Binnenkort

Zeldzame tweeluik in première bij DNO

De Nederlandse Opera presenteert op vrijdag 5 maart een zeldzame tweeluik: Il prigioniero van Luigi Dallapiccola en Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók. De productie ging in 2008 succesvol in première in Milaan en komt nu voor het eerst naar Nederland.

Il prigioniero en Hertog Blauwbaards burcht worden afzonderlijk al niet vaak uitgevoerd, laat staan dat ze als double bill bij een operahuis op de kalender verschijnen. De Nederlandse Opera (DNO) en het Teatro alla Scala uit Milaan sloegen de handen echter ineen om de unieke tweeluik te realiseren.

Il prigioniero ging in 1950 in wereldpremière in Florence en gaat over een gevangene in de tijd van de inquisitie onder Filips II. De cipier houdt de moed bij de gevangene levend door hem vriendelijk te behandelen en zelfs de kans te geven te ontsnappen. Eenmaal buiten wordt hij echter gegrepen door de Grootinquisiteur. De hoop bleek valse hoop en daarmee de ergste marteling die de gevangene heeft moeten doorstaan.

Hertog Blauwbaards burcht ging in 1918 in wereldpremière in Boedapest en gaat over de nieuwe bruid van Blauwbaard, Judith. In de burcht van Blauwbaard zijn zeven deuren, die, telkens op aandringen van Judith, door Blauwbaard geopend worden. Achter de laatste deur blijken zijn drie eerste vrouwen te zitten, Judith verdwijnt met hen achter de deur, waarna Blauwbaard alleen achterblijft.

DNO bespeurt vele overeenkomsten tussen deze twee twintigste-eeuwse eenakters. Zo zijn de orkestraties van beide componisten ‘buitengewoon verfijnd en zinnenprikkelend’. En in beide opera’s ‘strijden individuen tegen krachten die groter zijn dan zijzelf.

,,IJdele hoop, de vergeefse zoektocht naar het licht en het openen van deuren naar schijnbare vrijheid en geluk worden in beide opera’s op tragische wijze gepresenteerd’, aldus Kasper van Kooten in een toelichting in Odeon.

De productie (regie: Peter Stein) ging in mei 2008 in première in Milaan. Daar was het een groot succes. Er werd gesproken van een ‘memorabel tweeluik’. Na de laatste noot van Il prigioniero bleef het publiek roerloos zitten, zo meldde één van de Italiaanse media. Het snakte naar adem, zei een ander.

Scène uit Hertog Blauwbaards burcht tijdens de première in Milaan (foto: Marco Brescia).

In Amsterdam wordt de productie geleid door de gerennomeerde dirigent Adam Fischer, die aan het hoofd zal staan van het Residentie Orkest. De Hongaar is zeer vertrouwd met de muziek van Béla Bartók. Hij nam diens hele symfonische oeuvre op en won met een opname van Blauwbaard ooit de ‘Grand prix du disque’.

Zijn verdict voor de productie: ,,Het zal niet het meest lichtvoetige avondje opera worden, maar beide werken zijn ontzettend indrukwekkend en aangrijpend.”

De cast van Il prigioniero bestaat uit Paoletta Marrocu, Lauri Vasar, Donald Kaasch, Marcel Beekman en Nanco de Vries. De Estse bariton Vasar zingt de hoofdrol van de gevangene. Hij maakt zijn debuut bij DNO.

De cast van Blauwbaard bestaat uit Gábor Bretz in de titelrol en Elena Zhidkova in de rol van Judith. De proloog wordt verzorgd door Eörs Kisfaludy. Bretz debuteert bij DNO, Zhidkova was al eerder te gast (voor het laatste in Der Ring des Nibelungen in 2005). Zhidkova zong de rol van Judith ook bij de premiere van de productie in Milaan.

Na de premiere op vrijdag 5 maart zijn er tot en met 14 maart nog vier voorstellingen in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Delfzijl houdt Internationaal Korenfestival

Volgend artikel

Een vredige nacht met Brueggergosman

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.