YouTube-portret: Anna Prohaska
Sopraan Anna Prohaska viert de kerst dit jaar niet thuis. Tijdens de kerstmatinee in het Concertgebouw zal ze het vocale deel in Mahlers vierde symfonie verzorgen. Ze bezingt ‘Das himmlische Leben’ bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. Als voorafje een portret in beeld. Met dank aan YouTube.
Anna Prohaska werd geboren in Beieren, net iets meer dan drie decennia geleden. Haar ouders waren respectievelijk operazangeres en operaregisseur. Wellicht is dat de reden dat ze al heel jong op de planken stond.
Op een leeftijd dat veel jonge zangers nog druk aan het bouwen zijn aan stem en repertoire, debuteerde Prohaska al op prestigieuze plekken. Haar biografie vermeldt 17 jaar voor haar eerste optreden in de Komische Oper in Berlijn, 23 jaar voor de Staatsoper Berlin en 24 jaar voor haar eerste concert met de Berliner Philharmoniker.
Eén van haar eerste rollen was die van Zerlina in Don Giovanni van Mozart. Hieronder een opname van recente datum, uit de Scala in Milaan. Daar zong Prohaska in 2011 met Stefan Kocan als Masetto.
Voor jonge zangeressen is het Mozart-repertoire een ‘mer à boire’ van vocale mogelijkheden. Naast Zerlina was Prohaska ook te horen in Die Zauberflöte. Hieronder zingt ze de aria van Pamina, in een concertante uitvoering met het Simon Bolivar Youth Orchestra onder leiding van Claudio Abbado in Luzern.
.
Prohaska’s eerste solo-album, Sirène, verscheen in 2010. Het werd een concept-album waarin de verhalen van sprookjes en mythologische figuren centraal staan. Op de plaat zingt ze werk van uiteenlopende componisten als Dowland, Schubert, Honegger en Mendelssohn. Voor wie wil weten hoe ze klinkt als ze praat, zijn hier ruim 15 minuten met een sprekende Prohaska, die vertelt over haar debuut-cd.
Anna Prohaska is goed thuis in het oudere repertoire. Niet alleen Mozart, maar ook ouder: Purcell, Cavalli en Monteverdi. Met muziek van die componisten stelde ze twee jaar geleden een cd samen. Haar ‘Lamento della Ninfa’ van Monteverdi is hieronder te zien als videoclip, die ter promotie van de cd werd gemaakt.
Prohaska is ook thuis in het eigentijdse werk. Componist Jörg Widmann componeerde op haar stem zijn werk BABYLON, met teksten van de filosoof Peter Sloterdijk. Hieronder een clip van de wereldpremière in oktober 2012 in München. Kent Nagano was de dirigent.
De Duitse zangeres maakt deel uit van het ensemble van de Staatsoper in Berlijn. Ze zong daar zeer verschillende rollen, van Pamina, Anne Trulove en Susanna tot Blonde en Despina. Voor haar kwaliteit als aankomend talent werd ze in 2012 onderscheiden met de jongtalentprijs van Echo-Klassik in Duitsland. Bij die gelegenheid zong ze uit Le nozze di Figaro de aria van Susanna, ‘Deh, vieni non tardar’.
Naast opera zingt Anna Prohaska ook lied. In een Duitse talkshow bij Radio Bremen bracht ze, begeleid door haar vaste pianist Eric Schneider, een lied van Schubert: ‘Der Fischer’.
Het is er de tijd van het jaar voor en daarom ook een voorbeeld van Anna Prohaska in het kerstrepertoire. De plaat Frohe Weihnachten, die ze maakte met de Augsburger Domsingknaben, Daniel Hope en Albrecht Mayer, staat integraal op YouTube (hoewel zonder bewegend beeld).
Wie na al deze stukjes YouTube weleens de tijd wil hebben om de stem en het voorkomen van Anna Prohaska tot zich te laten doordringen, kan in dit programma van Arte met name haar kwaliteiten in de oude muziek leren kennen. Als bonus geeft het programma een inkijkje in het leven van een operazangeres. U zag vast niet eerder een operadiva bij een wasrekje en aan de afwas, met op het aanrecht een authentieke percolator.
De kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest met Anna Prohaska is te zien op NPO 2, op 25 december om 14.15 uur. Er zijn ook nog enkele kaarten verkrijgbaar. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.
5Reacties
Anna Prohaska staat op 21 april met een prachtig liedrecital in het Concertgebouw. Er zijn nog een paar kaarten.
Haar bijdrage aan de Mahler vier in de kerstmatinee was `himmlisch`.
En dan te bedenken dat ze zich waarschijnlijk tot nog himmlischer
hoogten zal ontwikkelen.
Jammer dat er in het begin problemen met de verbinding met Amsterdam waren. De zender loste het op met de ouverture Le nozze di Figaro uit 2013.
Ja ja…en we zagen Ferruccio Furlanetto uit de Kerstmatinee van 2012 de trap afkomen! Destijds werd wel Bruckner’s 7de uitgezonden maar, of ik heb het later gemist?, Furlanetto’s aandeel is nooit op de Nederlandse tv uitgezonden (wél in vele andere landen…)
Oh…en de herhaling van de Kerstmatinee was wel in orde!! (echter nog niet op uitzending gemist)
а