AchtergrondBinnenkortBuitenland

Seizoen Opéra Royal de Wallonie 2015/2016

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt komend seizoen negen producties. Het Italiaanse repertoire is goed vertegenwoordigd, met twee Verdi’s, twee Rossini’s, een Donizetti en een Puccini. Lees verder voor een overzicht.

De Opéra Royal in Luik (foto: Promeneuse7 / CC-BY-SA-3.0).
De Opéra Royal in Luik (foto: Promeneuse7 / CC-BY-SA-3.0).

De opera van Luik zet in 2015/2016 naar eigen zeggen zijn artistieke traditie voort met een mix van bekende werken en noviteiten. De meest in het oog springende noviteit in de programmering is de double bill van Il segreto di Susanna en La voix humaine.

In de categorie minder bekende werken vallen Ernani van Giuseppe Verdi en La scala di seta van Rossini. De rest van de titels zijn uit het ‘hardcore’ operarepertoire gehaald, met onder meer drie van de allerbekendste en wereldwijd meest uitgevoerde opera’s: Die Zauberflöte, La traviata en La bohème.

Drie van de producties zijn nieuw, zes producties zijn reprises. Intendant Stefano Mazzonis di Pralafera neemt vier producties voor zijn rekening. Verder komen onder anderen de regisseurs Damiano Michieletto en Paul-Emile Fourny voorbij.

Luik staat erom bekend ieder seizoen een paar wereldwijd gevierde zangers te casten. Komend seizoen zingt Annick Massis de hoofdrol in Lucia di Lammermoor, vervult Anna Caterina Antonacci een glansrol in de dubbel Il segreto di Susanna/La voix humaine en siert Sumi Jo het affiche van Aubers Manon Lescaut.

Naast de operaproducties staan er twee concerten op het programma. Sopraan Olga Peretyatko geeft onder leiding van Christopher Franklin op 20 februari 2016 een belcantoconcert en mezzosopraan Elīna Garanča soleert op 30 april 2016 in een concert dat geleid wordt door haar echtgenoot Karel Mark Chichon.

Hieronder een overzicht van alle producties die komend seizoen in Luik te zien zijn:

Ernani (G. Verdi)
29 september t/m 6 oktober 2015
Dirigent: Paolo Arrivabeni
Regisseur: Jean-Louis Grinda
Solisten: Gustavo Porta, Elaine Alvarez, Orlin Anastassov, George Petean, Alexise Yerna, e.a.

Il barbiere di Siviglia (G. Rossini)
18 t/m 24 oktober 2015
Dirigent: Guy van Waas
Regisseur: Stefano Mazzonis di Pralafera
Solisten: Lionel Lhote, Jodie Devos, Gustavo de Gennaro, Enrico Marabelli, e.a.

Lucia di Lammermoor (G. Donizetti)
17 november t/m 1 december 2015
Dirigent: Jesús López Cobos
Regisseur: Stefano Mazzonis di Pralafera
Solisten: Annick Massis, Celso Albelo, Ivan Thirion, Roberto Tagliavini, Papuna Tchuradze, e.a.

Die Zauberflöte (W.A. Mozart)
18 december 2015 t/m 5 januari 2016
Dirigent: Paolo Arrivabeni
Regisseur: Cécile Roussat en Julien Lubek
Solisten: Anne-Catherine Gillet, Anicio Zorzi Giustiniani, Mario Cassi, Burcu Uyar, Gianluca Buratto, Inge Dreisig, Krystian Adam, Anneke Luyten, e.a.

Il segreto di Susanna (E. Wolf-Ferrari) / La voix humaine (F. Poulenc)
24 januari t/m 5 februari 2016
Dirigent: Patrick Davin
Regisseur: Ludovic Lagarde
Solisten: Anna Caterina Antonacci en Vittorio Prato.

La scala di seta (G. Rossini)
11 t/m 19 maart 2016
Dirigent: Christopher Franklin
Regisseur: Damiano Michieletto
Solisten: Mariangela Sicilia, Ioan Hotea, Enrico Marabelli, Federico Buttazzo, Laurent Kubla en Julie Bailly.

Manon Lescaut (D. Auber)
12 t/m 19 april 2016
Dirigent: Cyril Englebert
Regisseur: Paul-Emile Fourny
Solisten: Sumi Jo, Pierre Doyen, Enrico Casari, Roger Joakim, Sabine Conzen, Laura Balidemaj, Giovanni Iovino en Patrick Delcour.

La traviata (G. Verdi)
13 t/m 22 mei 2016
Dirigent: Francesco Cilluffo
Regisseur: Stefano Mazzonis di Pralafera
Solisten: Mirela Gradinaru, Maria Teresa Leva, Javier Tomé Fernández, Davide Giusti, Mario Cassi, e.a.

La bohème (G. Puccini)
17 t/m 26 juni 2016
Dirigent: Paolo Arrivabeni
Regisseur: Stefano Mazzonis di Pralafera
Solisten: Patrizia Ciofi, Ira Bertman, Aquiles Machado, Marc Laho, Simone Piazzola, Alessandro Spina, e.a.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Seizoen Aalto-Musiktheater Essen 2015/2016

Volgend artikel

Terry Gilliams verbeelding kent geen grenzen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

7Reacties

  1. Jos
    1 mei 2015 at 22:16

    Bedankt voor de overzichten van de nieuwe seizoenen van de diverse theaters! Heel interessant voor alle operaliefhebbers die ook voorstellingen in het buitenland bezoeken. Een kleine correctie voor de informatie in bovenstaand overzicht: De Manon Lescaut die is gepland in niet de versie van Puccini, maar die van Auber (daarnaast betwijfel ik ook of Sumi Jo beschikbaar zou zijn om de titelrol in Puccini’s opera te zingen :-))

  2. 1 mei 2015 at 22:38

    Bedankt voor de correctie. Het overzicht is aangepast!

  3. Pieter K. de Haan
    2 mei 2015 at 20:34

    Ik had al eerder kennis kunnen nemen van het seizoensprogramma 2015-2016 van de Opéra Royal de Wallonië in Luik: 10 opera’s, waaronder 1 double bill, met – naast 5 werken uit de top-tien – gelukkig ook wat minder voor de hand liggende resp. bijzondere opera’s en onder de uitvoerenden, ook in de concerten, weer een aantal grootheden als Anna Caterina Antonacci, Patrizia Ciofi, Elina Garança, Sumi Jo, Annick Massis en Olga Peretyatko. Dat ziet er weer veelbelovend uit!

  4. stefan caprasse
    4 mei 2015 at 13:03

    Een heel mooi verdeeld seizoen met naast 5 hyper-hyperklassiekers, een halve rariteit (Ernani)en 3 (!) echte rariteiten, nl Manon Lescaut van Auber, La Scala di Seta en (waar ik vooral naar uitkijk) Il Segretto di Susanna en La Voix Humaine met Antonacci!! En verder kijk ik uit naar de Lucia van Massis, ben ik benieuwd naar Peretyatko en verheug ik me erop Garanca weer te zien!

  5. Olivier
    29 november 2015 at 13:26

    Gisteren bijgewoond in Luik: een meeslepende Lucia di L., met een fenomenale Annick Massis en een indrukwekkende Ivan Thirion. Alle rollen op één na ijzersterk bezet. Inventieve regie, geheel ten dienste van muziek, libretto, componist en publiek. Een zoveelste welgemeend “bravo” voor Luik Is op zijn plaats. Kunnen ze niet eens een masterclass houden in Amsterdam?

  6. Onno
    29 november 2015 at 15:05

    Inderdaad een aanrader @Olivier. En via Culturebox ook nog tot eind mei online te zien. Annick Massis was echt geweldig. Haar waanzinsaria kalm en introvert. Jammer trouwens dat ´Dialogues des Carmelites´ niet via streaming is terug te kijken. Wat dat betreft kan Amsterdam inderdaad een voorbeeld nemen aan Luik.

  7. Olivier Keegel
    30 november 2015 at 10:37

    Misschien kan DNO in plaats van een genie-met-concept een keer gewoon een vakman als regisseur uitnodigen, zoals deze Stefano Mazzonis Di Pralafera, die het waagde om Lucia te “plaatsen” in het Schotland van rond 1700. Welke een intense verademing!