Grachtenfestival 2015 gaat op expeditie
Het thema van het Amsterdamse Grachtenfestival is dit jaar ‘Expeditie’. Onder die noemer zijn vanaf 14 augustus meer dan 250 concerten te beleven. De organisatie neemt zich voor de hoofdstad gedurende tien dagen om te toveren tot het grootste concertpodium ter wereld. Het programma is bekend, de kaartverkoop begonnen.
Het thema ‘Expeditie’ komt op verschillende manieren terug in de programmering. De maritieme manifestatie Sail valt dit jaar samen met de tweede helft van het Grachtenfestival, dat van 14 t/m 23 augustus wordt gehouden. Er zullen concerten worden gegeven op verschillende tallships in de Amsterdamse haven, met een uitvoering van onder meer de Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooy. Ook op verschillende locaties van de Stelling van Amsterdam zijn er uitvoeringen.
Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk won vorig jaar de GrachtenfestivalPrijs en is artist in residence tijdens deze editie van het festival. Ze zal vijf concerten geven, waaronder een uitvoering van Winterreise van Schubert. Van Sandwijk is ook één van de gasten tijdens het door Jorinde Keesmaat geregisseerde openingsprogramma op 14 augustus.
Op operagebied is er Be With Me Now, dat in samenwerking met De Nationale Opera wordt gebracht. Er is ook een opera voor radiografisch bestuurbare auto’s, 3 Cars, een Shakespeareaans liefdesdrama, gecomponeerd door Luke Deane.
Radio 4-programmamaker Hans Haffmans presenteert van 15 t/m 22 augustus een dagelijkse muzikale talkshow in het Compagniecafé. EarBites wordt elke dag van 17.00 tot 18.00 uur uitgezonden via Radio 4. Floris Kortie, bekend van Podium Witteman, presenteert enkele muziekcolleges.
Maartje Rammeloo, die is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2015, zal de hoofdrol zingen in een productie van de Nederlandse Reisopera, The Telephone van Menotti. Er is tijdens het Grachtenfestival net als vorig jaar een Summer School for Singers.
Hieronder een greep uit het programma voor liefhebbers van klassiek-vocaal:
The Telephone & Façade (Menotti en Walton)
Een double bill van de Nederlandse Reisopera met in The Telephone het verhaal van Lucy die constant aan het telefoneren is. De hoofdrollen in deze voorstelling worden gezongen door sopraan Maartje Rammeloo en Drew Santini, die de door Mia Ringblom Hjertner geregisseerde productie in september 2014 in Göteborg speelden.
In Façade, an entertainment, het tweede deel van de avond, worden gedichten van Elisabeth Sitwell voorgedragen op composities van William Walton. Twee directeuren voeren dit werk uit: tenor Nicolas Mansfield is algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera en sopraan Rosemary Joshua was artistiek directeur van de Dutch National Opera Academy.
Zaterdag 15 en zondag 16 augustus om 20.30 u. in het Compagnietheater.
Gabriel Rios
De uit Puerto Rico afkomstige singer-songwriter Gabriel Rios is bekend van hits als ‘Gold’ en vooral ‘Broad Day Light’ uit 2006. Hij nam zijn laatste plaat, waarbij hij een akoestische en licht klassieke weg insloeg, op met twee Nederlandse (klassieke) musici: celliste Amber Docters van Leeuwen en contrabassist Ruben Samama. Zij zullen hem bij het concert in de Tolhuistuin begeleiden.
Vooraf is er een kort concert door de jonge countertenor Oscar Verhaar. Hij wordt in zeventiende-eeuwse liederen van Constantijn Huygens en diens Italiaanse tijdgenoten als Caccini, Kapsperger en Monteverdi begeleid door luitist Michiel Niessen.
Zaterdag 15 augustus om 21.30 u. in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
Hans en Grietje
Het verhaal van de twee kinderen die in het bos een huisje vinden dat helemaal gemaakt is van snoep werd tot een opera gevormd door de Duitse componist Engelbert Humperdinck. Aan de hand daarvan creëert regisseur Wiebke Göetjes een kindervoorstelling met medewerking van kinderkoor de Operakids. Diane Johnston en Mirella Reiche zingen de rollen van Hans en Grietje. Pianist Gilbert den Broeder begeleidt de voorstelling, bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.
Zondag 16 augustus om 11.00 en 13.00 u. in het Erasmuspark.
Oscar Verhaar
Countertenor Oscar Verhaar en luitist Michiel Niessen nemen het publiek mee op reis naar Venetië, samen met Constantijn Huygens, die naast politicus ook dichter en componist was. Hun programma bevat zeventiende-eeuwse liederen van Huygens en Italiaanse tijdgenoten als Caccini, Kapsperger en Monteverdi. Het concert is op een nog geheime locatie, in één van de verborgen stijlkamers die de stad Amsterdam rijk is. Het publiek krijgt kort vooraf te horen waar het optreden plaatsvindt.
Zondag 16 augustus om 14.00 u. op een geheime locatie.
Tania Kross en Matangi
In de openlucht, op het ponton voor het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal, treedt mezzosopraan Tania Kross op, begeleid door het Matangi Quartet, pianiste Laura Bos en percussionist Sherwin Kirindongo.
Zondag 16 augustus om 14.30 u.
Bang-up!
Een expeditie door het operalandschap belooft Bang-up! Opera, een pop-up operagezelschap van professionele zangers en musici uit Gent in België. Ze geven een voorstelling die niet conventioneel is, niet traditioneel, maar waarin alles kan.
Zondag 16 augustus om 16.00 u. in het Erasmuspark.
Tien jaar Frommermann
Het is tien jaar geleden dat in het Amsterdamse Felix Meritis een gezelschap heren bij elkaar kwam om de voorstelling De stilte aan stukken te zingen. Deze hommage aan de Comedian Harmonists, het legendarische Berlijnse mannenensemble, bleek zo’n succes dat de groep besloot om door te gaan. Ze noemen zich sinds tien jaar Frommermann, naar Harry Frommermann, de oprichter van de Comedian Harmonists. Het jubileum wordt gevierd met een voorstelling op de plaats waar het allemaal begon.
Zondag 16 augustus om 21.30 u. in Felix Meritis.
Splendor met Rosanne van Sandwijk
Tijdens het Grachtenfestival Amsterdam vindt de Splendor Salon plaats. Artist in residence Rosanne van Sandwijk schuift aan bij sopraan Marijje van Stralen en regisseur Isabel Schröder voor een gesprek over leven en werk, muziek en dromen. Er is ook live muziek door huispianist Wilbert Bulsink.
Zondag 16 augustus om 22.00 u. in Splendor.
Be With Me Now
Be With Me Now is gebaseerd op de opera Die Zauberflöte. Het wordt een rondleiding door verschillende mythische muzieklocaties in Europa met muziek van Mozart, Britten, Lambert, Bellini, Stravinsky en Händel. Dirigent MaNOj Kamps leidt de muziek, die gezongen wordt door onder anderen sopraan Maartje Rammeloo. De voorstelling wordt gespeeld in de grote zaal van Pathé Tuschinksi, waar naast film in het verleden ook jazzconcerten werden gegeven.
Maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 augustus om 19.30 u. in Pathé Tuschinski.
Reisliederen
Bariton Martijn Cornet koos voor de Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams in het kader van het festivalthema ‘Expeditie’. De Canadese componist en dirigent Harold Birston arrangeerde de Songs of Travel voor pianokwintet en bariton. In dat kwintet speelt pianiste Nino Gvetadze samen met het Ruysdael Kwartet. Zanger en musici brengen ook werk van Barber, Duparc en Debussy.
Maandag 17 augustus om 21.30 u. in KIT
Winterreise door mezzo
Artist in residence Rosanne van Sandwijk wilde zelf graag een onalledaagse uitvoering van Schuberts Winterreise programmeren in het Grachtenfestival. Ze probeert in haar recital terug te gaan naar de kern. Het optreden vindt plaats in de Blauwe Kamer van Museum Geelvinck, waar een authentieke Böhm fortepiano staat.
Dinsdag 18 augustus om 15.00 u. in het Geelvinck Hinlopen Huis.
Appletree in museumtuin
Ook dit jaar is de tuin van Museum van Loon weer locatie tijdens het Grachtenfestival. Hier wordt The Apple Tree opgevoerd, gecomponeerd door Jerry Bock op een libretto van Mark Twain. The Apple Tree is geschreven als dagboek van Eva, die vertelt over haar ontmoeting met Adam. De solisten, bariton Jan Willem Baljet, mezzospraan Esther Kuiper en bariton Willem de Vries, worden begeleid door Jeroen Sarphati op de piano.
Woensdag 19 – zondag 23 augustus steeds om 17.00 en 19.30 u. in Museum van Loon.
Rosanne en Ludwig
Veel meer dan de namen van de componisten Janácek, Weil, Barber is niet bekendgemaakt over het programma dat muziekgezelschap Ludwig samen met mezzosopraan Rosanne van Sandwijk brengen in de Zuiderkerk. Die zal, zo belooft de organisatie, het decor vormen van een muzikale expeditie waar Rosanne haar avontuurlijke kant zal aanspreken.
Woensdag 19 augustus om 21.30 u. in de Zuiderkerk.
Reis met Olga
Het Olga Vocal Ensemble gaat muzikaal op expeditie aan de hand een tekst van Friedrich Rückert, op muziek gezet door Richard Strauss. Er klinkt ook muziek van Cain, Gurilyov en Heymann.
Donderdag 20 augustus om 14.00 u. in de Noorderkerk.
Zangschool
De Summer School for Singers van Performing Opera beleeft haar tweede editie tijdens Grachtenfestival Amsterdam. De jongste generatie operazangers volgt een vijfdaagse intensieve cursus waarin ze begeleid worden door Elsina Jansen (acteren in opera), Wilfred van Peppel (fysiek acteren) en David Prins (interpretatie & presentatie). Voor het publiek is er een kijkje in de keuken, met een zeer letterlijke variant in de keuken van Hilton.
Donderdag 20 augustus om 16.00 u. in Hilton.
Auto-opera
3 Cars is een opera, gecomponeerd door Luke Deane (1990) en gerealiseerd door een creatief en technisch team van musici, theatermakers en filmmakers. 3 Cars gaat over de liefde en speelt zich af bij de ferryterminals tussen Dover en Calais. De voorstelling zal worden gespeeld door ensemble Lunatree, onder leiding van dirigent en percussionist Arnold Marinissen. De stemmen van de auto’s worden vertolkt door sopraan Björk Nielsdottir, sopraan Perrine Gouarne, tenor Edward Leach en countertenor Angelo Marques da Silva Custodio.
Vrijdag 21 augustus om 20.00 u. in Roest.
Huis-, tuin- en dakterrasconcerten
Op zaterdag 22 augustus zijn er overal in de stad concerten op locaties die pas op het laatste moment bekend worden gemaakt. Vocaal valt er te genieten van de net met lof afgestudeerde bariton Michael Wilmering. Hij staat voor concert 4 en 8 in het schema.
Zaterdag 22 augustus, vanaf 12.00 u.
Alle informatie over programma en kaartverkoop vindt u op de website van het Grachtenfestival.