AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Bastiaan, Jan en Lisette

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 39.

Van geheime dienst naar opera
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze op Bletchley Park bij Londen, waar de geheime berichten van de Duitsers werden gedecodeerd. Daarna werd ze operazangeres. Het bijzondere verhaal van de onlangs overleden Jane Fawcett:

Nozze op cd
Nog even en de uitslagen van de schoolexamens komen binnen. En wat geef je een zojuist geslaagde scholier? Iets waar hij of zij een leven lang plezier van heeft.

Haarkloverij
Voor de voorstellingen van de opera Pique Dame, vanaf 9 juni bij De Nationale Opera, zijn liefst 19 grimeurs aan het werk voor onder meer het aanpassen van de pruiken.

Dank aan de recensent
Wekelijks reizen de recensenten van Place de l’Opera door het land naar operahuizen en concertzalen. Ze doen – zoals veel van hun collega’s – bijna onzichtbaar hun werk.

Garstig glatter glitschiger Glimmer
Vanavond is de première van een Wagner-opera op een bijzondere locatie: de Bergarena Halde Haniel bij Bottrop. Daar wordt Der fliegende Holländer vanaf 31 mei tot 9 juni opgevoerd. Bastiaan Everink leidt het vocale bataljon in de titelrol, tegen een decor van vijftig zeecontainers.

Gisteren was het Wagneriaans noodweer, maar vandaag hoopt men een glanzende voorstelling te brengen. De cast hielp mee de zaak weer droog te krijgen. Deze foto postte Bastiaan Everink op zijn Facebook-pagina

Cité - foto bottrop van fb bastiaan everink

Kijk naar het geheel
Voorzitter van Kunsten ‘92 en Theaterschooldirecteur Jan Zoet schreef een column over de betekenis van het advies van de Raad voor Cultuur over de podiumkunsten.

Glyndebourne geopend
Gelukkig hebben we de foto’s al:

Schwarz’dagboek
De nieuwe baas van het festival woont prettig:

Instrumenten
Geen opera zonder musici die begeleiden. Daarom zijn we vóór.

Werkzaam aan de opera
Ze hebben het meestal veel te druk voor een praatje, daarom is deze impressie extra informatief. Gesine Schröder is één van de garderobedames van de Bayerische Staatsoper.

Opera toch?
Het klinkt en ruikt naar opera en het voelt als opera. Maar het is het niet.

Daar is ze weer
We kunnen en willen niet om Lisette Oropesa heen. Ze heeft vakantie, rent – dat is haar hobby – over de wegen van de VS en werd daar toch even met haar werk geconfronteerd.

Vorig artikel

Hongaars festival focust op BartókPlus

Volgend artikel

Rutherford interpreteert Schwanengesang

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    1 juni 2016 at 09:40

    Of die nieuwe Le nozze op DG zo’n mooi afstudeercadeau is, waag ik te betwijfelen. De vorige aflevering van deze Mozartcyclus uit Baden-Baden stelde nogal teleur met Villazón niet op zijn plek als Belmonte en een dirigent die subtiliteiten in deze heerlijke muziek niet hoog in het vaandel heeft.
    Een betere keuze als gift voor ‘een leven lang plezier’ is zonder meer de Colin Davis opname met Freni, Norman en al die andere prachtstemmen, 45 jaar oud maar fris als de dauw van hedenmorgen.