FeaturedNieuws

Kort operanieuws: IVC van start, Der Ring

Kort nieuws

IVC gaat van start.

De 55ste editie van het Internationaal Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch gaat het komend weekeinde van start. Internationale zangers maken kans diverse prijzen te winnen, waaronder de Grand Prix (dé hoofdprijs), de Staetshuysfonds prijs, de Opera Prijs, de Toonkunst Oratorium Prijs, de Wagner Prijs, de Edwin Rutten en Annett Andriesen Publieksprijs en de Marianne Blok Coloratuurprijs.

IVC 2022 Juryvoorzitter Linda Finnie

De jury dit jaar bestaat uit: Juryvoorzitter Linda Finnie (mezzo sopraan en voormalig winnaar van het IVC in 1977), Vesselina Kasarova(mezzo sopraan), Charlotte Margiono (sopraan), Leonardo Capalbo (tenor), John Fulljames( operaregisseur en directeur van de Koninklijke Opera Kopenhagen), Damià Carbonell Nicolau (directeur artistieke zaken De Nationale Opera) en Javier Menédez (directeur van de Opera Sevillia).

Het befaamde concours, waar zangers dus niet alleen opera, maar ook oratorium zingen, vindt dit jaar plaats in De Verkade Fabriek in Den Bosch met uitzondering van de grote finale met orkest op 2 juli. Die vindt plaats in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De finalisten worden begeleid door philharmonie zuidnederland o.l.v dirigent Hartmut Haenchen.

Naast de competitie, biedt het IVC ook talrijke concerten en masterclasses. Juryleden Vessalina Kasarova, Charlotte Margiono en John Fulljames geven masterclasses in de Verkade Fabriek.

Charlotte Margiono©Sannah de Zwart

Er is een special concert met Eva Maria Westbroek die samen met jurylid Leonardo Capalbo en de winnares van de Publieksprijs in 2018, Nina van Essen een operaconcert geven op 1 juli, eveneens in De Verkade Fabriek. Ed Spnjaard treedt daarbij dit keer niet op als dirigent, maar als pianist en ook het strijkwartet philharmoniezuid zal de vocalisten begeleiden. Op het programma staan onder meer werken van Donizetti, Puccini, Verdi en Wagner.

Het complete programma overzicht van het IVC is hier te zien.

Place de l’Opera zal de komende weken uitgebreid verslag doen van het IVC.

Tosca DNO online tm september

Tosca, tweede akte De Nationale Opera ©De Nationale Opera foto: Marco Borggreve

De Nationale Opera maakte bekend dat de succesvolle en spraakmakende productie van Puccini’s Tosca door regisseur Barrie Kosky, tot en met 16 september gratis online te zien is op, en dat is eigenlijk wel een beetje schokkend, NIET de Nederlandse, maar de Duitse televisie.  Op het Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)  is de volledige voorstelling met Malin Byström in de titelrol, Joshua Guerrero als Mario Cavaradossi en Gevorg Hakobyan als Scarpia met het Nederlandse Philharmonisch Orkest onder leiding van Lorenzo Viotti te zien op de website van het ZDF.

Laatste kans

Der Ring des Nibelungen in het Holland Festival een must.

 Alhoewel er nauwelijks een noot gezongen, laat staan uit Wagners Der Ring des Nibelungen, presenteert het Holland Festival Der Ring des Nibelungen door Schauspielhaus Zürich.

Scènefoto met links Matthias Neukirch als Wotan en castleden van Der Ring des Nibelungen. Foto:©Sabine Boesch

Het is een virtuoos theaterstuk waarin de belangrijkste personages uit Wagners Ring aan het woord komen. Niet zingend, maar vertelend. De Duitse schrijver Necati Öziri en regisseur Christopher Rüping maakten een werkelijk fascinerende voorstelling die vreemd genoeg, of juist logischerwijze, naadloos aansluit bij de vertellingen van Wagner. Actueel, relevant en verassend komen o.a. Wotan, Fricka, Alberich hun ‘verhaal’ doen. In een bespreking hier op Place de l’Opera kunt u spoedig meer lezen, maar voor nu kan ik de voorstelling, die alleen vanavond 22 juni nog te zien is in het Internationaal Theater Amsterdam, niet genoeg aanbevelen voor een ieder die van theater houdt. Een feest voor iedereen die van prachtige teksten houdt, die van fris hedendaags (muziek) theater houdt, maar NIET voor mensen die hopen Wagners Ring te zien of te horen.

Hier een korte video introductie.

 

Delft Chamber Music Festival  

Dit jaar programmeert artistiek leider Nino Gvetadze haar eerste complete festival.

Nino Gvetadze©foto:© Sarah Wijzenbeek

Voor het multidisciplinaire programma Maro werkt  Nino Gvetadze samen met componist, pianist, schrijver en tekenaar Thomas Beijer en dramaturg Klaus Bertisch. Tegen de achtergrond van Beijers animaties wordt het verhaal van de jonge Georgische heldin Maro Makashvili (1901–1921) verteld.

Uitvoerenden zijn: Nana Dzidziguri, mezzosopraan, Nino Gvetadze, piano en  het Meccore String Quartet
Salome Benidze schreef de tekst, Thomas Beijer, zoals gezegd maakte de  compositie en de animaties, Klaus Bertisch is de regisseur en was verantwoordelijk voor de dramaturgie en Nino Gvetadze zelf bedacht het concept. De première vindt plaats op 5 augustus in Lijm & Cultuur, Delft.

En verder zoekt het festival zangers voor een groot project: OPERA MIS 

Naast de vele internationale topmusici zijn dit jaar opnieuw amateurmusici welkom op het festival. Zo organiseert het festival dit jaar in samenwerking met Stichting Molto het Scratchconcert Opera Mis rond één van de sub-thema’s van dit festival: Vermomde opera. Hierbij doen wij een oproep aan amateurzangers m/v om mee te zingen in het projectkoor voor dit concert.
Voor het scratchkoor is het festival op zoek naar enthousiaste amateurzangers die binnen twee dagen onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek en pianiste Andrea Vasi een ‘vermomde opera’ – de Opera Mis – willen instuderen en uitvoeren. Tijdens het concert zullen drie professionele topsolisten zich bij het koor voegen om de solo’s te zingen.

Foto van een eerder scratch concert.© foto: Melle MeivogelDelft Chamber Music Festival

De drie grote Italiaanse operacomponisten Verdi, Rossini en Puccini componeerden allen een mis. De één een Requiem, de ander een Messa di gloria en derde een Petite messe solennelle. Eén ding hebben deze stukken mogelijk gemeen: het zijn, volgens het festival, opera’s in de kerk oftewel vermomde opera’s, het thema van dit jaars festival. De mooiste delen vormen samen een speciale Delft Chamber Music Festival ‘Mis’. Solisten zijn Charlotte Janssen (sopraan), Florieke Beelen (mezzosopraan) en Frank Dolphin Wong (bariton).
Het meedoen aan dit concert is niet gratis. Deelnemers betalen € 50,-. Het festival zorgt dan wel voor koffie en thee!
Zangers die meewillen doen moeten wel beschikbaar zijn voor alle repetities op 30 en 31 juli en natuurlijk voor het concert op 31 juli, ‘s avonds om 19.00 uur.

Zangers m/v die willen meezingen, kunnen zich aanmelden door vóór 8 juli 2022 een mail te sturen naar scratch@delftmusicfestival.nl o.v.v. van hun naam, adres, postcode, mailadres en stemsoort (sopraan, alt, tenor, bas). Om thuis alvast voorpret te beleven, krijgen de deelnemers na inschrijving een link naar de digitale bladmuziek en alle ingezongen koorpartijen. Het is dus niet nodig om noten te kunnen lezen, iedereen kan thuis met de opnames hun eigen partij instuderen.

 

 

Vorig artikel

Yemandja actueel slavernij-verhaal

Volgend artikel

In de zalen: IVC, Kein Licht, Bernstein

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen