AchtergrondBinnenkortFeaturedRedactioneel

Veel opera in de bioscopen

Behalve de inmiddels bekende live opera’s uit de Metropolitan Opera en uit het Royal Opera House Covent Garden, zijn er de komende weken meer opera films te zien in de Nederlandse bioscopen en filmhuizen.

Callas

Groots aangepakt qua publiciteit is de ingekleurde en van super dolby voorziene filmversie van het befaamde concert dat Maria Callas op 19 december 1958 gaf in de opera Garnier in Parijs. De registratie van dat concert, dat bij elke operaliefhebber in zwart wit in het geheugen gegrift staat, is nu dus volledig in kleur, in 4K Ultra HD en met Dolby Atmos geluid in een aantal bioscopen te zien.

Maria Callas Parijs 1958

In de eerste helft zingt La divina het recitiatief Sediziose voci en de aria Casta Diva uit Norma, D’amor sull’ali rosee en het Miserere uit Verdi’s Il Trovatore, en Una voce poco fa uit Il Barbiere di Siviglia. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde tweede akte van Tosca, met Tito Gobbi als Scarpia.  Hier de trailer van de film .

In sommige bioscopen werd de film al op 25 november vertoond, maar gelukkig zijn er nog een paar kansen om dit historische operadocument te zien in een aantal bioscopen. Voer ‘Nederland’ in en u krijgt een overzicht van de data en de locaties in Nederland waar de film te zien is.

Josef Mysliveček.

Minder aandacht in de pers, maar daarom niet minder interessant, kreeg de film over componist Josef Mysliveček. De film Il Boemo van Petr Vaclav gaat op 14 december in première in Nederlandse bioscopen.

Het is een gedramatiseerde bio-pic over de illustere tijdgenoot van Mozart, die grote bewondering voor de Boheemse componist had.Het historisch drama is vanaf 14 december in de bioscopen te zien.

In het kort de inhoud van de film.

Venetië, 1764. De Tsjech Josef Mysliveček droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Op zoek naar werk als violist komt hij in contact met een rijke jonge vrouw, die zorgt dat hij in salons kan spelen. Zijn echte kans doet zich voor wanneer hij de minnaar wordt van een markiezin. Zij leert hem zijn provinciaalse manieren af en introduceert hem in haar hedonistische kennissenkring. Getransformeerd krijgt hij een unieke opdracht: een opera componeren voor San Carlo, destijds het grootste theater van Europa. In een paar jaar tijd groeit Il Boemo (de Bohemer, de Italianen konden zijn naam niet uitspreken) vervolgens uit tot de productiefste en beroemdste componist van zijn tijd. De relatie met een getrouwde gravin betekent echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang.

Vojtěch Dyk speelt de hoofdrol in Il Boemo een rijk aangekleed, historisch drama met prachtige muziek over het tragische leven van de achttiende-eeuwse componist Josef Mysliveček. Nu is hij vrijwel vergeten, maar destijds was hij de populairste operacomponist van zijn tijd en een grote inspiratie voor en vriend van de jonge Mozart. De film ging succesvol in première op het San Sebastian Film Festival, was de Tsjechische Oscarkandidaat en een Franse arthouse-hit.

Hier de trailer van de film.

In de film zingen en acteren countertenor Philippe Jaroussky en sopraan Emőke Baráth . Er zijn gezongen fragmenten te horen uit onder meer Demetrio, L’Olympiade, Adamo ed Eva,
Il Bellerofonte, Il Demofoonte
en Armida. Warner Music heeft de bij de film behorende CD uitgebracht.

Live in HD

In Pathé filmzalen is op 9 december de opera Florencia en el Amazonas live vanuit de Metropolitan Opera in New York te zien. In het Spaans gezongen en geïnspireerd door het magisch realisme van Gabriel García Márquez, concentreert de opera uit 1996 van de Mexicaanse componist Daniel Catán zich op een operadiva, Florencia Grimaldi. De opera vertelt ogenschijnlijk het verhaal van de passagiers aan boord van de El Dorado, maar onder de eerste anekdotische laag schuilt een dieper psychologisch drama.

Ailyn Pérez in de titel rol van Catán’s Florencia en el Amazonas. Foto: ©Ken Howard / Met Opera

Een rijke productie, met muziek die bijna negentiende eeuws aandoet. Ailyn Pérez zingt de titelrol.

Yannick Nézet-Séguin dirigeert deze nieuwe productie van Mary Zimmerman, met verder onder meer sopraan Gabriella Reyes als journalist Rosalba, bas-bariton Greer Grimsley als de kapitein van het schip. Te zien in deze bioscopen. Aanvang 19.00 uur. Peter Franken zal voor Place de l’Opera verslag doen.

Magic flute

Bij de Nationale Opera gaat Die Zauberflöte vanaf 1 december, maar ook in Pathé bioscopen is deze opera te zien. Het betreft de productie van de Magic Flute uit de Metropolitan Opera uit 2006 in een Engelstalige en zeer fantasierijke versie. De productie van Julie Taymore, met prachtige poppen en allerlei sprookjesachtige figuren, is een feest voor het oog. Met een mooie cast met Matthew Polenzani als Tamino, Ying Huang als Pamina, Nathan Gunn als Papageno, René Pape als Sarastro en Erika Miklósa als The Queen of the Night. Deze voorstelling was in 2006 de eerste in de inmiddels legendarische Live in HD serie vanuit de Met. Het is een zogenaamde Encore-voorstelling die op 17 december om 11.00 uur te zien zal zijn in een beperkt aantal zalen bioscopen.

Matthew Polenzani als Tamino in Mozart’s The Magic Flute. Foto: © Ken Howard / Met Opera

BarokOpera Amsterdam in Napoleon.

En dan nog een leuk film bericht.

Napoleon, de groots opgezette speelfilm over het leven van de Frans Keizer van Ridley Scott, is wereldwijd te zien en ook in Nederland. Maar er zit een verrassend Nederlands tintje aan de film.

 

Bij de scene waarin Josephine (Vanessa Kirby) haar zorgen over de zieke Napoleon (Joaquin Phoenix) uitdrukt, klinkt anderhalve minuut lang BarokOpera Amsterdams opname van de Cold genius aria (What power art thou) uit Henry Purcells King Arthur.

De aria wordt gezongen door de Nederlandse bas-bariton Pieter Hendriks en het Nederlandse orkest wordt geleid door de Frans-Nederlandse vrouwelijke dirigent en fluitist Frédérique Chauvet.

De BBC riep de uitvoering door het Amsterdamse operagezelschap al eerder uit tot één van de allerbeste uitvoeringen van de beroemde aria. Nu klinkt de muziek wereldwijd voor een miljoenenpubliek.

Frédérique Chauvet: ‘We waren natuurlijk al heel trots dat de BBC onze opname zo waardeerde. Maar dat onze muziek in zo’n enorme filmproductie terecht is gekomen, is echt een droom. Hopelijk raken mensen nieuwsgierig naar de muziek van Purcell en naar onze opnames en voorstellingen in de theaters. Er is nog zoveel moois te ontdekken”.

De film Napoleon is in de bioscoop te zien in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Haarlem, Amersfoort, Zwolle, Nijmegen en 66 andere steden.

In februari start de nieuwe tournee van BarokOpera Amsterdam van The Fairy Queen, eveneens van Henry Purcell.

Vorig artikel

Canellakis' Siegfried strak aan de stok

Volgend artikel

Operatheek 'Les Pêcheurs de Perles’

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen