Opera in de media: week 24
Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 232 (9 – 15 juni) onder meer aandacht voor een vosje uit Glyndebourne en een troubadour uit Brussel.
Singspiel Rosamunde
De Nederlandse dirigent Jan Willem de Vriend stond onlangs voor het Philharmonischer Chor Klausenburg en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart van de SWR voor een uitvoering van het Singspiel Rosamunde van Anton Schweitzer, ‘de pionier van de Duitse opera’. Het werk van componist Schweitzer en librettist Martin Wieland werd opgenomen op 20 mei 2012 in het Rokokotheater Schwetzingen. De solisten waren Eleonore Marguerre (sopraan), Sarah Wegener (sopraan), Christoph Genz (tenor) en Morgan Moody (bas).
Radio 4: zaterdag 9 juni om 19.00 u.
Het Sluwe Vosje uit Glyndebourne
Het Britse operahuis van Glyndebourne zal dit seizoen zes opera’s streamen (uitzenden via internet), waarvan Het Sluwe Vosje de eerste is. Glyndebourne werkt samen met The Guardian voor internet en de Picturehouse bioscoopketen voor bioscoopuitzendingen. Dit jaar is het bij vijf producties mogelijk in een bioscoop in Groot-Brittannië te kijken, en zijn zes voorstellingen gepland voor internet. Zo kunnen mensen die niet naar East Sussex reizen meemaken wat er op het podium van het theater in Lewes gebeurt.
Het Sluwe Vosje van Janácek, met in de hoofdrollen Sergei Leiferkus als de boswachter en Lucy Crowe als het vosje, wordt geregisseerd door Melly Still en gedirigeerd door Vladimir Juroswki. Andere zangrollen zijn voor William Dazeley, Arian Thompson en Colin Judson.
Websites van Glyndebourne of van The Guardian: zondag 10 juni om 19.30 u.
Venetie 1595
Het Gabrieli Consort & Players onder leiding van Paul McCreesh reconstrueerde de kroningsmis uit 1595 ter ere van de 89e Venetiaanse doge Marino Grimani, een gebeurtenis die met feestelijke muziek van koren, zinken, trompetten en trombones, twee orgels én slagwerk werd opgeluisterd. De succesvolle productie was onlangs op tournee door onder meer Nederland en België. Het optreden van 11 mei in De Bijloke in Gent werd door de Vlaamse radio opgenomen.
Klara Radio: maandag 11 juni om 19.00 u.
Afscheid met Debussy
Ed Spanjaard neemt het weekend van 9 juni afscheid van het Limburgs Symfonie Orkest, waar hij twaalf jaar chef-dirigent was. Zijn keuze voor de muziek bij dat afscheid was Le Martyre de St. Sebastien van Debussy. Het werk werd uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest, Studium Chorale onder leiding van Ed Spanjaard, Hanneke de Wit (sopraan), Mirjam Schreur (mezzosopraan) en Hele Lepalaan (mezzosopraan). Radio 4 zendt de opname van het Heerlense concert uit in het programma Avondconcert.
Radio 4: dinsdag 12 juni om 20.00 u.
Samson en Delilah op film
De scènes spelen zich af op kale zandvlaktes, tussen autowrakken en in vervallen huizen. De versie van Samson en Delilah die BravaNL uitzendt, associeert het verhaal van de opera van Saint-Saëns met het Midden-Oosten. Medewerkers: AUKSO-city of Tychy Orchestra, Katowice City Singers, Ensemble Camerata Silesia, Charles Alves da Cruz, Klara Uleman, Mourad Amirkhanian Aged, Vincent Le Texier A Philistine, Charlotte Besijn, Maaike Widdershoven, Wil van der Meer, David Levi Military, Wivineke van Groningen en Catherine Regniers.
BravaNL: dinsdag 12 juni om 20.30 u.
Opera OT met Japin
Het Rotterdamse Opera OT produceerde de laatste jaren een aantal operavoorstellingen, die door BravaNL zullen worden uitgezonden. Het eerste voorbeeld van de aanpak van Opera OT is de opera die gebaseerd is op Arthur Japins boek De zwarte met het witte hart. Hij schreef zelf het libretto.
De hoofdpersonen in dit waargebeurde verhaal zijn de Ashanti-prinsen Kwasi en Kwame. In 1837 werden zij op jonge leeftijd meegegeven aan een gezant van koning Willem I voor hun opvoeding in Nederland. Terwijl de ene prins zich uit alle macht aanpast en het liefst een ‘echte’ Nederlander wordt, vecht de ander om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en pleegt uiteindelijk zelfmoord.
Opera OT uit Rotterdam maakte op basis van het boek een opera, met onder andere Annelies Lamm, Hubert Claessens, Keel Watson, Philippe Do, Jean-Leon Klostermann en Jan Willem Baljet.
BravaNL: donderdag 14 juni om 18.00 u.
Il Trovatore live uit De Munt
In De Munt in Brussel loopt in juni/juli een serie met de nieuwe productie van Il Trovatore van Verdi. Op Mezzo kunt u de derde uit een serie van elf voorstellingen live meemaken. Dirigent Marc Minkowski en regisseur/decorontwerper/kostuumontwerper Dmitri Tcherniakov werkten met een cast met naast Marina Poplavskaya als Leonora onder andere Giovanni Furlanetto als Ferrando, Scott Hendricks als Il Conte di Luna en Misha Didyk als Manrico. Op de site van De Munt staan enkele clips over de totstandkoming van deze productie.
Mezzo: vrijdag 15 juni om 20.00 u.
Klinghoffer
De tweede opera van Opera OT deze week is The Death of Klinghoffer van John Adams. Begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Michael Christie worden de hoofdrollen gezongen door Annett Andriesen, Kirsten Blase, Kamel Boutros, Hubert Claessens, Janet Collins, Scott Hendricks en Vivian Tierney.
BravaNL: vrijdag 15 juni om 20.30 u.
Weektip
Time is music
John Cage klinkt sinds 1992 als de muziek van zijn beroemde werk 4’33”: stil. Maar wat hij tussen zijn geboorte, honderd jaar geleden in 1912, en zijn dood in 1992 maakte, heeft grote invloed gehad op de moderne muziek. In het kader van het Holland Festival is het materiaal van de documentaire Time is music uit 1987 opnieuw gemonteerd. Het is te zien in de uitzending vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ die gewijd is aan John Cage.
Nederland 2: zondag 10 juni om 19.20 u.