatie. Opera Europa ondersteunt hen waar nodig en bevordert de communicatie tussen de leden.
Fedora is een Europese federatie van verenigingen van operavrienden, zoals de Vrienden van De Nederlandse Opera. Een ieder die de ontwikkeling van opera in Europa wil ondersteunen, kan er lid van worden.
De European Opera Days volgt nadat beide organisaties in april al het European Opera Forum organiseerden, dat door het Gran Teatre del Liceu in Barcelona gehuisvest werd. Daar werd in workshops en discussies nagedacht over het thema creativiteit en innovatie. Diverse operadeskundigen lieten er hun geluid horen.
Verlokken
Ook andere operahuizen in Europa dragen hun steentje bij aan de viering van de dag. In Brussel staat De Munt zaterdag in het teken van de wereldpremière van House of the Sleeping Beauties, een nieuwe opera van Kris Defoort (ook tijdens de Operadagen Rotterdam te zien). Aangezien de opera gebaseerd is op een boek van de Japanner Yasunari Kawabata draaien alle workshops en andere activiteiten om Japan en opera.
Het Royal Opera House in Londen heeft studenten uitgenodigd om bij de generale van L’Elisir d’Amore van Donizetti te zijn. Zij mogen naderhand ook in discussie gaan met de cast en het artistieke team.
Het Teatro Real zet haar deuren niet open, maar komt zelf naar buiten. Op La Plaza de Oriente in Madrid voeren jonge zangers uit de opleidingsstudio van het operahuis een deel van Don Pasquale uit.
In Parijs mogen liefhebbers gratis de bibliotheken van de Opéra Bastille en het Palais Garnier bezoeken. En zo hebben tal van steden manieren bedacht om mensen met opera te verlokken. Van Kopenhagen tot Skopje, van Cardiff tot Tbilisi.
Meer informatie over de programma’s van De Nederlandse Opera en Opera Zuid is te vinden op www.dno.nl en www.operazuid.nl.