IVC: het programma, de duo’s, de jury
Het 53ste Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch staat op het punt te beginnen. Van 20 tot en met 24 november strijden veertien duo’s om zeven prijzen. Place de l’Opera belicht het programma en introduceert de deelnemende liedduo’s en de jury.
Al meer dan een halve eeuw zet het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) zich in voor de ontwikkeling van jonge zangers. Het concours geldt als één van de meest prominente in de wereld en droeg bij aan de loopbanen van tal van grote zangers, van Ileana Cotrubas, Elly Ameling en Annett Andriesen (later jarenlang IVC-directeur) tot Sarah Connolly, Thomas Hampson, Adrianne Pieczonka en Lenneke Ruiten.
Het IVC heeft aandacht voor alle genres waarin de meeste professionele zangers opereren: opera, oratorium en lied. Sinds enige jaren is de liedtak gescheiden van het opera- en oratoriumconcours. Het geeft het liedgenre een eigen podium, waar met speciale workshops en masterclasses op ingespeeld wordt.
Het programma
Woensdag 20 november
13:00 uur, Willem Twee Concertzaal: Componist Sylvia Maessen geeft een workshop over het plichtwerk dat ze voor deze editie van het IVC componeerde, ‘Oh che tranquillo mar’, op een tekst van Vittorio Colonna. Vorig jaar op het operaconcours van het IVC was de vocale compositie van Maessen tevens plichtwerk. Aan de workshop werken sopraan Helena Koonings en pianist Heleen Vegter mee.
20.15 uur, Theater aan de Parade: Bariton Michael Wilmering voert samen met danser Ahmad Joudeh en pianist Kanako Inoue zijn voorstelling Grenze(n)loos uit, in een regie van Monique Wagemakers en een choreografie van Peter Leung.
Donderdag 21 november
19.00 uur, Theater aan de Parade: Zeven liedduo’s presenteren zich tijdens de eerste halve finale aan de jury.
Vrijdag 22 november
19.00 uur, Theater aan de Parade: De tweede groep van zeven liedduo’s zingt voor de jury.
Zaterdag 23 november
14.00 uur, Theater aan de Parade: De zangeressen Felicity Lott en Jard van Nes geven met de pianisten Graham Johnson en David Selig masterclasses in de liedzang.
20.15 uur, Theater aan de Parade: Bariton Thomas Oliemans en pianist Graham Johnson geven een liedrecital. Op hun programma de bekende liederencyclus Die schöne Müllerin van Franz Schubert.
Zondag 24 november
11.30 uur, Theater aan de Parade: De Nederlandse schrijver Bas Heijne geeft een lezing over over ‘Literatuur en Lied’.
15.00 uur, Theater aan de Parade: De finalisten strijden om zeven prijzen: de Eugène Pannebakker LiedDuo Prijs (de hoofdprijs, 7.500 euro), de “Oh che tranquillo mar” Prijs (1.750 euro), de Rudolf Jansen Prijs (1.500 euro), de Edwin Rutten & Annett Andriesen Publieksprijs (1.500 euro), de Prijs van de Vrienden van het IVC (1.500 euro), de Persprijs (1.000 euro) en de Junior Jury Prijs (500 euro).
De duo’s
Fabian Langguth en Camille Lemonnier
Allebei geboren in München, de één bariton, de ander pianist. Langguth zong als kind al bij de Bayerische Staatsoper, de Staatsoper Berlin en de Salzburger Festspiele. Later ontwikkelde hij zich in Augsburg en Londen tot bariton. Vorig jaar was hij succesvol op verschillende liedconcoursen. Lemonnier studeerde in Nürnberg en Hamburg en is momenteel student aan de Guildhall School of Music & Drama, waar ze het masterprogramma liedbegeleiding volgt.
Vincent Kusters & Charlie Bo Meijering
Dit Nederlandse duo wordt gecoacht door Meinard Kraak en Roger Braun. Kusters is een in Maastricht opgeleide bariton, die tevens piano en orgel speelt en koren dirigeert. Pianist Meijering was betrokken bij het tv-programma Maestro, verricht regelmatig werk voor De Nationale Opera en het Concertgebouw en is daarnaast actief als kunstenaar/tekenaar.
Matthias Hoffmann en Lisa Ochsendorf
De Oostenrijkse bas-bariton Hoffmann studeerde in Wenen en was een lid van de studio van de opera in Keulen. Sinds 2017 maakt hij daar deel uit van het solistenensemble. Bij de Reisopera was hij te zien als Masetto in Don Giovanni. Ochsendorf komt uit Frankfurt, waar ze ook studeerde. Afgelopen zomer voltooide ze haar master in ‘Liedgestaltung’ in Keulen. Samen met Hoffmann gaat ze een vervolgopleiding voor liedduo’s in Salzburg volgen.
Ema Nikolovska en Michael Sikich
Mezzosopraan Nikolovska komt uit Macedonië, maar woonde vooral in Toronto, Canada, waar ze ook zang studeerde. Momenteel is ze een BBC New Generation Artist. Ze heeft de nodige liedprijzen op zak en maakte recent haar debuut in Wigmore Hall. Pianist, liedbegeleider en repetitor Sikich komt uit Californië. Vorig jaar maakte hij zijn debuut bij de BBC Proms met een recital. Hij is onder meer de winnaar van de Helmut Deutsch Lied Competition.
Maximilian Vogler en Sebastian Issler
De Duitse tenor Vogler leerde eerst hobo en piano te spelen voordat hij zich op een zangcarrière richtte. Hij studeerde in Detmold en volgt momenteel een masterprogramma in Zürich. Issler is een Zwitserse pianist die zich op het liedbegeleiden heeft toegelegd. Vogler en Issler waren recent te gast op het Internationaal Lied Festival Zeist.
Johanna Will en Nils Basters
Sopraan Will werd geboren in München, maar groeide op in Dresden. Ze studeerde daar en in Hamburg en volgt sinds 2018 een masterprogramma in New York. Pianist Basters studeerde in Hamburg, Wenen en Stuttgart. Zijn grootste passies zijn kamermuziek en liedbegeleiding. Sinds 2016 vormen hij en Johanna Will een duo.
Iida Antola en Anni Laukkanen
Dit Finse duo werd (deels) opgeleid aan de Sibelius Academy in Helsinki en is nu gevestigd in Berlijn. Sopraan Antola studeerde eerst koordirectie voordat ze zich aan zang wijdde. Ze maakte in 2017 haar debuut bij de Finse Nationale Opera als Pamina en heeft daar sindsdien veel rollen gezongen. Ze componeert ook. Laukkanen specialiseerde zich onder Wolfram Rieger in Berlijn in liedbegeleiding. Ze werkte met masters als Rudolf Jansen en Graham Johnson.
Sarah Kollé en Alexander Boeschoten
De Nederlands-Zwitserse sopraan Kollé werkte al als lid van het jeugdkoor van het Opernhaus Zürich mee aan diverse operaproducties. Ze studeerde in dezelfde stad, waarna ze lid werd van de studio van het Theater Biel/Solothürn. In 2018 behaalde ze haar master in Leipzig. Boeschoten is een Zwitserse pianist, geboren in Bern. Hij studeerde in Zürich en Basel en is actief als zowel solopianist als kamermusicus en liedbegeleider.
Harriet Burns en Ian Tindale
De Britse sopraan Burns heeft al een aardige staat van dienst. Ze maakte onlangs haar debuut in Wigmore Hall (met Graham Johnson, lid van de IVC-jury) en gaf al meerdere recitals op het Oxford Lieder Festival. Ze was ook te gast op het Internationaal Lied Festival Zeist. Burns studeert nog aan de Guildhall School of Music. De Britse pianist Tindale is een bekend gezicht op diverse liedfestivals. Met Burns was hij te gast in Zeist en met Josep-Ramon Olivé stond hij al eens in het Concertgebouw.
Erika Baikoff en Gary Beecher
De Russisch-Amerikaanse sopraan Baikoff is momenteel lid van de operastudio in Lyon. Ze studeerde aan Princeton University en de Guildhall School of Music en won de afgelopen jaren een flink aantal beurzen en prijzen. Beecher is een Ierse pianist, tevens opgeleid aan Guildhall. Hij soleert, begeleidt zangers en speelt in kamermuziekensembles.
Feride Buyukdenktas en Gisela Jöbstl
De Turkse mezzo Buyukdenktas studeerde in Istanbul en Graz en volgde het Britten-Pears Young Artist Programme. Afgelopen seizoen zong ze meerdere operarollen in Klagenfurt en Graz. Dit seizoen zal ze onder meer haar opwachting maken in het Concertgebouw tijdens het Mahler Festival 2020. Jöbstl is een Oostenrijkse pianist, opgeleid in Wenen en Graz. Ze heeft zich toegelegd op kamermuziek en lied.
Raoul Steffani en Daan Boertien
Dit Nederlandse duo behoeft waarschijnlijk weinig introductie. Bariton Steffani heeft zijn naam de afgelopen jaren stevig gevestigd met operarollen, concerten en een debuut-cd, gewijd aan het lied. Boertien werd als pianist opgeleid in Tilburg en Amsterdam. Hij studeerde momenteel ‘Liedgestaltung’ in Hamburg. Als duo wonnen Steffani en Boertien in 2018 de publieksprijs van de Dutch Classical Talent Award.
Teaa An en Eunshil Oh
Mezzosopraan An komt uit Zuid-Korea. Ze studeerde zang in Seoul, waarna ze naar Dresden verhuisde om zich verder in de operazang te bekwamen. Ze won onder meer de derde prijs tijdens de Mirjam Helin Singing Competition 2019 in Helsinki. Pianist Oh komt eveneens uit Zuid-Korea. Ook zij deed haar vervolgstudie in Dresden, waar ze zich momenteel in liedbegeleiding specialiseert.
Esther Valentin en Anastasia Grishutina
Valentin is een Duitse mezzosopraan, opgeleid in Keulen. Grishutina is een Russische pianist, opgeleid in Moskou en München. Momenteel studeert ze liedinterpretatie in Keulen. Als duo hebben Valentin en Grishutina al de nodige successen geboekt. Ze wonnen de eerste prijs en de publieksprijs op de International Schubert Competition in Dortmund in 2018 en namen dit jaar hun debuut-cd op, getiteld Cupido’s Games.
De jury
De jury van het 53ste IVC telt zes leden, een mix van zangers, pianisten en één programmeur. Dame Felicity Lott, Jard van Nes en Thomas Oliemans zijn de zingende juryleden, David Selig en Graham Johnson zijn de experts op het gebied van liedbegeleiding en Mirjam Wijzenbeek brengt als klassiekemuziekprogrammeur van het Concertgebouw een ander perspectief in.
Bezoeken en volgen
Voor 100 euro is een passe-partout voor het hele IVC te verkrijgen, waarmee je toegang hebt tot alle activiteiten. Losse kaarten kosten 6 tot 28 euro.
Veel programmaonderdelen, waaronder de halve finales en de finale, worden als livestream aangeboden op Parmando24culture.nl, ivctv.com en de socialemediakanalen van het IVC en Parmando.
Zie voor meer informatie de website van het IVC.