Binnenkort

Derde lustrum Grachtenfestival Amsterdam

Voor het vijftiende jaar zijn de Amsterdamse grachten en locaties in de hele stad het toneel voor klassieke muziek. Het Grachtenfestival belooft avonturen op bijzondere plaatsen met unieke combinaties van musici en afwisselende programma’s. Ook op vocaal gebied is er veel aanbod. Het thema dit jaar: de Liefde.

Grachtenfestival 2011 (foto: Ronald Knapp)

Tijdens het festival van 10 dagen (10- 19 augustus met een aanloop op 5 augustus) treden bekende vocalisten op als Claron McFadden, Karin Strobos, Judith van Wanroij en de jonge zangers van Studio 32. Het grote slotevenement, het officiële Prinsengrachtconcert, wordt dit jaar verzorgd door mezzosopraan Christianne Stotijn.

Op vrijdag 10 augustus om 20.30 u. is de feestelijke opening met een openluchtconcert op een ponton voor het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal, met medewerking van onder andere Karin Strobos en Claron McFadden.

Een stijlkamer aan het Singel is de locatie voor een concert met liederen van John Dowland, door de sopraan Rebecca Ockenden begeleid door Sofie Vanden Eynde op luit. Er is aandacht voor de melancholie van Dowland en een knipoog van Shakespeare. Het concert is op zaterdag 11 augustus om 13.00 en 15.00 u.

Nozze Don Così – De Mozart & Da Ponte trilogie’ is de titel van een voorstelling waarvoor de drie Daponte-opera’s van Mozart bewerkt zijn tot één geheel. Op 11, 13 en 14 augustus (steeds om 20 u.) is de tuin van het Hilton Hotel het decor voor deze operabewerking. Dirigent is Peter Biloen, Xander Straat regisseerde de leden van Studio 32 (waarover u in het interview met directeur Henny Diemer onlangs op Place de l’Opera kon lezen) die in ruim anderhalf uur de montage van Mozart-opera’s laten horen.

Het duo Bilitis bestaat uit mezzo-sopraan /harpiste Ekaterina Levental en harpiste Eva Tebbe. Het duo werkt voor deze keer samen met Verso (panfluit en gitaar). Ze spelen, geïnspireerd op de ‘Folk Songs‘ van Luciano Berio, muziek van Berio, Abasi, Stravinsky en Bartók. Het concert vindt plaats op 12 augustus om 13. 00 u. in het Amnesty-huis op de Keizersgracht.

Mezzo-sopraan Rosanne van Sandwijk wordt begeleid voor pianiste Olga Kozlova in een liederenprogramma met muziek van Liszt, Dvorák en Schubert. De locatie voor dat optreden is op zondag 12 augustus om 16.00 u. museum De Hermitage in Amsterdam.

Jean-Jacques Rousseau

Een opera van een minder voor de hand liggend componist wordt op zondag 12 augustus uitgevoerd in studiecentrum De Nieuwe Liefde aan de Da Costakade. Het is Le devin du village van Jean-Jacques Rousseau uit 1752. De medewerkenden zijn onder andere Marijje van Stralen, Marcel Reijans, Pieter Hendriks en Collegium Musicum Den Haag. De aanvang is om 20.00 u.

Een ongebruikelijke versie van het Stabat Mater van Pergolesi, door het Berlage Saxophone Quartet en Sabine Wüthrich (sopraan) en Francine Vis (mezzosopraan), is te horen op 13 augustus. Het origineel werd bewerkt door Altist Peter Vigh. Het programma bestaat verder uit muziek van Haydn en Gabrieli. Het concert is om 17.00 u. in Huis Bartolotti.

Een helemaal Frans programma met muziek uit de tweede helft van de zeventiende eeuw wordt gebracht door Claron McFadden. Haar begeleiders zijn de leden van het Ensemble Odyssee. Op het programma muziek van Dornel, Lambert, Pignolet de Montéclair, Clérambault. McFadden en Odyssee staan op maandag 13 augustus in Krasnapolsky.

De meid de baas’ is een Nederlandse vertaling van La serva padrona van Giovanni Battista Pergolesi. De opera buffa uit de 18e eeuw gaat over de strijd tussen de seksen. Else-Linde Buitenhuis (sopraan) en Jan-Willem Baljet (bariton) spelen deze voorstelling. De begeleiding is door Jeroen Sarphati op piano. De productie is vanaf 15 augustus op verschillende dagen te zien in Museum van Loon op de Keizersgracht.

Kort geleden in het Concertgebouw en op 15 augustus te horen in het Compagnietheater: The Gents onder leiding van Béni Csillag. Op het programma staan romantische liedjes als ‘They can’t take that away from me’ van Gershwin en ‘Ich küsse Ihre Hand, Madame’ van de Comedian Harmonists. De 17 heren treden op om 18.00 u.

Karin Strobos in 2011 (foto: Ronald Knapp)

Les nuits d’été van Berlioz vormen de kern van het recital dat Karin Strobos (mezzo-sopraan) geeft op vrijdag 17 augustus om 15.00 u. Else Sterk begeleidt haar op piano in het Compagnietheater.

Judith van Wanroij, die in 2010 de Grachtenfestivalprijs won,  staat samen met mezzo-sopraan Hetty Jansen in een voorstelling die  geen doorsnee-opera is maar Opera meets the Blues heet. De zangeressen worden begeleid door het Trio Peter Beets. Hij is onder andere vaste begeleider van Rita Reys. Het programma belooft dat ‘beroemde composities van onder andere Saint-Saëns, Fauré en Poulenc worden omgevormd tot vehikels voor jazz- en bluesimprovisatie. Ze krijgen, met volledig respect voor het origineel, een geheel nieuw jasje’. Te zien op vrijdag 17 augustus om 20 u. in Undercurrent, bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Puccini Passionel is, zo voorspelt het programma, een aangrijpende mini-opera over hartstocht met de hoogtepunten van Puccini. Twee operazangers, een sopraan en een tenor, houden van elkaar. Ze reizen de hele wereld over en overtuigen het publiek avond na avond als liefdespaar in de opera’s van Puccini. Maar de passie achter de schermen verdwijnt… De voorstelling, die wordt geregisseerd door Place de l’Opera-columnist Sybrand van der Werf, heeft in de hoofdrollen Fenna Ograjensek en Mark Omvlee. Collectivum Musonia verzorgt de begeleiding. Te zien op 17 en 18 augustus in het gebouw van M-Lab in Amsterdam-Noord.

Op de gracht voor Hotel Pulitzer vindt op zaterdag 18 augustus het Prinsengrachtconcert plaats. Daarin is de hoofdrol voor de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn, bijgestaan door o.a. haar broer Rick Stotijn (contrabas), Joseph Breinl (piano) en het Calefax rietkwintet. Dit concert wordt ook live door de Avro-tv uitgezonden op Nederland 2.

Voor informatie en kaartverkoop kunt u terecht op de website van het Grachtenfestival http://www.grachtenfestival.nl/gf/start.vm

 

Vorig artikel

Opera Spanga: teleurgesteld en strijdbaar

Volgend artikel

Opera in de media: week 32

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.