Binnenkort

Opera Luik zendt live Rigoletto uit

De Opéra Royal de Wallonie zendt op dinsdag 23 maart live een voorstelling van Rigoletto uit via internet. De online uitzending blijft tot een maand na de voorstelling beschikbaar. In de cast onder andere Cinzia Forte en Marc Rucker.

De Opéra Royal de Wallonie uit Luik begon in februari met het live uitzenden van voorstellingen via internet. De aftrap werd verricht met een productie van I Capuleti e i Montecchi van Bellini.

Rigoletto is de tweede voorstelling van het nieuwe project. Op dinsdagavond 23 maart kan iedereen voor 4-6 euro live meegenieten van Verdi’s klassieker, uitgevoerd door een cast met onder andere Marc Rucker (Rigoletto), Cinzia Forte (Gilda) en Arturo Chacón-Cruz (de hertog van Mantua).

De muzikale leiding is in handen van Paolo Arrivabeni, de regie komt van Philippe Sireuil.

Na de live-uitzending op dinsdag is de opera nog een maand lang te zien via de speciale website die het operahuis uit Luik voor dit project opgezet heeft.

Zie voor meer informatie de website www.operalive.org. Daar is ook een bijzondere trailer van de productie te vinden.

Vorig artikel

Youtube-portret: Rolando Villazón

Volgend artikel

De Munt speelt elf opera’s in 2010/2011

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

  1. koen
    19 maart 2010 at 00:57

    Ik heb even moeten zoeken om die “bijzondere trailer”… hier staat hij http://www.operalive.org/rigoletto/

  2. Steven SURDÈL
    23 april 2010 at 10:01

    Voor diegenen die ik hopelijk enthousiast heb gemaakt om eens (bv. op een zondagmiddag vanuit Maastricht) een bezoek te brengen aan het ouderwets-sfeervolle theater van Opéra Royal de Wallonie: U moet weten dat het theater momenteel wordt opgeknapt, zodat U nog een seizoen (of misschien iets langer) geduld moet hebben om van het stijlvolle gebouw met zijn loges en zijn vorstelijke foyer te kunnen genieten. Aan de telefoon en aan de balie spreekt men overigens keurig Nederlands.

    Maar ondertussen worden er door maestro Arrivabeni en zijn medewerkers nog wel degelijk mooie voorstellingen op touw gezet. Voor degenen die per auto vanuit Maastricht arriveren is dat een uitkomst, omdat zij meteen kunnen parkeren op de Boulevard de la Constitution in het stadsdeel dat Outre-Meuse (Ned. Overmaas) heet. Vlak daarbij, zo heb ik mij laten vertellen, staat ook de vervangende ruimte voor de voorstellingen.

  3. Steven SURDÈL
    23 april 2010 at 16:39

    En als de operaliefhebbers mij dit héél kleine uitstapje willen vergeven: Luik is niet alleen interessant vanwege het prachtige operagebouw (met daarvoor een standbeeld van plaatselijk (opera-)componist André Grétry, vóór de Franse Revolutie zeer geliefd aan het Franse hof, zijn geboortehuis – het Maison Grétry – kan nog worden bezocht), maar ook vanwege haar belang voor de intellectuele geschiedenis in de toenmalige, nog verenigde Nederlanden – de huidige Benelux dus, samen met Frans-Vlaanderen.
    Als kunsthistoricus kan ik dit het beste verduidelijken door U op Google + afbeeldingen eens « bisdom Luik » in te laten toetsen, dan ziet U kaarten van de situatie vóór 1559, toen Luik samen met die andere belangrijke bisschopsstad Utrecht een van de toonaangevende steden was, waar in de 11e en 12e eeuw aan de kathedraalschool de knapste wiskundigen en letterkundigen van Europa rondliepen; ook Utrecht en Keulen profiteerden daarvan. Maar liefst vijf (deels-Romaanse) kerken (o.a. St.Barthelémy) getuigen nog van die grootheid, al is de kathedraal op het St. Lambertusplein in opdracht van Napoleon gesloopt. En och, wat ligt het toch allemaal dicht bij Mestreech…

  4. Steven Surdèl
    25 april 2010 at 13:57

    Nog een practische tip voor Luikse operabezoekers die wat ouder (en mogelijk slecht ter been) zijn, of voor mensen die rond een avondvoorstelling doorgaans haast moeten maken.
    De trein vanuit Maastricht rijdt in Luik niet verder dan het hoofdstation, Guillemins. Dit station ligt in het zuidwesten van de stad en ver van het operatheater, nog aanmerkelijk verder zelfs dan het stadsdeel Outre-Meuse waar momenteel de voorstellingen plaats vinden.
    Maar weest U niet bezorgd, als U als geen Frans spreekt en daarom geen bus- of taxichauffeur iets kunt vragen. Want op de perrons kunt U op diverse beeldschermen onder ‘voie’ zoeken naar het ‘spoor’ dat leidt naar het kleine, nogal morsige station ‘Liège Palais’, dat twee haltes verderop ligt (goed opletten dus en in het donker niet uitstappen in Jonfosse). Als U daar vanuit de hal linksachter de trap op loopt, kijkt U uit op een groot leeg plein waar ooit de kathedraal heeft gestaan, en nu alleen nog het voormalige paleis van de prins-bisschoppen.
    Dit plein laat U links liggen. U loopt langs de gebouwen rechts helemaal naar beneden, waarna U op de hoek naar rechts kijkt. En voilà, het theater van de Koninklijke Opera van Wallonië.
    En mocht het al te laat worden: er zijn mogelijkheden om tegen een gereduceerde kamerprijs een gecombineerd toegangsbiljet plus hotelkamer te reserveren. Aan de telefoon en aan de balie zal men U dat (in het Nederlands!)graag uitleggen.

    Nogmaals: veel plezier!