Orkest aast ook op operasubsidie
Het Nederlands Symfonieorkest heeft samen met het Combattimento Consort Amsterdam een plan ingediend voor de subsidie van 3,5 miljoen euro waar ook de Nationale Reisopera aanspraak op maakt. De gemeente Enschede probeert een oplossing te vinden voor de dubbele aanvraag vanuit het oosten.
Onder de titel ‘Opera Aurora’ dienden het Nederlands Symfonieorkest en het Combattimento Consort op 31 januari een beleidsplan in voor de kunstenplanperiode 2013-2016. De orkesten willen de 3,5 miljoen euro subsidie binnenhalen die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gereserveerd voor een reizende operaproductiekern.
Het Nederlands Symfonieorkest en het Combattimento Consort staan beide onder chef-dirigentschap van Jan Willem de Vriend, die veel van de ideeën uit het beleidsplan aangedragen heeft en met zijn Combattimento Consort de afgelopen seizoenen al de nodige ervaring met het produceren van opera’s opdeed.
Het Nederlands Symfonieorkest zegt eerst contact te hebben gezocht met de Reisopera om samen een nieuwe reizende operavoorziening vanuit Enschede op te zetten. ,,De gesprekken werden echter afgehouden door de Reisopera”, zegt woordvoerder Menno van Duuren. ,,Daarom hebben wij zelf een plan gemaakt.”
De Nationale Reisopera vernam het nieuws met ‘stomme verbazing’, aldus intendant Guus Mostart. Volgens hem heeft het orkest helemaal geen contact met de Reisopera gezocht. ,,Wij hoorden steeds geruchten dat zij met plannen bezig waren, maar telkens wanneer ik ze daarmee confronteerde, werd het ontkend. Pas heel laat, eind december, werden we op de hoogte gebracht. We stonden als Reisopera zelfs al in het plan vermeld. Dat is een overvalstechniek en lijkt op een vijandige overname.”
Mostart zegt de flexibiliteit te willen houden om met verschillende orkesten samen te werken. Bovendien is het zijn gezelschap dat als kerntaak heeft opera’s te produceren, níet de twee orkesten. ,,Het orkest doet simpelweg een graai in de pot. Dat is helemaal niet chique.”
In zijn beleidsplan steekt de Reisopera sterk in op samenwerking op vele vlakken. Onderdeel van het plan is onder meer een grootse uitvoering van Aida in het stadion van FC Twente in 2014. Maar ook kleinere producties met jonge makers.
De twee orkesten hebben hun plan de ondertitel ‘Opera voor iedereen’ meegegeven. Zij willen zich van de Reisopera onderscheiden door meer producties per seizoen. Zeven in totaal, met drie grote, twee middelgrote en twee kleine producties.
De gemeente Enschede is niet blij met de dubbele aanvraag en hoopt de komende tijd de twee partijen om de tafel te krijgen. Het Nederlands Symfonieorkest ‘werkt graag mee’, zegt Van Buuren. De Reisopera wil best praten, maar ziet maar één oplossing en dat is dat het orkest zijn plan laat varen. ,,Wij hoeven helemaal niet met het orkest samen te werken”, zegt Mostart.
De intendant voegt toe dat als de regering het plan van het Nederlands Symfonieorkest en het Combattimento Consort honoreert, het einde van de Nationale Reisopera nabij is. ,,En dat is te krankjorum voor woorden.”
1 Reactie
Tja, orkesten en operagenootschappen hebben het beiden niet makkelijk, blijkt maar weer uit dit nieuwsbericht.
Hopelijk kunnen ze er op een redelijke manier uitkomen, zonder hier al te veel ruzies en onenigheden aan over te houden. Het zou toch jammer zijn als er in deze tijden van een tekort aan geld door concurrentie geweldige genootschappen zouden sneuvelen?