Binnenkort

Opera in de media: week 36

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (1 – 7 september) onder meer aandacht voor de zingende nachtegaal Olga Peretyatko, die door de programmering van veel zenders heen fladdert, en voor dirigent en componist Leonard Bernstein.

Olga Peretyatko (foto: Uwe Arens).

De nachtegaal in Pesaro
Dit seizoen is ze slechts een middag in Nederland te horen: Olga Peretyatko. Op 23 maart 2013 staat ze met La Scala di Seta in de ZaterdagMatinee. Afgelopen seizoen kon Nederland met haar kennismaken, ook van heel dichtbij op de Open Dag van het Muziektheater. Ze zong bij De Nederlandse Opera in de producties van Le Rossignol en Il turco in Italia.

Het Rossini Festival in Pesaro bracht de sopraan onlangs, op 11 augustus, samen op het podium met Juan Diego Flórez. De recensent van Place de l’Opera had slechts twee letters nodig voor de kwaliteit van de uitvoering van Matilde di Shabran van Rossini, maar herhaalde die wel driemaal: ‘Si, si si!’ Zelfs de slotaria, na vier uur, kwam er bij Peretyatko prima uit, zo schreef Peter Vandamme. Het koor en orkest van het Teatro Comunale di Bologna stonden onder leiding van Michele Mariotti.
Radio 4: zaterdag 1 september om 19.00 u.

Alagna in Orange
In het Franse Orange legde de radio één van de twee uitvoeringen van Turandot vast die daar in het Romeinse theater werden gegeven deze zomer. In de hoofdrollen stonden Lise Lindstrom als Turandot en Maria Luigia Borsi als Liu. De mannenrollen werden gezongen door onder andere Roberto Alagna als Calaf en Marco Spoti als Timur. De begeleiding was in handen van het Orchestre Philharmonique de Radio France onder leiding van Michel Plasson.
NDR Kultur Radio: zaterdag 1 september om 20.00 u.

De grootste rollen van Plácido
NTR Podium zendt de film Plácido Domingo, My Greatest Roles uit. Deze documentaire werd gemaakt naar aanleiding van Plácido Domingo’s zeventigste verjaardag, op 21 januari 2011. In de film blikt de Spaanse tenor terug op de belangrijkste rollen die hij vervulde in talloze opera’s. We zien hem in onder meer Carmen, Tosca, La Fanciulla del West, Lohengrin en Otello.
Nederland 2: zondag 2 september om 13.00 u.

Bernstein met Haydn
Leonard Bernstein was een groot dirigent, een groot verteller en een componist. Dat hij voor die laatste kwaliteit minder erkenning kreeg, heeft hem zijn hele loopbaan verdriet gedaan, zo vertelden zijn kinderen later. Deze week zijn zowel een directie als een compositie te zien. Op Mezzo dirigeert Bernstein Die Schöpfung van Haydn in het Benedictijner klooster van Ottobeuren, een opname uit 1986. Naast het koor en orkest van de Bayerische Rundfunk stonden onder andere Lucia Popp, Thomas Moser en Kurt Moll op het podium.
Mezzo: maandag 3 september om 20.30 u.

Olga in de harem
Daar is ze weer, Olga Peretyatko, ditmaal met Mozart. Die Entführung aus dem Serail werd opgevoerd in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona, in 2011. In de cast verder onder andere Diana Damrau (Konstanze) en Franz-Josef Selig (Osmin). Regisseur Christof Loy werkte samen met dirigent Ivor Bolton aan deze productie.
Mezzo: dinsdag 4 september om 13.00 u.

Leonard Bernstein.

Bernstein de componist
In het kader van de Proms werd op 6 augustus een uitvoering van Leonard Bernsteins Mass gegeven. Hij schreef het werk begin ’70, voor orkesten, koren en een rockband. Bij de première, op 8 september 1971, waren de kritieken vernietigend, maar de platen vlogen de winkels uit. Jackie Kennedy, op wiens verzoek Mass werd geschreven, was aanwezig bij de eerste avond en Richard Nixon bleef weg. De FBI vermoedde gecodeerde boodschappen met dubieuze inhoud en leek wat moeite te hebben met zulke radicale anti-oorlogsteksten als Dona Nobis Pacem.

De uitvoering in de Proms stond onder leiding van Kristjan Järvi. Het is een bijzonder werk, waarvan de dirigent zei: ,,A lot of people can’t get past the notion of a bisexual Jew during Nixon’s era writing in a sacred Christian form.”
BBC 4: donderdag 6 september om 20.30 u.

Documentaire over Pavarotti
In Het verhaal van… Luciano Pavarotti wordt het leven en werk van de Italiaanse tenor, die in 2007 overleed, belicht. Bij de VRT begrijpen ze diepgaand wat opera is, zo blijkt uit de tekst bij de aankondiging: ,,Hij haalde moeiteloos de hoogste noten en wist die lang aan te houden.”
VRT EEN: donderdag 6 september om 22.30 u.

Olga live
Meer Olga en meer Mozart zijn live te zien tijdens de ‘Opening Night 2012’ van het NDR Sinfonieorchester met zijn dirigent Thomas Hengelbrock. Het concert waarmee het seizoen opent wordt op de radio uitgezonden door NDR Kultur en via een live-stream op internet door Arte Live Web. In het eerste deel van de avond staat een Don Giovanni-blok op het programma waar ook Véronique Gens en Markus Eiche aan meewerken.
Arte Live Web: vrijdag 7 september om 19.00 u.

Weektip

Hoofdredacteur Kooiman kaartte onlangs in een commentaar de stelling aan dat films met operascènes de beeldvorming rond het genre geen goed doen. Dat beweerde de almachtige New York Times-criticus Zach Woolfe. In de nieuwe film van Woody Allen, To Rome with love, zit een mooi voorbeeld van die stelling.

Allen, van wie je geen seconde gelooft dat hij niet Woody Allen is, speelt in de film een operaregisseur (,,Ik deed Rigoletto met alle spelers verkleed als witte muizen”) die ontdekt dat de vader van zijn schoonzoon prachtige aria’s zingt. Onder de douche. Na een mislukt experiment in een opnamestudio – de man kan het alleen onder de douche – wordt de sleutel gevonden tot succes op het podium. Een hilarische, natte scène uit Pagliacci volgt. Voor de weektip moet u dus naar de bioscoop, naar To Rome with love.

Vorig artikel

Elizabeth Connell Prize opgericht

Volgend artikel

Volmaakte klanken openen seizoen DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.