Poll: Smullen van opera op papier
Place de l’Opera is van zins eind 2012 een operamagazine in print uit te gaan geven. Een tweemaandelijks blad boordevol interviews, reportages, reisverhalen, voorbeschouwingen, nabeschouwingen, recensies, columns en achtergronden. Lees hier meer en vul de poll in!
Place de l’Opera heeft tot nog toe enkel online bestaan. Als hoofdredacteur hoop ik dat u hebt genoten van de vele artikelen die verschenen zijn (ruim 2800 inmiddels) en dat u zult genieten van alle tekst die nog volgen zal.
Ondertussen verkennen we als redactie ook de mogelijkheid om op papier een rol van betekenis te gaan spelen – u hebt er rond de eerste poll wellicht al iets over gehoord. Het lijkt wat ouderwets, papier, maar toch biedt het nog steeds mogelijkheden die internet niet of minder biedt. Uitgebreide interviews, verhalen die de diepte in gaan, reportages met veel beeldmateriaal, etc. Daarbij komt nog de nostalgie van ‘iets lekker vasthouden’ en het voordeel dat u mooie verhalen gemakkelijk kunt bewaren.
Ons operamagazine moet een bron van leesplezier worden voor iedereen met een bovengemiddelde interesse in opera. Een blad waar u de volle twee maanden tot het volgende nummer in kunt blijven lezen en neuzen. Geen product van haastige actualiteit, maar wel een medium óver de actualiteit. Een magazine om rustig te lezen, in uw tempo en op uw tijd.
De lancering van een printmagazine zal gevolgen hebben voor de website. Op www.operamagazine.nl zult u geen interviews, achtergronden en uitgebreide recensies meer kunnen lezen. De website wordt een plek voor korte berichten en vooral veel service. Denk aan binnen- en buitenlandse operakalenders, een webshop, tips voor operabezoek, aanbiedingen en acties, en verder ook meer en meer podcasts, de audiotak van Place de l’Opera.
Ik denk dat u met website en blad twee middelen in handen hebt om makkelijk uw weg door operaland te vinden én doorlopend te genieten van de veelheid aan verhalen die rondom de kunstvorm te vertellen zijn.
Wij horen graag uw mening via de poll op deze website!
15Reacties
Is de populariteit van de website juist niet te danken aan het laagdrempelige karakter, namelijk gratis en voor iedereen en alles toegankelijk? Er zijn namelijk wel meer websites over opera en over huidige producties genoeg recensies te vinden, allemaal gratis. Het forum en de reactiefunctie (zie mij nou hiero…) zijn daardoor een sterk punt, want centraal en volledig geïntegreerd. Ik verwacht dat dat met een papieren exemplaar sterk afgezwakt zal raken, omdat alleen die-hards ook nog eens de papieren versie erbij houden, daar heb ik geen tijd voor hoor.
Er bestaan al klassieke muziek en operamagazines op papier, die in dezelfde prijsklasse zitten als operamagazine zou willen. Daar zou ik dan echt de voorkeur aan geven, gezien deze site bijv. qua schrijfstijl en Nederlands taalgebruik (stijl- en spelfouten ai…) nog best even harder zijn best mag doen.
leuke ambitie dus, maar heroverweeg je oorspronkelijke doel, zodat je die niet voorbij schiet.
succes ermee!
oja, en papieren bewaren zorgt toch alleen maar voor zilvervisjes, daarom bewaar ik alles digitaal, scheelt een hoop ruimte/stof en andere viezigheid, en is makkelijker te verhuizen.
Ik ben het helemaal met de vorige reacties eens.
Ben al geabonneerd op “Luister” en “Opernwelt”.
Laat alstublieft de website in de huidige vorm bestaan.
Dan is er absoluut geen behoefte aan een papieren magazine.
In het verleden zijn operamagazines in Nederland al snel weer van het toneel verdwenen. Het lezersbestand is te klein in ons land.
Voor achtergronden en interviews krijgt menig DNO-bezoeker al gratis Odeon thuisgestuurd, en vrienden van DNO krijgen daarbij het vriendenbulletin (waar ook bijv. de discografieën van Basia Jaworski in verschijnen). Voor recensies bestaat ook nog steeds de krant. En voor het laatste nieuws in het internationale operalandschap bestaan blogs als Intermezzo, Parterre/La Cieca en Opera Chic. Het aardige hier is juist dat het Nederlandstalig is, dat uitgebreide recensies van voorstellingen hier het eerst verschijnen en dat er – last but not least – direct interactie is onder de lezers. Ik vraag me dus af of een papieren editie echt een zinvolle toevoeging is.
Daarnaast ben ik als bewoner van 22 vierkante meter in de hoofdstad net zoals lalala gestopt met het bewaren van papieren tijdschriften e.d.
Met de vorige schrijvers eens: niet doen!! Behalve het genoemde is er ook nog ‘Opera Informa’ van de (Vrienden van) de Nationale Reisopera. Juist de site zoals deze nu is, heeft haar charme.
Het enige bestaansrecht voor een papieren versie zou een compleet nieuwe insteek zijn. Dus iets heel anders dan het dodelijk saaie Vriendenbulletin of die andere DNO-slaaf, Odeon. Wat we nodig hebben is een vette dot tegengas tegen alle modieuze onzinnigheid die ons vanaf de Amstel tegemoet walmt. Met andere woorden: polemiek! Ontmaskering! Ik denk eerlijk gezegd niet dat dat er met onze nogal zalvend ingestelde hoofdredacteur in zit. Dus ik sluit me bij de vorige sprekers aan: beter van niet…
In mijn lundiastellingen onder meer een dun stapeltje nederlandstalige operatijdschriftenpogingen als Opera, Opera Scala,
Bravissimo en meer dan een halve eeuw aan het engelse Opera en Luister. In mijn pre-internettijd (nog maar kort geleden) zou er
best een actueel nederlands operatijdschrift bij hebben gekund
maar sindsdien ben ik enkel nog op Klassieke Zaken geabonneerd.
Dit als toelichting op mijn stemgedrag. Niettemin: veel succes!
Olivier, heel verfrissend zoals u zich met speels gemak in een enkele bijdrage zo denigrerend weet uit te laten over zowel de Odeon als het Vriendenbulletin als Jordi Kooiman. Dat zijn zowaar drie vliegen in één klap. Ga zo door. Of schrijf voor deze website eens een lezersrecensie over de eerstvolgende DNO-productie, dat zou pas echt een waardevolle bijdrage aan de discussie over de door u genoemde modieuze onzinnigheid kunnen zijn.
Een nobel initiatief! Ik ga zeker een abonnement nemen. Ik vind het wel prettig een magazine in huis te hebben liggen en in mijn handen te kunnen houden.
Ik vraag me af of zo’n papieren versie echt levensvatbaar zal zijn. Je loopt per definitie altijd achter de feiten aan, internet kan per seconde worden ge-update en er zijn zoveel blogs met info dat het bijna overbodig wordt om ook nog iets op papier uit te brengen. Je bladert het meestal door, en verder kijk je er daarna waarschijnlijk nooit meer in. En het verdwijnt bij de stapel oud papier. Zonde, lijkt me. Mijn advies: investeer gewoon goed in dit digitale Operamagazine, breid het uit, maak het wat frisser qua lay out e.d.
@Olivier: jaaa! ontmaskering! dat klinkt goed…
@lalala: ontmasker uzelf! Wie bent u? Noem uw naam!
Voor mij persoonlijk hoeft het niet om redenen die anderen hierboven al goed hebben weergegeven, behoudens het negatieve -anonieme-commentaar jegens Jordi Kooiman. Ik ken echter mensen die niet- of nauwelijks van internet gebruik (kunnen) maken en voor hen zou het voorstel een uitkomst zijn. Als bovendien de internetsite kan worden bekostigd en onderhouden uit de opbrengsten van het blad dan kan bijna niemand tegen zijn. De economische haalbaarheid is een afweging van de hoofdredactie.
@leen: daar ben ik te laf voor, gelukkig jullie niet 😡
oeps verkeerde smiley, ik bedoelde die een kusje geeft…