Lied en kinderopera bij Theater Na de Dam
Aansluitend op de Nationale Dodenherdenking worden op 4 mei vanaf 21.00 uur in het hele land theatervoorstellingen gegeven die zich allemaal direct of indirect verhouden tot de Tweede Wereldoorlog. Onder meer Nationale Opera & Ballet en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor werken mee.
Theater Na de Dam vond in 2010 voor het eerst plaats, op initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij haakten aan bij de traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen.
De eerste editie vond enkel plaats in Amsterdam, maar inmiddels is het evenement de hoofdstad uitgegroeid en zijn er op de avond van 4 mei ook voorstellingen in Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Assen, Schagen, Almere, Nijmegen, Leiden, Dordrecht, Weesp, Den Bosch en Haarlem.
In Amsterdam draagt Nationale Opera & Ballet bij aan het evenement met een speciaal vocaal programma, dat van 21.00 tot 22.00 uur opgevoerd wordt in de foyer van het operahuis. Kaarten kosten 10 euro.
In het eerste deel van het concert brengen Quirijn de Lang, Doris Lamprecht en pianiste Reinild Mees liederen ten gehore van componisten op wie het opkomend nazisme en de Tweede Wereldoorlog een grote impact hadden. De Lang zingt liederen van Erich Wolfgang Korngold en Viktor Ullmann, Lamprecht vertolkt repertoire van Kurt Weill.
In het tweede deel van het programma treeft de Nederlandse vocale groep Frommermann op. Dat ensemble is vernoemd naar de Comedian Harmonists, die in 1935 verboden werden door Joseph Goebbels. Frommermann zingt liederen uit het interbellum.
In het Amsterdamse Compagnietheater is diezelfde avond de kinderopera Brundibár te zien, uitgevoerd door het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en het Nederlands Theaterorkest onder leiding van Jules van Hessen.
Brundibár werd tijdens de oorlog uitgevoerd in concentratiekamp Theresienstadt, door Joodse kinderen en musici die daar gevangen zaten. De nazi’s wilden de buitenwereld zo laten zien dat er goed met de gevangenen werd omgegaan. Na 55 voorstellingen werden de meeste musici echter naar Auschwitz gedeporteerd.
In deze nieuwe productie van regisseur Merlijn Claassens wordt de kinderopera in zijn oorspronkelijke versie uit 1943 opgevoerd. Bariton Robbert Muuse zingt de solorol.
Bij de voorstelling is één van de weinige overlevenden uit de oorspronkelijke cast, Ela Weissberger, aanwezig. De opera wordt niet alleen om 21.00 uur, maar ook eerder op de dag om 16.00 uur uitgevoerd.
Theater Na de Dam telt nog veel meer theatervoorstellingen. Zie voor een volledig overzicht www.theaternadedam.nl.