Cimarosa in de Rottige Meente
Opera Nijetrijne lijkt wel een Hollandse variant van het Glyndebourne festival. Waar de Britten lekker gaan picknicken rondom de voorstellingen, kun je bij Nijetrijne de flora en fauna van natuurgebied De Rottige Meente bewonderen voor je gaat luisteren naar een komische opera – dit jaar De Parijse Schilder van Cimarosa.
Opera Nijetrijne produceert iedere zomer, in augustus, een nooit uitgevoerde achttiende-eeuwse komische opera. Dat gebeurt aan de oever van het riviertje De Scheene, dat ligt in natuurgebied De Rottige Meente. Nijetrijne is een dorpje middenin dat gebied.
De locatie geeft de producties een idyllisch karakter. Je maakt eerst een wandeling van een minuut of vijftien over een veenpad voordat je bij de locatie arriveert. Daar word je ontvangen met een verfrissing en een sandwich. Bij wijze van ‘randprogramma’ kun je met een boswachter een vaarexcursie maken door het gebied. Na afloop krijg je een ter plekke bereidde maaltijd (incluis glas wijn) voorgeschoteld.
„Ons kader is altijd achttiende-eeuws werk, omdat die stukken weinig tot nooit worden gespeeld”, legt producent Yvon Scheper uit. „De componisten zijn soms nog wel bekend, maar hun werk is vergeten. Hier krijgt iedereen de kans om het in elk geval een keer te zien.”
Komisch werk uit de achttiende eeuw past daarnaast goed in de natuurrijke omgeving, meent Scheper. „De omgeving wordt ook heel bewust gebruikt in de producties.”
De Parijse Schilder
Het ‘repertoire’ van Nijetrijne beslaat inmiddels werk van Johan Adolf Hasse, Francesco Conti, Nicole Piccini, Grétry, Antonio Salieri, Daniel François Auber en Eugène Scribe.
Voor de voorstellingenreeks dit jaar is gekozen voor Il Pittore Parigino (1781) van Domenico Cimarosa. In Nijetrijne gaat dat De Parijse Schilder heten, want de producties worden altijd in hedendaagse Nederlands opgevoerd.
Kortweg draait de opera om dichteres en toneelschrijfster Eurilla, die voor een dilemma gesteld wordt: trouwen met de schilder Broccardo – waar ze verliefd op is – of met baron Cricca – waardoor ze een rijke erfenis in het vooruitzicht krijgt. Daardoorheen wandelt Eurilla’s nichtje Cintia, die het haar extra lastig maakt.
De productie kent enkele nieuwigheden ten opzichte van vorig jaar, vertelt Scheper – zoals ieder jaar wel nieuwigheden kent. „We werken voor het eerst met versterking”, zegt ze. „Met name violen spelen lastig in de natuur. En zangers kunnen niet op afstand zingen als ze niet versterkt worden.”
De regie is dit jaar in handen van Arne Sybren Postma, de muzikale leiding van het ensemble verzorgt Vaughan Schlepp.
Er is een vijftal solisten bijeengebracht voor de productie. Marike Verbeek zingt de centrale rol van Eurilla. Zij studeerde onder meer bij de Dutch National Opera Academy en zong al eerder bij Opera Nijetrijne, in Falstaff van Antonio Salieri.
In die productie (2007) zong zij samen met onder andere Pieter Hendriks. Deze bariton is nu ook weer van de partij, als baron Cricca. Hendriks zong dit seizoen onder meer bij Barokopera Amsterdam in het Purcell Gala en deed veel oratoriumwerk.
Andere rollen zijn er voor sopraan Heleen Koele (Cintia), tenor René Veen (Broccardo) en tenor Augusto Valenca (Monsieur).
De première van De Parijse Schilder vindt plaats op dinsdag 18 augustus. Daarna volgen tot en met 30 augustus nog zeven voorstellingen. Meer informatie is te vinden op www.operanijetrijne.nl.
1 Reactie
Beste mensen,
Er staat hier, midden in het moeras, een decor dat de boomtoppen evenaart. Het orkest speelt nu, na de repetitie, wat Beethoven voor de lol. Ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat. Gepoederde pruiken staan in de aanslag.De sopranen hebben hun beider strotten gesmeerd met kruidenthee en de kookkunsten van de Nijetrijne-crew. Over een week precies zullen ze een in een weergaloze vocale “catfight” losbarsten.
Ik weet waar ik het over heb want als de vormgever van deze voorstelling heb ik natuurlijk al wat repetities gezien.
De weergoden zijn ons goed gezind geweest. De Parijse schilder is virtuoos! In de breedste zin van het woord. Op donderdagen zijn er nog plaatsen beschikbaar, verder is het uitverkocht. Wie nog een kaartje kan bemachtigen beveel ik sterk aan om de site te checken. http://www.operanijetrijne.nl en snel te bellen. Het is zeker de moeite waard.
groet,
Vera Louisa Aikens (Kostuums & decors Opera Nijetrijne)