BinnenkortBuitenlands nieuws

Schwules Museum belicht leven Charell

Onder de titel ‘Homoseksualiteit en Operette’ presenteert het Schwules Museum in Berlijn voor het eerst in de geschiedenis een tentoonstelling over het leven en werk van de homoseksuele danser, choreograaf en theaterleider Erik Charell (1894–1974). De tentoonstelling is van 8 juli tot 27 september te zien.

Charell in Berlijn, 1930 (foto: Cinematheque Suisse).

In de jaren twintig van de vorige eeuw haalde Charell revues en revueoperettes van wereldformaat naar Berlijn. In succesvolle producties zoals Von Mund zu Mund (met Claire Wadoff en Marlene Dietrich), Casanova (met de Comedian Harmonists) en Im weissen Rössl (met onder andere Max Hansen en Otto Wallburg) verbond hij beweging, muziek, vormgeving, sterren en glamour met elkaar, waarmee hij een zelfs vandaag moeilijk te bereiken niveau haalde.

Charell was ook één van de eersten die homoseksuele thema’s in massa-amusement gebruikte: van een strip voor superstar Siegfried Arno in Drei Musketiere tot een nummer over orale seks in Im weißen Rössl (muziek van Ralph Benatzky).

In de jaren dertig ontdekte Charell het nieuwe medium: de geluidsfilm. Met Der Kongress tanzt (muziek van W.R. Heymann) maakte hij een wereldhit, nog steeds een klassieker in dit genre. In 1950 creëerde hij met Feurwerk (met de hit ‘O mein Papa!’ – muziek Paul Burkhard) de meest succesvolle operette van na de oorlog.

Gefrustreerd door de toenmalige ‘zoetsappige’ Duitse operettescène trok hij zich terug uit het openbare leven en produceerde alleen nog twee films: het Weiße Rössl met Johannes Heesters (1952) en Feuerwerk met Romy Schneider en Lilli Palmer (1954).

Er zijn veel objecten die verband houden met Charells leven en werken verzameld, inclusief een 3D-architectuurmodel van het Große Schauspielhaus, originele kostuum- en decorontwerpen van Ernst Stern, foto’s van Charell’s sterren en de legendarische toneel- en filmproducties uit Berlijn, München, Parijs, Londen, Broadway en Hollywood.

De tentoonstelling staat onder toezicht van dr. Kevin Clarke, oprichter en directeur van het Operetta Research Centrum Amsterdam en auteur van meerdere boeken over operette, Wolfgang Theis, bestuurder en curator van het Schwules Museum, en Anke Vetter.

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 7 juli 2010. Daarna is de tentoonstelling tot 27 september te zien, dagelijkst ussen 14.00 en 18.00 uur (met uitzondering van dinsdagen).

Zie voor meer informatie de website van het Schwules Museum.

Vorig artikel

Sabine Hogrefe: een ster in de dop

Volgend artikel

Frizza leidt tweede speelreeks DNO's Elisir

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

  1. Alessandro
    21 juni 2010 at 11:11

    Endlich eine Operausstellung, die sich nicht nur mit Kostümen und Requisiten beschäftigt!!! Es lebe die Aufklärung!
    Nicht verpassen!
    a.

  2. Kevin
    21 juni 2010 at 13:21

    There will be a lot of music too. Various historical recordings can be heard, rare things not issued on CD sofar. It’s quite exciting to hear ’the sound’ of these shows… so modern, so cheeky, so much fun.