AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Edwin, Kurt en Santa

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 16.

May the voice be with you
De première van een nieuw deel in de serie Star Wars is ook in de operawereld niet onopgemerkt gebleven. In de films vechten de Jedi en de Sith met ‘lightsabers’ die door alle materialen heen kunnen snijden. De New Yorkse Metropolitan Opera ziet mogelijkheden voor gebruik ervan op het grote operapodium.

Leuk gevonden, maar mezzosopraan Joyce DiDonato bevestigde in een snelle reactie nog maar weer eens dat ze heel alert en scherp is:

Untill the fat dog barks
Het Merola Opera Program is de in San Francisco gevestigde studio voor jong operatalent, genoemd naar de eerste directeur van de San Francisco Opera, Gaetano Merola. Het instituut bestaat al sinds 1957 en leverde operasterren als Deborah Voigt, Carol Vaness en Thomas Hampson. Merola zit ook op Facebook en om lezers daarheen te lokken liet men twee markante Walküren opdraven.

Top tien in Frisco
Het is de tijd van de jaarlijstjes. Ook op de redactie van Place de l’Opera ratelen de telexen en zoemen de mailservers om de gegevens te verzamelen die moeten leiden tot de Opera van het Jaar 2015 en de winnaar van de Schaunard Award. Aan de andere kant van de wereld maken ze hun eigen lijstjes, zoals dat van de San Francisco Chronicle, met de tien operaevenementen van het jaar. Bij nummer tien wordt Sir Mark Elder genoemd. Hij dirigeerde in november in de ‘City by the bay’ Die Meistersinger von Nürnberg. Met die Wagner-opera nog in de vingers kwam de dirigent naar Amsterdam voor een veelgeprezen Lohengrin.

Lust jij ook een broodje Matthäus?
Muziekman en radiopresentator Edwin Rutten heeft een nieuwe website met daarop voor 2016 allerlei plannen. Hij gaat met zijn kinderversie van de Matthäus-Passion op tournee door het land, samen met Camerata Amsterdam en onder anderen bariton Marc Pantus. De voorstelling, in een handzaam formaat van vijf kwartier, toert vanaf 5 maart door Nederland.

Rood(uit)stapje
Wie rond de kerstdagen naar het theater wil en daarbij niet meteen aan het Carré Kerstcircus denkt, kan terecht in Amersfoort. Daar brengt Holland Opera een bewerking van het verhaal van Roodkapje. De wolf in het verhaal verhaspelt de naam van het dappere meisje dat in het bos gaat wandelen, en daarom heet de voorstelling Roodhapje. De try-outs zijn afgelopen weekend gehouden, met op zondag een goed ontvangen première.

Adieu Kurt, hello euro’s
Net voor kerst had de wereld van de klassieke muziek enkele grote verliezen te betreuren. Aafje Heynis overleed en kort daarna kwam het bericht van het heengaan van dirigent Kurt Masur. Zijn persoonlijke website werd snel aangepast en dient nu als condoleanceregister.

Hoewel Masur niet een operadirigent bij uitstek was, zal in de cd-kasten van veel zangliefhebbers minstens één Masur-cd te vinden zijn: zijn opname van de Vier letzte Lieder van Richard Strauss door Jessye Norman en het Gewandhausorchester. Zijn Beethoven 9, met onder anderen Peter Schreier en Edda Moser, was befaamd, maar wellicht had Brilliant Classics niet meteen op dezelfde dag deze advertentietweet moeten plaatsen:

Der Meisterdirigent von Nürnberg
Dat de repetitie ‘relaxed’ en ‘fun’ was, willen we graag geloven. Hij was in elk geval ‘brief’. De Nederlandse dirigent Anthony Hermus viel afgelopen zondag op korte termijn in voor zijn zieke collega Guido Johannes Rumstadt. Voor bijna 4,5 uur Götterdämmerung met de Staatsphilharmonie Nürnberg was precies één uur repetitietijd beschikbaar. Met de zangers en het koor, welteverstaan. De musici van de Staatsphilharmonie ontmoette Hermus pas bij aanvang van de uitvoering.

Night visitors in galakostuum
De jonge zangers in het ensemble van Amahl and the Night Visitors van Gian Carlo Menotti zijn al in kerstoutfit. Met de kerst zijn ze hopelijk vrij, maar meteen na nieuwjaar spelen ze nog twee keer de productie van de Nederlandse Reisopera, op 2 en 3 januari in Den Bosch en Enschede.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan
Of u kerst viert, moet u zelf maar uitmaken. Maar voor wie nog in de stemming moet komen, leek ons dit een heel geschikt concert:

It’s a rich man’s world
Veel, ook bekende, operazangers zouden blij zijn als ze voor hun boekhouding een echte accountant nodig hadden. De Spaanse Monserrat Caballé had er wel één, maar hij of zij gaf onduidelijke adviezen en toen raakte de arme zangeres in de war. Die verwarring kost haar nu 326.000 euro boete en een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Britse bas-bariton Iain Paterson mag wel uitkijken:

https://twitter.com/AyePatz/status/677532587334610944

Vorig artikel

Stem nu: Schaunard Award 2015

Volgend artikel

Van Zweden legt Rheingold vast op cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.