BuitenlandFeaturedNieuws

Mahagonnny opent ’22-’23 Opera Vlaanderen

Opera Ballet Vlaanderen presenteert het nieuwe seizoen 2022-2023. Dat zal negen opera’s omvatten die voor het merendeel zowel in Antwerpen als in Gent te zien zullen zijn. Artistiek directeur Jan Vandenhouwe heeft het programma als motto ‘verlangen’ meegegeven.

Jan Vandenhouwe. (© Stephan Glagla)

Een nieuwe productie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonnny van Ivo van Hove bijt het spits af. Deze grimmig komische musical-opera van Kurt Weill gaat vooral over het verlangen naar geld, veel geld waarmee alles te koop is wat een mens zich kan wensen. Voor de mannen in Mahagonny is dat vooral eten, drank en vrouwen. Niet kunnen betalen is letterlijk een halsmisdaad; van Hove ziet in het verhaal een nieuwe klassenstrijd, gevolg van de toenemende kloof tussen arm en rijk. 

Alejo Pérez. Foto:© Karim Khawatmi

Chef dirigent van het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen Alejo Pérez heeft de muzikale leiding en in de belangrijkste rollen zien we Leonardo Capalbo als Jim Mahoney, Maria Riccarda Wesseling als Leokadja Begwick en Thomas Oliemans als Sparbüchsenbill. Tineke van Ingelgem en Katharina Persicke alterneren als Jenny, de feitelijke hoofdrol.

György Kurtágs Fin de Partie gaat tweemaal concertant in zaal De Singel te Antwerpen (19 en 20 november). Johannes Kalitzke heeft de muzikale leiding. Ook hier een verlangen: naar het einde ditmaal. 

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

De herneming van Schumanns Faust, in juni te zien in Antwerpen, zal komend najaar uitsluitend in Gent plaatsvinden. Philippe Herreweghe heeft de muzikale leiding, regie Julian Rosefeldt en choreografie Femke Gyselinck. Samen vatten zij de faustiaanse conditie in beeld en beweging. Onder een overweldigend videoscherm wordt het toneel bevolkt door een bijzondere gemeenschap van zangers: zowel solisten als Collegium Vocale Gent en het Koor en Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen.

Verdi komt aan bod met een van zijn vroege werken, een nieuwe productie van Ernani in een enscenering van Barbora Horáková Joly. Julia Jones en Alessandro Palumbo zijn verantwoordelijk voor de muzikale leiding. De rollen van Ernani en Elvira  zijn dubbel bezet. Vincenzo Costanzo en Irakli Kakhidze zingen de titelrol, Marta Torbidoni en Ania Jeruc wisselen elkaar af als Elvira. Deze publiekstrekker heeft zijn première op 16 december in Antwerpen en de reeks aldaar wordt afgesloten met de traditionele voorstelling op oudejaarsavond. In januari volgen nog voorstellingen in Gent.

 

Scène uit Satyagraha. (© Rahi Rezvani / Opera Vlaanderen)

Satyagraha van Philip Glass is komend seizoen alleen in Antwerpen te zien. De succesvolle productie uit 2018 van Sidi Larbi Cherkaoui die zowel de regie als de choreografie voor zijn rekening nam, krijgt 9 voorstellingen. De première is op 15 februari 2023.

The Indian queen staat als volgende theaterwerk op het programma in Antwerpen, door Opera Vlaanderen geïntroduceerd als ‘bloedstollende musical avant la lettre uit de 17e eeuw’. Het is een van de laatste, en onvoltooide composities van Henry Purcell. De regie is van Guy Cassiers en Emmanuelle Haïm dirigeert het barokensemble Le Concert d’Astrée. Er staan 6 voorstellingen gepland in maart 2023.

Met Tristan und Isolde komen we terug bij het wat bekendere repertoire. Philippe Grandrieux tekent voor de regie en choreografie van deze nieuwe productie. De hoofdrollen worden vertolkt door Roy Cornelius Smith (Tristan) en Carla Filipcic Holm (Isolde). Alejo Pérez dirigeert. De première is op 22 maart 2023 in Gent en daarna zal de opera nog in Antwerpen te zien zijn.

Richard Wagner (foto: Elliott en Fry).

The rape of Lucretia is een productie van regisseur Carlos Wagner voor studenten van de International Opera Academy. Er staan vier voorstellingen gepland in kleinere theaters, twee in Antwerpen (mei) en twee in Gent (juni). Aardig detail is dat de Dutch National Opera Academy vijf jaar eerder ook al eens zijn toevlucht nam tot dit belangrijke werk van Benjamin Britten. Het is een opera met veel kleinere rollen waardoor als vanzelf een groot aantal studenten aan bod kan komen. 

De laatste grote nieuwe productie uit het klassieke repertoire komt voor rekening van Mozarts Le nozze di Figaro. De première is op 30 mei in Gent en daarna verhuist men naar Antwerpen. Tom Goossens voert regie en Marie Jacquot dirigeert. In de hoofdrollen zien we Kartal Karagedik als Comte Almaviva, Eleanor Lyons als de Comtessa, Maeve Höglund als Susanna, Anna Pennisi als Cherubino en Božidar Smiljanić als Figaro.

Kartal Karagedik(als Rodrigo en Leonardo Capalbo asl Don Carlos in 2019 © Opera Ballet Vlaanderen / Annemie Augustijns)

Behalve deze operavoorstellingen laat het programma nog een reeks concerten zien waaronder Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Mahler 9 en het Laureatenconcert Koningin Elisabeth Concours 2023. Ook ‘familievoorstellingen’ ontbreken niet op het tableau. Verder een paar muziektheater voorstellingen waaronder Woman at point zero en de ‘afro opera ‘ The golden stool. Een drietal liedrecitals completeert het seizoen.

Meer informatie op de website van Opera Vlaanderen

Verder lezen

In 2019 was Fin de Partie bij DNO te zien in de regie van Pierre Audi. Franz Straatman besprak destijds de productie

Peter Franken besprak Faust in de opera

 Aan de hand van  de productie van Ernani uit Milaan ging Peter Franken in op de vroege opera van Verdi.

Franz Straatman besprak de productie van Satyagrahain 2018 en die maakte indruk als gedanste opera

Peter Franken besprak de legende van Tristan en Isolde en wat Wagner daarvan maakte.

Zoals Peter Franken al schreef, is Lucretia een goede opera voor opera studio’s. DNOA scoorde en een voltreffer mee in 2018

Bariton Kartal Karagedik gaf in 2019 een fraaie vertolking van Posa tegenover de Carlos van Leonardo Capalbo die zoals hierboven vermeld terugkeert als Jim Mahoney.

 

 

Vorig artikel

Oper Köln opent '22-'23 met Les Troyens

Volgend artikel

A Midsummer Night’s Dream is een feestje

De auteur

Peter Franken

Peter Franken