BinnenkortFeatured

Jong talent op tournee

De Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie en de Dutch National Opera Academy gaan op tournee met twee fantasieopera’s. Jonge muziekstudenten en talenten in de vocale muziek voeren muziek van Ravel en Knussen uit.

Musici van het NJO

Where the Wild Things Are van Oliver Knussen en L’Enfant et les Sortilèges van Maurice Ravel worden op een avond uitgevoerd. Regisseur is Timothy Nelson, het NJO Symfonieorkest staat onder leiding van Antony Hermus.

Zowel het NJO, de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie, als Dutch National Opera Academy richten zich op de ontwikkeling van jong talent. Na een succesvolle eerste samenwerking afgelopen zomer brengen de twee organisaties in januari twee fantasieopera’s in Nederland en België.

De jonge Amerikaanse regisseur Timothy Nelson heeft inmiddels meer dan 40 producties geregisseerd. Hij staat bekend om zijn vernieuwende bewerkingen van traditioneel repertoire. Dirigent en Place de l’Opera-columnist Antony Hermus wordt beschouwd als en van de meest veelbelovende dirigeertalenten van dit moment.

Twee fantasieopera’s

Ravel componeerde zijn L’Enfant et les Sortilèges tussen 1919 en 1925, in samenwerking met de schrijfster Colette. De poëtische tekst en muzikale fantasie komen tot uiting in verschillende muziekstijlen, variërend van jazz en foxtrot tot een klassiek rondo, ragtime en koraalmuziek.

Regisseur Nelson koos voor een bijzondere interpretatie van de opera: een oude man wordt geplaagd door eigenzinnig meubilair en andere vreemde voorwerpen die hem een lesje willen leren.

Where the Wild Things Are van Oliver Knussen verhaalt over het ondeugende jongetje Max, dat door zijn moeder naar zijn kamer is gestuurd vanwege een driftbui. Eenmaal op zijn kamer raakt hij verzeild in een fantasieverhaal, waarin hij tot koning van de Wild Things wordt gekroond..

NJO Symfonieorkest o.l.v. Antony Hermus

Het NJO, de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie, stelt al meer dan vijftig jaar getalenteerde toekomstige beroepsmusici in de gelegenheid zich onder leiding van hooggekwalificeerde coaches en dirigenten te bekwamen in samenspel.

Essentieel voor de activiteiten van het NJO is dat coaching en masterclasses altijd gevolgd worden door de presentatie aan het publiek. Elk jaar komen in januari de beste muziekvakstudenten samen voor de NJO Wintertournee.

Dutch National Opera Academy

Dutch National Opera Academy biedt een intensieve twee jaar durende voortgezette kunstopleiding. Het doel van deze opleiding is om jonge zangers een goede basis te geven in alle aspecten van het operavak en hen zo op te leiden tot hedendaagse operazangers.

Dutch National Opera Academy is een samenwerkingsverband tussen het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De opleiding is na auditie ook toegankelijk voor zangers van buiten deze beide instellingen en heeft inmiddels een internationale status.

NJO SYMFONIEORKEST / DUTCH NATIONAL OPERA ACADEMY

Oliver Knussen – Where the Wild Things Are

Maurice Ravel – L’Enfant et les Sortilèges

Concerten:

14/15 januari – Orpheus, Apeldoorn

16 januari – De Singel, Antwerpen

20 januari – Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

21 januari – Dr. Anton Philipszaal, Den Haag

22 januari – De Doelen, Rotterdam

Kijk voor meer informatie op www.njo.nl.

Vorig artikel

Opera in de media: week 2

Volgend artikel

De Nachtegaal en andere fabels bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.