Saariaho’s L’amour de Loin in de bioscoop
De Metropolitan Opera brengt op zaterdag 10 december live een productie van L’Amour de Loin in verschillende bioscopen in het land. De opera van Kaija Saariaho is te zien in een regie van Robert Lepage.
L’Amour de Loin is de eerste opera van Kaija Saariaho. De Finse componiste schreef het op een vijf akten tellend libretto van Amin Maalouf, een Franse schrijver, geboren in Beiroet. Het verhaal gaat over een middeleeuwse troubadour die op zoek is naar liefde. De opera ging in 2000 in première in Salzburg. De Amerikaanse première vond in 2002 plaats, in Santa Fe.
Bij de Metropolitan Opera was L’Amour de Loin nog niet eerder te zien. Voor de eerste New Yorkse uitvoering werkt regisseur Robert Lepage samen met dirigent Susanna Mälkki, die haar debuut maakt bij het operahuis. De productie was in de zomer van 2015 al te zien in Québec. Eyecatcher in de enscenering zijn duizenden ledlichtjes, de verbeelding van de zee die de geliefden in de opera (de troubadour Jaufré Rudel en zijn Clémence) scheidt.
De rol van Jaufré Rudel wordt vertolkt door bas-bariton Eric Owens, een bekend gezicht bij de Met. Tegenover hem staat sopraan Susanna Phillips als Clémence. De pelgrim die boodschappen van de één naar de ander overbrengt, wordt gezongen door Tamara Mumford.
L’Amour de Loin wordt gepresenteerd door Deborah Voigt. In Nederland vertonen Pathé, CineMec en Theater de Speeldoos in Baarn de voorstelling. Zie voor meer informatie de website van de Metropolitan Opera.
Hieronder de trailer van de voorstelling:
5Reacties
Een bijzondere Metpremière, ook omdat eindelijk na 1902 weer eens werk van een vrouwelijke componist op deze fameuze operabuehne klinkt.
Het is te hopen dat de nieuwe productie naderhand op dvd en/of cd wordt uitgebracht. De cd-opname van Kent Nagano (Harmonia Mundi) is momenteel immers niet meer leverbaar. Op DG is wel een dvd beschikbaar (met onder anderen Dawn Upshaw).
Sorry: de eerste opera van een vrouw ging in 1903 in The Met in première (Der Wald van Ethel Smith).
@Maarten-Jan. Terecht vergeet je Dame Ethel Smyth niet. Veel van haar composities zijn zeer de moeite waard. Ze werd vooral beroemd toen ze zich ging inzetten voor het vrouwenkiesrecht in Engeland. Haar March of the Women was overal in Londen op straat te horen.
Ik verheug me op Saariaho’s opera. Émilie maakte een aantal jaren geleden grote indruk bij DNO.
Over de opera’s uit New York gesproken: The Met meldt nu dat Dmitri Hvorostovsky op 22 april niet zal optreden als Eugene Onegin. Hij wordt vervangen door Peter Mattei.
De Russische bariton ondervindt vanwege zijn hersentumor teveel evenwichtsproblemen om nog langer op het toneel te kunnen acteren. Recitals en concerten wil hij wel laten doorgaan.
Verschrikkelijk nieuws voor deze sterzanger. Ik wens hem namens alle operafans heel veel sterkte!
Ik sluit me hier van harte bij aan.