Festival Oude Muziek in teken van Vrede
Het jaarlijkse Festival Oude Muziek heeft dit jaar een Europees karakter. De Vrede van Utrecht is aanleiding voor aandacht aan de ‘eenheid in verscheidenheid’ van vier componisten die veelvuldig door Europa reisden. Van één van hen, Orlandus Lassus, is veel vocale muziek te horen.
Het festival sluit aan bij de herdenking van de Vrede van Utrecht in 1713, maar heeft als muzikale focus de eeuwen voor die historische gebeurtenis. Er zijn vier componisten die extra aandacht krijgen: Johannes Ciconia, Orlandus Lassus, Johann Jakob Froberger en Georg Muffat. Alle vier reizend door Europa of werkend met invloeden uit verschillende Europese landen en streken.
Renaissancespecialist en dirigent Paul Van Nevel is ‘artist in residence’ en zal met drie concerten een portret schetsen van de meest op vocale muziek gerichte componist van het viertal, Orlandus Lassus.
Er zijn van 23 augustus tot 1 september concerten in verschillende kerken en concertzalen in Utrecht, de jaarlijkse Oude Muziek Markt wordt weer gehouden en er is een dagelijks festivaldiner onder het motto Diner 1713. Gasten krijgen gerechten voorgeschoteld als ‘rugstuk van vetgemeste os’ en ‘in deeg gelegde kapoen’. De AVRO zendt een dagelijks festivaljournaal uit op Radio 4.
Van de tientallen concerten tijdens het festival vindt u hier een selectie van optredens met een vocaal karakter:
Op zaterdag 24 augustus zingt het ensemble Sequentia in Vredenburg Leeuwenberg muziek van het hof van Karel de Grote en een twaalde-eeuwse officie, het officiële gebed van de Katholiek Kerk. Een dag later brengen de zangers van Ordo Virtutum muziek van Hermannus Contratur, wiens duizendste geboortejaar wordt herdacht.
Emma Kirkby, volgens de festivalbrochure de Grande Dame van de oude muziek, treedt op 26 augustus op met luitist Jakob Lindberg. In een middernachtsconcert in het Academiegebouw gaat ze op reis door het Europa van de zestiende en zeventiende eeuw.
Het ensemble Capriccio Stravagante treedt op in de Geertekerk met een uitvoering van L’Europe galante, de eerste opéra-ballet met verschillende scènes op één thema, van Campra. Vocale solisten zijn onder anderen Judith van Wanroij, Reinoud van Mechelen en Lisandro Abadie. Het concert is op dinsdag 27 augustus.
Een bijzondere festivalactiviteit is op donderdag 29 augustus, als Erik van Nevel de uitvoeringspraktijk van middeleeuwen, renaissance en barok belicht, gevolgd door drie concerten en een diner.
De 40-stemmige mis van Striggio, die in diens tijd een sensatie was en door heel Europa werd uitgevoerd, is op donderdag 29 augustus te horen in de Domkerk. Le Concert Spirituel van Hervé Niquet voert het werk uit.
Het vocaal ensemble Vox Luminis, dat onlangs meewerkte aan Dolhuys Kermis van OPERA2DAY, voert op 31 augustus wereldlijke muziek van Olandus di Lassus uit. Franse chansons zijn te horen, evenals Italiaanse madrigalen.
Met de uitvoering van de gelegenheidswerken Utrecht te Deum en Utrecht Jubilate van Händel wordt de Vrede van 1713 herdacht. Het European Union Baroque Orchestra en het Choir of Clare College spelen en zingen de muziek van Händel onder leiding van Lars Ulrik Mortensen. Solist is Alex Potter, countertenor. De uitvoering is op zaterdag 31 augustus in de Domkerk.
Op 1 september treedt Capella Amsterdam op in een programma vol muziek van Lassus. Het koor zingt onder leiding van Daniel Reuss motetten van Lassus in de Pieterskerk.
De muziek van Orlandus Lassus wordt in drie concerten gezongen door het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel. Het eerst is op 26 augustus in de Domkerk, het tweede op dinsdag 27 augustus in de Pieterskerk en het slotconcert is op zondag 1 september in de Domkerk. Dan voeren de Vlamingen I Trionfi van Lassus uit. Het gaat om teksten uit de gedichtencyclus van Petrarca, op muziek gezet door Lassus.
Informatie over het programma en de kaartverkoop vindt u op de website van het Festival Oude Muziek.