De operahuizen gaan weer open: Antwerpen en Gent
Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: Opera Vlaanderen.
Geen grote producties, wel concerten en alternatieve programma’s. Zo ziet het najaar van Opera Ballet Vlaanderen er in het kort uit, liet het gezelschap vorige week weten. Het Vlaamse huis opent op 24 september weer haar deuren. Hopelijk voor meer toeschouwers dan de officiële regels toestaan, want het huis is een procedure gestart om meer publiek in zijn theaters in Antwerpen en Gent te mogen toelaten.
Opera Vlaanderen maakt van de nood een deugd en lanceert in het grote-producties-loze najaar het platform Vonk. Vonk is bedoeld voor experimenten van ‘nieuw, (jong) talent met een open blik naar de superdiverse samenleving in onze steden’. Vonk wil nieuwe presentatievormen en beginnende makers een kans geven en zoekt bewust plekken buiten het theater op.
‘Binnen Vonk creëren we tijd en ruimte voor alternatieve processen’, zegt Lise Thomas, die Vonk gaat leiden. ‘Makers met uiteenlopende achtergronden zijn welkom om het universum van Opera Ballet Vlaanderen te verkennen en binnen het huis hun parcours uit te stippelen. Niet onbelangrijk is dat hun werk zuurstof geeft en zo ook inspirerend is voor ons.’ Vonk verzorgt in het najaar een paar voorstellingen.
Vooralsnog gaat Opera Vlaanderen ervan uit dat het in 2021 weer gewone operaproducties kan aanbieden. De plannen daarvoor maakt het later bekend.
Het programma
Het seizoen opent met een concert van sopraan Chia-Fen Wu (24 september in Antwerpen en 25 oktober in Gent). Op het programma lied- en operarepertoire van Mozart. Violist Kristie Su en pianist Pedro Beriso voegen zich bij de sopraan.
In het kader van het platform Vonk brengt Opera Vlaanderen een paar concerten en producties. Koorleden en vaste solisten ontwikkelen bijvoorbeeld speciale concerten en programma’s voor Psychiatrisch Centrum Multiversum in Mortsel, de penitentiaire instelling Begijnenstraat in Antwerpen en het AZ Sint-Nicolaas.
Ook de voorstelling A Revue van Benjamin Abel Meirhaeghe is onderdeel van Vonk. De productie, omschreven als ‘een retro-futuristisch cabaret’, zou in april al in première gaan en wordt nu alsnog uitgevoerd (14 en 15 oktober in Gent).
Eyecatcher in het najaarsprogramma is Troostparade, een openluchtvoorstelling in een regie van Dounia Mahammed en Lukas Dhont, met een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui en onder leiding van Alejo Pérez. De voorstelling is ‘geen opera, geen ballet, geen film en geen toneelstuk’. Op een praalwagen zorgen koorleden, muzikanten en dansers voor ‘een betoverende ontmoeting’ met de inwoners van Antwerpen en Gent. Het precieze waar en wanneer is nog geheim.
In samenwerking met Antwerp LiedFest organiseert Opera Vlaanderen drie recitals. Liesbeth Devos en Denzil Delaere zingen muziek van Robert en Clara Schumann (23 oktober), Tineke Van Ingelgem zingt Britten en Weill (13 november) en Lore Binon vertolkt liederen van Poulenc, Taillefer en anderen (11 december).
Zangers van de International Opera Academy in Gent brengen een semiscenische voorstelling over de hoofdfiguren uit Goethes Faust. De regie is van de jonge theatermaker Fanny Collet. Er zijn uitvoeringen in 12 november (Antwerpen) en 20 november (Gent).
Zie voor meer informatie over het nieuwe seizoen de website van Opera Vlaanderen.