BinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

Opera in de zomermaand augustus

Het mag dan volop zomervakantie zijn, er is opera gebied in augustus best het een en ander te beleven.

Zo geven studenten van de International Belcanto Academy een uitvoering van Don Giovanni. In Bilthoven, in theater het Lichtruim aan het Planetenplein voeren de young professionals van de International Belcanto Academy 23 augustus om 20:00 uur en op 24 augustus om 14.00 uur Mozarts opera op.

De International Belcanto Academy wordt geleid door de oprichter van de Academy, de Amerikaanse bas Raymond Modesti. De doelen van de Academy zijn onder meer jonge professionele operazangers de kans te geven hun kennis van het opera zingen te vergroten en het repertoire uit te breiden, nadat ze opleidingen aan conservatoria hebben afgerond. Ze krijgen privé zang- en interpretatieklassen, persoonlijke en technische feedback.

Een team van assistent-coaches werkt met de nieuwe generatie zangers ter ondersteuning van hun carrières. De Academy werkt elk jaar in een zomercursus aan een operaproductie waarbij experts op het gebied van audities, interpretatie van operarollen, toneeluitvoering en carrière coaching. Dit jaar is die productie dus Don Giovanni van Mozart.

Friesland

In de Friese weilanden wordt ook jaarlijks veel opera opgevoerd. Opera Spanga bracht dit  jaar de ‘all female’ Otello, waarvan de laatste voorstellingen op 1 en 3 augustus zijn. Daarna neemt Opera Nijetrijne bezit van een weiland om Haydn’s opera Le Pescatrici (De Vissersvrouwen) op te voeren. Van 13 tm 25 augustus wordt die opera gespeeld in de openlucht, aan het riviertje de Scheene.

Le Peacatrici is een opera (dramma giocoso) in drie bedrijven van Joseph Haydn, op een libretto van Carlo Goldoni. Oorspronkelijk gecomponeerd als onderdeel van de huwelijksvieringen van Maria Theresa, gravin Lamberg, werd de opera voor het eerst opgevoerd op 16 september 1770 in het hof theater van Eszterháza.

Joseph Haydn, geportretteerd door Thomas Hardy

De voorstellingen vinden plaats in Nijetrijne, in het natuurgebied De Rottige Meente op de grens van Friesland en Overijssel. Het operaterrein is gelegen aan het riviertje de Scheene en is slechts bereikbaar langs een bijzonder wandelpad door het laagveengebied. De voorstellingen worden besloten met een heerlijke, ter plekke bereide zomerse maaltijd.

Eind van de maand

Eind august gaat het Festival Oude Muziek van start, waar Place de l’Opera uitgebreid verslag van zal doen en recensent Lennaert van Anken reist af naar Salzburg en zal daar in august een aantal opera’s en concerten bezoeken.

Een datum die u ook in uw agenda moet zetten is 31 augustus als De Nationale Opera haar deuren opengooit voor het publiek voor hun inmiddels traditionele open huis. Het Open Huis vindt plaats op zaterdag 31 augustus 2024. Toegang is gratis, maar reserveren is wel noodzakelijk.

Verder lezen

Een interview met de hoofdrol zangeres in Oello bij Opera Spanga

 

Vorig artikel

Componist Wolfgang Rihm overleden

Volgend artikel

Ton Koopman viert Bach bij 30 graden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen