LA Opera krijgt miljoenenlening
De Los Angeles Opera zit in de financiële penarie. Een peperdure Ring-productie is daar deels de oorzaak van. Om het in elk geval nog een half jaar uit te houden, heeft het operahuis een lening van 14 miljoen dollar gekregen van de regionale overheid.
De Los Angeles Opera heeft een flinke schuld. Volgens Stephen Roundtree gaat het om 20 miljoen dollar. Roundtree is de directeur van het LA Music Centre, waar ook het operahuis gevestigd is.
De regionale overheid besloot met vier tegen één stemmen om het operahuis 14 miljoen dollar te lenen. Daarmee kan het huis het in elk geval een maand of zes uithouden.
Volgens één van de bestuurders, Zev Yaroslavsky, is het operahuis te belangrijk om ten onder te laten gaan. Bovendien zou een faillissement van het operahuis het einde van heel het Music Centre kunnen betekenen, omdat opera daar een groot aandeel in heeft.
Andere bestuurders waren niet blij dat het operahuis hen niet eerder had ingelicht over de financiële moeilijkheden, maar steunden toch de lening.
Alleen bestuurder Mike Antonovich stemde tegen. Dat vooral omdat hij tegen het Ring Festival van het operahuis is: hij vindt dat zo’n festival niet correct is vanwege het antisemitisme van Richard Wagner.
Het Ring Festival is één van de oorzaken van de moeilijkheden van de LA Opera. Het operahuis tuigde voor 32 miljoen dollar een grootse productie van de operacyclus van Wagner op, die in mei en juni 2010 in zijn geheel opgevoerd moet worden, nadat de vier delen al eens afzonderlijk waren te zien.
Roundtree denkt echter dat de problemen vooral komen door het slechte economische klimaat, waardoor donaties, steun van banken en kaartverkoop afnamen. De Ring ziet hij niet direct als een laakbaar project.
De Ring wordt opgevoerd als onderdeel van een regionaal kunstfestival, waar vele honderden instanties aan meedoen. Een derde van de kaarten voor de opera zijn inmiddels verkocht.
1 Reactie
Als ik het goed begrijp heeft men het geld al uitgegeven, terwijl het nog geïnd moet worden.
De vergelijking dringt zich op met de eerste de beste profvoetbalclub in Nederland. In deze sector heeft men er ook een handje van om het geld, zonder garanties, op voorhand uit te geven. Vervolgens klopt men bij de plaatselijke overheid aan voor geldelijke steun als het mis loopt.