Enschede herdenkt ramp met stadsopera
Met de Stadsopera Maak herdenkt Enschede op 13 en 14 november de vuurwerkramp die de stad tien jaar geleden trof. De opera is een ‘communityproject’, waarin verhalen over en herinneringen aan de ramp door theatermaker Ellen den Hollander en componist Frank Deiman aaneengeweven zijn tot één geheel.
Eerder dit jaar herdacht de Nationale Reisopera de vuurwerkramp met de nieuwe opera Wake van Klaas de Vries. Ook bij het project rond de Stadsopera Maak, een samenwerking tussen het Nationaal Muziekkwartier en Twentsche Courant Tubantia, is het operagezelschap betrokken.
Er doen ruim 200 mensen mee aan de Stadsopera Maak: zangers, acteurs, figuranten, vertellers, singer-songwriters, jazzmusici, popbandjes, een strijkorkest. Allen vertellen zij een eigen herinnering aan de ramp.
De herinneringen worden aaneengeweven door theatermaker Ellen den Hollander en componist Frank Deiman. Zij laten de Moira, drie noodlot-godinnen uit de Griekse mythologie, een rode draad door het verhaal weven.
De productie wordt opgevoerd in ‘weefhal 108’ in de Gherzi-weverij, ooit onderdeel van een groot textielcomplex. De Moira hingen daar ooit als beelden van de hand van kunstenaar Paul Gregoire boven de ingang.
De Enschedes instanties willen met het project ‘een collectieve herinnering in kaart brengen, zodat er een antwoord gegeven kan worden op de ene vraag: hoe bewaar je een ramp?’
Maak wordt vier keer opgevoerd in de Gherzi-weverij aan de Lage Bothofstraat in Enschede. Tweemaal op zaterdag 13 november, tweemaal op zondag 14 november.
Zie voor meer informatie de website van Stadsopera Maak.