AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opéra Comique viert 300-jarig bestaan

De Opéra Comique in Parijs viert komend seizoen uitgebreid zijn 300-jarig bestaan. Naast concerten, tentoonstellingen en een symposium zijn er zeven producties, waarbij operette ruim aandacht krijgt. Lees verder voor een overzicht.

De Opéra Comique in Parijs (foto: Mbzt / Creative Commons licentie).
De Opéra Comique in Parijs (foto: Mbzt / Creative Commons licentie).

Directeur Jérôme Deschamps is “emotioneel en trots” bij het presenteren van het nieuwe seizoen van zijn operahuis, officiaal het Théâtre national de l’Opéra Comique genaamd. Verguld met het feit dat zijn huis de imposante leeftijd van 300 jaar heeft bereikt, belooft hij een feestelijk, opgewekt seizoen, met een scala aan nevenactiviteiten naast de producties in de Salle Favart, het grote toneel van het huis.

De Opéra Comique werd in december 1714 opgericht en werd in februari/maart 1715 echt actief. Door de jaren heen bouwde het theater een grote reputatie op en in de negentiende eeuw groeide het uit tot een bijzonder vruchtbaar toneel voor nieuwe werken van Franse componisten.

Het bekendste voorbeeld daarvan is Carmen van Georges Bizet, die er in 1875 in wereldpremière ging en sindsdien meer dan 2.500 keer opgevoerd werd. Maar ook bekende opera’s als La Damnation de Faust van Berlioz, Les Contes d’Hoffmann van Offenbach en Manon van Massenet beleefden er hun eerste voorstellingen.

De Opéra Comique ligt niet ver van het Palais Garnier, aan de Place Boïeldieu. Het biedt plaats aan bijna 1.300 bezoekers. De kaartprijzen voor operaproducties variëren van 6 tot en met 120 euro.

In jubileumseizoen 2014/2015 brengt de Opéra Comique zeven producties, vier concerten, twee tentoonstellingen en een symposium. Het seizoen opent met een concert waarin teruggekeken wordt op de grootste successen van het operahuis. Bekende zangers als Anna Caterina Antonacci, Patricia Petibon en Stéphane Degout werken aan dat concert mee, dat in een scenisch jasje wordt gestoken door Jonathan Kent.

De eerste grote productie is La Chauve-Souris, een Franse versie van Die Fledermaus van Johann Strauss. Met daarnaast Ciboulette van Reynaldo Hahn en Les Mousquetaires au couvent van Louis Varney is het genre operette ruim vertegenwoordigd.

Andere opvallendheden: Ed Wudde van het Scapino Ballet in Rotterdam doet de choreografie van Les Fêtes Vénitiennes, een productie onder leiding van William Christie en in een regie van Robert Carsen, en directeur Deschamps voert de regie van Les Mousquetaires au couvent én speelt een rol in de operette Ciboulette.

Hieronder een overzicht van alle producties die de Opéra Comique in 2014/2015 brengt:

La Chauve-Souris (Strauss)
21 december 2014 t/m 1 januari 2015
Dirigent: Marc Minkowski
Regisseur: Ivan Alexandre
Solisten: Stéphane Degout, Chiara Skerath, Sabinne Devieilhe, Frédéric Antoun, e.a.

Les Fêtes Vénitiennes (Campra)
26 januari t/m 2 februari 2015
Dirigent: William Christie
Regisseur: Robert Carsen
Solisten: Emmanuelle De Negri, Reinoud Van Mechelen, e.a.

Au Monde (Boesmans)
22 t/m 27 februari 2015
Dirigent: Patrick Davin
Regisseur: Joël Pommerat
Solisten: Werner van Mechelen, Patricia Petibon, Frode Olsen, e.a.

Le Pré aux Clercs (Hérold)
23 maart t/m 2 april 2015
Dirigent: Paul McCreesh
Regisseur: Eric Ruf
Solisten: Michael Spyres, Marie Lenormand, Marie-Eve Munger, e.a.

Ciboulette (Hahn)
27 april t/m 7 mei 2015
Dirigent: Laurent Equilbey
Regisseur: Michel Fau
Solisten: Jérôme Deschamps, Mélody Louledjian, Tassis Christoyannis, e.a.

Les contes de la lune vague après la pluie (Dayer)
18 en 19 mei 2015
Dirigent: Jean-Philippe Wurtz
Regisseur: Vincent Huguet
Solisten: Taeill Kim, Majdouline Zerari, Carlos Natale, e.a.

Les Mousquetaires au couvent (Varney)
13 t/m 23 juni 2015
Dirigent: Laurent Campellone
Regisseur: Jérôme Deschamps
Solisten: Marc Canturri, Sébastien Guèze, Franck Leguérinel, e.a.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Comique.

Vorig artikel

De tsaar, de troon, de regie en de opera

Volgend artikel

Opera in de media: week 17

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

  1. stefan caprasse
    17 april 2014 at 16:22

    Ik was er in februari voor de eerste keer voor de (magnifieke) produktie van Pelléas et Mélisande (zie mijn artikel van 6 maart) en het viel me toen op wat een prachtig gebouw het is. Vooral de schilderijen en de bustes van de verschillende komponisten in de foyer maakten indruk. Ook vind ik dat hun programmaboeken -en hun jaarbrochure – bijzonder stijlvol verzorgd zijn.
    Al moet ik wel zeggen dat hun komende seizoen minder aan mijn (persoonlijke) smaak beantwoordt (‘Au monde’ heb ik al in de Munt gezien, en de rest lijken allemaal ‘lichtere’ werken…)

  2. Remko
    17 april 2014 at 17:37

    Interessant seizoen! De Opéra Comique is dit jaar ook in Luik te zien: La Voix Humaine, en Pecheurs de perles gaan daar komend seizoen in de herhaling.

  3. stefan caprasse
    17 april 2014 at 18:41

    Maar dat vind ik dan juist wel twee prachtwerken, waar ik met veel plezier voor naar Luik zal gaan!

  4. 9 mei 2014 at 18:18

    You can discover the fabulous world Reynaldo and his Belle Epoque on the web site and the Facebook page of the Reynaldo Hahn association.

    If you want any help or more detailed information about the works of Reynaldo Hahn, please feel free to contact us, it will be a pleasure for us to help you.